Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
banner

Welk materiaal gaiters?

De meeste gamaschen of gaiters worden gemaakt van een enkele of dubbele laag nylon. Dit materiaal is robuust en lichtgewicht. Als toevoeging heeft het een coating waardoor deze ook waterdicht zijn. Bij het normale gebruik hiervan heb je hier voldoende aan. Als je gamaschen langer achter elkaar aan hebt kan er condens ontstaan. Dit is nadelig omdat je dan alsnog natte broekspijpen hebt en dat was juist wat je wilde voorkomen. Gore-tex is hiervoor de oplossing. Dit zorgt voor een goed ademend vermogen maar is ook volledig waterdicht.

Er zijn een aantal gamaschen uitgevoerd met kevlar. Deze beschermende laag zit dan op de enkel en heeft als functie de gamaschen en je benen te beschermen van de punten van stijgijzers. Deze punten zijn scherp en zouden zo je gamaschen kunnen beschadigen waardoor je er niks meer aan hebt.

De bandjes die onder je schoenen lopen zijn ook van verschillende materialen gemaakt. De eenvoudige gaiters hebben een nylon touwtje. Dit kan niet heel veel hebben, maar voor in het bos of op de heide is dit voldoende. De meeste gamaschen hebben nylon of rubberen bandjes. Deze kunnen veel hebben en gaan lang mee.

Ga je echt de bergen in dan zijn er gamaschen die een staaldraad hebben. Nylon en rubberen bandjes kunnen sneller slijten als je over scherpe rotsen loopt. Een staaldraad kan hier prima tegen.  

De conclusie is dus dat het belangrijk is bij het kopen van gaiters dat je ongeveer weet wat je ermee gaat doen.

Gaiters zijn over het algemeen allemaal waterdicht

Gaiters zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest om te voor komen dat de gamaschen afzakken of niet goed op zijn plaats blijven zitten. Gamaschen zijn er vaak in de maten S, M, L en XL. Het is handig om de volgende maten aan te houden:

  • S-M: schoenmaat 36-41
  • L-XL: schoenmaat 41-46+

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen bij ons in de winkel voor een passend advies.