• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Soorten tentstokken

Soorten tentstokken

Zonder tentstokken heb je geen tent. Toch zitten er tussen de verschillende soorten tenten toch nog grote verschillen in de tentstokken. In technieken maar vooral de materialen waarvan deze gemaakt zijn. Net als bij het tentdoek heeft ook hier iedere materiaal zijn voor- en nadelen en is er afhankelijk van het gebruik voor een materiaal gekozen.

Glasfiber is een materiaal dat het de meest voorkomt bij  tenten in lager segment en kleine bijzettenten. Denk hierbij aan Coleman, Vango, Safarica en Bardani.  Glasfiber is stevig, goedkoop en mocht je tentstok breken dan is dit relatief goedkoop en makkelijk te vervangen. Als je gaat rondtrekken met een tent dan doe je er verstandig aan niet een tent te nemen die glasfiberstokken heeft. Deze kunnen erg slecht tegen het vaak op- en afbreken. De stokken gaan hierdoor hard achteruit en gaan dan veel minder lang mee dan wanneer je de tent wat langer op een plek laat staan. Grote tenten hebben ook glasfiber stokken, maar deze zijn dikker dan de kleine tenten. Puur om het gewicht te kunnen dragen van de tent. Kleine tenten hebben vaak een diameter van 9.1mm en grote tenten 10 tot 12mm.

Voordelen glasfiber:

  • Goedkoop in productie
  • Makkelijk te vervangen bij breuken

Nadelen glasfiber:

  • Niet geschikt om veelvuldig op en af te breken
  • Bij het doormidden zagen kan het glasfiber jeuken aan de handen

De wat duurdere tenten hebben vaak aluminium tentstokken. Aluminium is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden en ook het vaak op- en afbreken van de tent is geen probleem. Ideaal voor trekkerstenten. Ook de grotere familietenten hebben over het algemeen aluminium stokken. Deze kunnen beter het gewicht dragen van het tentdoek.

DAC is een merk dat aluminium tentstokken maakt. Deze vind je vooral terug in de high end trekkerstenten van bijvoorbeeld MSR, Fjällräven en Marmot. Dit is aluminium van hoge kwaliteit. Heb je aluminium van slechte kwaliteit, dan heb je kans dat het eerder kapot gaat. DAC aluminium staat gelijk aan type 7001. Dit wordt ook veel gebruikt door verschillende merken.

Bij de grote tenten wordt altijd dik aluminium gebruikt. Zouden ze dit niet doen dan houden de stokken het gewicht van de tent niet.

Voordelen aluminium:

  • Sterk en bestand tegen de elementen
  • Kan bij breuken makkelijk vervangen worden

Nadelen aluminium:

  • Te vervangen delen zijn prijzig
  • Als het breekt scheurt vaak ook het tentdoek

Een nieuw materiaal wat je tegenwoordig steeds meer tegenkomt is Carbon. Een materiaal dat echt sterk is. MSR heeft nu een carbon dat sterk is in alle richtingen. Het is sterk en buigzaam. Vooral dat laatste kan je niet zeggen dan aluminium en helemaal niet van glasfiber. Toch heeft ook carbon een nadeel en dat is dat het prijzig is. Om deze reden zie je dit eigenlijk alleen nog maar bij de specialistische tenten. Qua gewicht zijn aluminium en carbon gelijk aan elkaar.

Voordelen carbon:

  • Buigzaam en flexibel
  • Uitstekend bestand tegen de elementen, ook sneeuw

Nadelen carbon:

  • Een uniek product maar erg prijzig
  • Het vervangen kost en geld en tijd

Wat je steeds meer in de showroom en op de camping ziet zijn opblaasbare tenten. De tentstokken hebben plaats gemaakt voor tubes die je vult met lucht. Met aan handpomp vul je de tubes met lucht en op deze manier zet je de tent op. Veel mensen denken dat je de tubes vult en dat de tent vervolgens als een pop up tent staat maar dat is niet zo. Zeker bij de grote familietenten moet je de tubes begeleiden tot deze rechtop staan.

Als je dit systeem gaat vergelijken met de traditionele tentstokken dan ben je sneller met het opzetten. Je bent geen tijd en moeite kwijt aan het in elkaar zetten van de stokken en deze door de stoktunnels te schuiven. ‘Kunnen deze tubes ook lek?' Ja. Helaas kunnen we het niet mooier maken. Gelukkig zijn deze makkelijk te repareren en zelfs te vervangen. Het wel aan te raden om een plaksetje standaard mee te nemen op vakantie. Dit kan eventueel met ductape maar het beste is TearAid A. Plak je hiermee de tube dan is deze weer als nieuw.

Een van de redenen dat een tube kapot gaat is dat deze niet goed wordt opgepompt. Het is belangrijk de tube zo goed mogelijk in de vorm van de tent te leggen bij het oppompen en ook om er niet teveel lucht in te pompen. Gebruik daarom altijd een handpomp (wordt vaak meegeleverd bij de tent) en geen elektrische pomp. Voeg hierbij een vleugje gezond verstand en je hebt jarenlang plezier van de tent.

Voordelen lucht tubes:

  • Geen stokken meer door de tent hoeven te schuiven
  • Gaatjes zijn makkelijk zelf te repareren

Nadelen lucht tubes:

  • De stokken zijn een vast onderdeel van de tent en dit is een groot pakket
  • Je moet een lekker buis echt plakken om de tent weer te gebruiken