Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Tenten keuzehulp

Tenten keuzehulp

Er zijn veel verschillende soorten tenten. Hierdoor kunnen wij ons voorstellen dat het lastig is om de juiste te kiezen. Aan de hand van de volgende keuzehulp zullen wij deze keuze makkelijker maken, maar vooral overzichtelijker.

In alle tenten die wij aanbieden hebben wij de gekozen voor een bepaalde indeling. Deze indeling is voor ons het beste werkbaar en wij merken dat de klanten in de winkel hierdoor makkelijker wegwijs worden in de kampeerwereld.

Onze indeling:

 • Lichtgewicht tenten
 • Bijzettenten
 • Familietenten

Elke groep bevat een aantal tenten die specifieke doeleindes hebben. De meeste soort vakantie kun je met alle tenten prima doen maar soms hebben mensen vakantie plannen die je beter met een bepaalde soort tent kunt doen. Type tenten: Koepeltent, Tunneltent, Trekkerstent (lichtgewicht tent), Opblaastent & Familietent

- Tenten keuzehulp

Deze groep tenten kenmerken zich door het materiaal gebruik. Aluminium stokken en lichtgewicht tentdoek maken de gehele tent niet zwaar. Dit heeft als reden dat je deze makkelijk in je rugzak of op de fiets kunt vervoeren. Qua regen zijn deze tenten 100% waterdicht.

Wat je vooral niet moet doen met lichtgewicht tenten is deze gebruiken als bijzettent. lichtgewicht tenten kunnen namelijk minder zonuren hebben dan bijzettenten. Dit komt doordat het materiaal dunner is. Ook word ervan uit gegaan dat mensen een trekkerstent ’s avonds opzetten en in de ochtend weer afbreken. 

Dat je deze tenten vaak op en af kunt breken heeft ook te maken met de tentstokken. Deze zijn gemaakt van aluminium. Zou je tentstokken hebben van glasfiber, dan zullen deze veel sneller slijten en kunnen op den duur zelfs breken met alle gevolgen van dien.

Welke soort vakanties zijn geschikt met een lichtgewicht tenten:

 • Wandelvakantie
 • Fietsvakantie
 • Backpack vakantie
Trekkerstent
- Tenten keuzehulp

Een bijzettent kun je gebruiken om bijvoorbeeld de kinderen in te laten slapen als deze niet meer in de caravan of grote tent willen/kunnen. Door het materiaal zijn deze tenten ideaal om wat langere tijd te laten staan. Ondanks dat deze veel UV straling te verduren krijgen, gaan deze er beter mee om dan de trekkerstentjes.

Tussen de bijzettenten zitten nog wel grote verschillen. Dit heeft puur te maken met het materiaal buitendoek. Vroeger waren er tenten met een buitendoek van 100% katoen. Deze waren onverwoestbaar, maar je moest ze niet vochtig opbergen. Ook het gewicht van deze tenten was nogal aan de zware kant.

Bijzettenten

Tegenwoordig zijn er een paar soorten buitendoeken die gebruikt worden voor bijzettenten. Technisch katoen, polyester en All Season. De bijzettenten van polyester gaan minder lang mee maar zijn voordeliger, de tenten van All Season en technisch katoen gaan lang mee maar zijn in verhouding iets duurder in aanschaf.

Bijzettenten hebben vaak tentstokken van glasfiber. Dit als reden dat dit soort tenten niet continu in- en uitgepakt hoeven te worden en glasfiber is voordeliger dan aluminium.

Welke soort vakanties zijn geschikt met een bijzettent:

 • Camping vakanties
 • Weekendjes weg
 • Overnachtingen op festivals
- Tenten keuzehulp

Onder deze groep hebben we alle 4- of meer persoons tenten gezet. Het belangrijkste kenmerk van deze tenten is dat deze vrijwel allemaal zo hoog zijn dat je hier in kunt staan. Dit geeft meer voordelen en ruimte, zeker als je met meerdere mensen op vakantie bent.

- Tenten keuzehulp

Indeling:
De meeste familietenten hebben een indeling met verschillende ruimtes. Afhankelijk van het aantal personen dat in de tent kan zijn er 2 of meerdere slaapcabines. Ook is er voldoende ruimte voor een tafel en stoelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat als je met bijvoorbeeld 4-personen in de tent wilt slapen dat je ook voldoende ruimte hebt om ook je bagage kwijt te kunnen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met op wat voor slaapmatten je slaapt. Heb je bijvoorbeeld brede matten dan kan het zijn dat deze niet passen in de tent of dat je met brede matten maar met 3-personen kunt slapen in een 4-persoons tent.

Doordat deze tenten op sta hoogte gemaakt zijn heb je veel bewegingsruimte. Dit is handig bij het aan- en uitkleden, eventueel met koken en een spelletje bij slecht weer.

Je kunt koken in deze tenten, maar doe dit alleen als je en goed kunt ventileren en als je niet te dicht bij het tentdoek staat. Het blijft altijd nog het beste om gewoon buiten te koken omdat vuur, maar ook stoom schade kan brengen aan het tentdoek. Qua materiaal maakt dit geen verschil.

Materiaal:
De goedkopere tenten zijn gemaakt van polyester. Dit materiaal is vrij eenvoudig te maken en is hierdoor voordeliger. De technisch katoenen tenten zijn wat duurder maar gaan zeer lang mee. Zeker als je deze maar 4 weken per jaar gebruikt. Dan heb je nog de All Season. Dit is een kostbaar materiaal. Niet dat het moeilijk te maken is, maar het gaat ontzettend lang mee. Een tent met dit materiaal kun je zonder problemen 10 jaar gebruiken.

Meer willen weten over tent materialen? Lees dan ons artikel over "Tent materialen"

Welke soort vakanties zijn geschikt met een familietent:

 • Camping vakanties
 • Voor gezinnen
 • Weekendjes weg
- Tenten keuzehulp

Het lijkt makkelijk om te zeggen ik ga met 4 personen op vakantie en dan heb ik een 4-persoons tent nodig. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is het goed om je bewust te zijn hoeveel baggage je gaat meenemen. Als er wat extra bagage mee gaat dan kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een 5-persoonstent te nemen. Anders heb je kans dat je je bagage in het leefgedeelte moet leggen als je gaat slapen en overdag moet verplaatsen naar de slaapcabines.

Wat eigenlijk nog belangrijker is, is op wat voor een slaapmat je slaapt. Dit heeft namelijk ook invloed op de grootte van de tent. Stel je voor dat je op een luchtbed slaapt van 140 cm breed, 210 cm lang en 20 cm dik. Je zou denken dat dit in een 2-persoonstent past, maar in de praktijk zal dit niet passen.

Het grondoppervlak kan even groot zijn maar omdat de mat zo dik is komt deze tegen het tentdoek aan omdat dit taps toe loopt naar boven. Hierdoor kun je lekkage krijgen.

Tenten keuzehulp

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Shop onze collectie tenten