Gasbarbecues van diverse merken
Ben je nu een echte barbecue freak en wil je eigenlijk zo vaak mogelijk buiten koken op je barbecue? Dan is een grote gasbarbecue van Weber of Campingaz iets voor jou! Dit zijn grote buitenkeukens waar je helemaal op los kan gaan met je gerechten. Houd je het liever wat kleiner dan zou een Cobb of Cadac een goede uitkomst bieden. Deze gasbarbecues zijn kleiner en ook zeer geschikt voor gebruik op de camping. Een voordeel van de gasbarbecue is dat je geen "echt" vuur hoeft te maken, iets wat op een aantal campings tegenwoordig verboden is in verband met brandgevaar.
Gas als brandstof voor je barbecue
Een gasbarbecue gebruikt gas als brandstof. De barbecue kan hiervoor aangesloten worden op verschillende soorten gasflessen. Voor kleine gasbarbecues zijn dit vaak gasblikjes die lekker compact zijn. Grotere barbecues worden direct of door middel van een slang met drukregeleaar aangesloten op een gasfles. Gasflessen zijn er in verschillende soorten en maten. De kleine Campingaz gasflessen zijn nog gemakkelijk mee te nemen. Grotere gasflessen van 5 of 10 kg (inhoud) zijn voordeliger, maar zijn groot en wegen meer. Bij een keuze tussen de gasflessen speelt natuurlijk ook het verbruik van je barbecue een rol. De gasflessen en gasblikjes kan je ook in ons assortiment vinden.
FAQ: Gasbarbecue
Meest gestelde vragen over sasbarbecues
Wat is het voordeel van een gasbarbecue t.o.v. een houtskoolbarbecue
Een gasbarbecue gebruikt zoals de naam al doet vermoeden, gas als brandstof. Hierdoor hebben gasbarbecues als voordeel dat je vrij snel kunt beginnen na het ontsteken van de barbecue. Na ongeveer 5 tot 10 minuten wachten is een gasbarbecue opgewarmd en klaar voor gebruik.
Een ander groot voordeel bij een gasbarbecue is de temperatuur. De temperatuur van een gasbarbecue is gemakkelijk te regelen en op constant niveau te houden. Hierdoor kan je bij verschillende soorten vlees het beste resultaat behalen op een simpele manier.
Het vet bij een gasbarbecue komt niet direct op het vuur. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van opslaande vlammen waardoor het vlees niet zo snel zal verbranden. Nog een voordeel is het schoonmaken van een gasbarbecue. Bij een gasbarbecue hoef je alleen de grillplaat en het vet opvangbakje schoon te maken.
Wat is het verschil tussen geëmailleerd staal en een gietijzer BBQ rooster?
Het verschil tussen geëmailleerd staal en gietijzer BBQ-rooster zit vooral in het materiaal waar het rooster van gemaakt is. Door de verschillende materialen krijg je verschillende eigenschappen. Hieronder zijn de voor en nadelen van de verschillende roosters weergegeven.
Type rooster | Voordelen | Nadelen |
Geëmailleerd staal rooster | - Makkelijk te reinigen
- Roestbestendig door
de geëmailleerde laag - Goedkoper
| - Kwetsbaar materiaal
- Kans op barsten
|
Gietijzeren BBQ Rooster | - Gietijzer houdt warmte langer vast
- Duurzaam en stevig
- Gelijkmatige warmte verdeling
| - Erg zwaar
- Kan op den duur wat roesten
- Lastiger schoon te maken
|
Hoe moet je een gasbarbecue onderhouden?
Het onderhouden van een gasbarbecue wordt opgedeeld in drie verschillende onderwerpen. Deze bestaan uit het gas mechanisme, de binnenkant en de buitenkant van de barbecue.
- Gas mechanisme: Bij het gebruik van een gasfles bestaat het mechanisme uit een gasslang en een drukregelaar. De gasslang moet om de 5 jaar vervangen worden. Als een gasslang ouder is dan 5 jaar, wordt de kans groot op het ontstaan van scheurtjes en/of poreusheid.
De drukregelaar moet theoretisch om de 10 jaar vervangen worden. Wij raden echter aan om deze tegelijkertijd met de gasslang te vervangen om verzekerd te zijn dat alles goed en veilig blijft functioneren.
- Binnenkant: Borstel als eerste het rooster schoon om de ergste voedselresten te verwijderen. Gebruik daarna de juiste roostercleaner, geschikt voor het type rooster dat u heeft (roestvrijstaal, geëmailleerd staal of gietijzer). Laat dit even inwerken en maak dit daarna schoon met een spons. Dan kun je beginnen aan de binnenkant. Maak als eerste de binnenkant schoon met een schoonmaakborstel en daarna kan er eventueel een roestvrijstaal- of een emaillen -cleaner gebruikt worden voor een extra grondige reiniging. Droog dit daarna af met een microvezel doek.
- Buitenkant: De buitenkant kan schoongemaakt worden met de juiste cleaner (roestvrijstaal of geëmailleerd). Spray dit als eerste op de verschillende onderdelen. Neem dit na de aangegeven tijd af en maak het schoon met een microvezeldoek. (Let op! Bij roestvrijstaal, veeg in de richting van de groeven om krassen te voorkomen). Spoel daarna de onderdelen af met een lauw sopje en maak ze droog.
Bekijk ook eens deze adviespagina over het schoonmaken van de BBQ.
Hoeveel gas verbruikt een gasbarbecue?
Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen. Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u. Dit zijn wel gemiddelden en deze verschillen nog steeds per barbecue. Het verbruik staat vaak in het bijgeleverde boekje en of het etiket op de barbecue zelf.