• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Voortent problemen?

Voortent problemen & oplossingen

Je voortent wordt bij gebruik constant blootgesteld aan het weer. Hierdoor kunnen er verschillende problemen ontstaan. Zon, regen, kou en wind zijn ieder op hun eigen manier belastend voor het dak en de wanden. Bij de meeste voortenten is het doek gemaakt van polyester met een coating. Afhankelijk van de kwaliteit van zowel het doek als deze coating, kan je tent korter of langer probleemloos gebruikt worden. Hieronder vind je voor veelvoorkomende problemen de oplossing!

Lekkage treedt op wanneer het doek, de coating of de naden beschadigd raken. Dit kan schade zijn door pech, storm of slecht onderhoud, maar ook zonder schade kan een voortent op den duur gaan lekken. Bijvoorbeeld na een grondige reinigingsbeurt of door aantasting door zeelucht of schimmels. Natuurlijk speelt ook de leeftijd van de voortent hierin mee.

Tegen de meeste lekkage biedt impregneren of repareren uitkomst. In onze winkel en op onze webshop kun je kiezen uit verschillende accessoires van Isabella en het universele merk 1-2-3 Products die geschikt zijn voor het uitgebreid impregneren van je voortent. Kijk daarbij goed naar de etiketten. Daarop staat duidelijk aangegeven voor welke materialen een middel geschikt is. Als je nauwkeurig de adviezen op de verpakking opvolgt, kun je na het impregneren nog veel plezier van je voortent beleven.

Kleine scheuren in het doek zijn over het algemeen prima thuis of onderweg te repareren met behulp van de sterke Tear Aid plakstrips. Deze zijn transparant, zelfklevend en na het aanbrengen meteen effectief. Het beste resultaat bereik je door:

  • De hoekjes rond af te knippen. Deze laten het snelst los en zo kan je dat voorkomen.
  • De strips aan beide kanten van het doek te plakken, zo wordt de druk die op de Tear Aid komt te staan verdeeld en gaat het minder snel los.
  • De beschadiging rondom met minimaal 2 cm te laten overlappen door de strips. Zo heb je een extra stuk waaraan de Tear Aid zich kan hechten.
Tear Aid plakstrips bij Kampeerwereld.nl!
Seamgrip bij Kampeerwereld.nl

Kleine gaatjes in het doek zijn het mooist te repareren met Seamgrip reparatiemiddel. Dit vloeibare reparatiemiddel is waterdicht, luchtdicht en blijft flexibel na drogen. Bovendien is het voor nog veel meer kleine reparaties te gebruiken, van een lek luchtbed tot aan een lekkend scheurtje in je schoenzool. Een paar druppeltjes zijn meestal al voldoende om de klus te klaren. Wel moet het voor een goede hechting na het aanbrengen minimaal 24 uur kunnen drogen. 

Condens is druppelvorming die ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een kouder oppervlak. Warme lucht stijgt op, dus in een voortent zal de meeste condens zich op de binnenkant van het dak vormen. Na een tijdje worden de druppels zwaar en vallen ze naar beneden. Dit is een natuurlijk verschijnsel en daardoor nooit helemaal te voorkomen. Wel is condensvorming op verschillende manieren te minimaliseren.

Goed ventileren beperkt de vorming van condens aanzienlijk. Iedere voortent is daarom uitgerust met ventilatievensters. Deze kun je ’s nachts prima open laten staan en dat zal een hoop schelen. Vocht trekt ook via de grond omhoog. Dit kun je beperken door plastic folie onder je tenttapijt te leggen. Ook helpt het om ’s nachts de wielkastafdichting open te laten.

Condens in je voortent, zo minimaliseer je het!

Wintertenten zijn meestal gemaakt van zwaar (gecoat) materiaal. Dit maakt ze extra weerbaar, maar heeft als keerzijde dat het nauwelijks ademt. Bij koud weer is het bovendien geen pretje om je ventilatievensters wijd open te zetten, dus heb je snel kans op condens. Voor de meeste wintertenten is daarom wel een themohemel als tussendak leverbaar. Die gaat de vorming van condens niet tegen, maar vangt wel de vallende druppels voor je op.

Wanneer de wanden te strak staan, kan het zijn dat de ritsen niet meer volledig sluiten. Dit is eenvoudig op te lossen door de hoekpunten van je voortent losser af te spannen. Als je dit met gesloten deuren doet, moeten de ritsen daarna soepel open en dicht kunnen. Als die niet het geval is, dan is waarschijnlijk de ritssluiting of runner defect. Dit is helaas meestal ook het probleem wanneer de rits spontaan open gaat. Runners zijn helaas enkel te vervangen bij Opti en YKK ritsen. Bij ritsen van andere merken is ons advies ze geheel te vervangen door nieuwe.

Rits vervangen van je voortent

Het weer zit niet altijd mee, dus droog inpakken zit er helaas niet altijd in. Leg je de voortent na het opbreken niet tijdig (uiterlijk binnen 2-3 dagen) te drogen, dan kan het weer er in trekken. Dit geeft vlekken die lastig te verwijderen zijn, dus hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

1. De caravan staat op een lagere ondergrond dan de voortent
Oplossing: de caravan en voortent verhuizen naar een egalere ondergrond.

2. De tent is niet goed uitgespannen
Oplossing: alle stangen naspannen en de haringen opnieuw plaatsen. Om de trekkracht van de afspanpunten vol te benutten, dient de afstand tussen de tent en de ondergrond minimaal 12 cm te zijn.

3. De voortent is te groot voor de caravan
Oplossing: een andere maat voortent aanschaffen of de maat van de voortent professioneel laten aanpassen. Onder voorbehoud van het maatverschil kunnen wij dit voor je doen in ons tentenatelier.

Problemen & oplossingen

Als je voortent niet helemaal goed is uitgespannen, ontstaan er soms vouwen tussen het dak en het voordak. Wat je kunt doen om dit te verhelpen is:

  • De frontdelen naar beneden rollen.
  • De dwarsstokken naspannen.
  • De naden nalopen. Die moeten voldoende gespannen zijn.

Vouwen in het raamfolie ontstaan tijdens het opbergen. Hoe langer en hoe strakker een voortent opgeborgen ligt, des te dieper de kreukels worden.

Door warmte en goed afspannen worden de vensters het snelst weer glad, maar vouwen in het raamfolie kunnen helaas nooit helemaal voorkomen worden.

Slikranden horen deels in het verlengde van de wanden te lopen en deels op de grond te liggen. Raken ze de grond niet of met minder dan de helft van hun diepte, dan ligt dat meestal hieraan:

1. De caravan staat op een hogere ondergrond dan de voortent
Oplossing: De caravan en voortent verplaatsen naar een egale ondergrond. Is het probleem er dan nog, controleer dan de maat van je voortent. 

2. De voortent is te klein in verhouding tot de caravan
Oplossing: Een andere maat aanschaffen of de maat van de voortent laten aanpassen. Onder voorbehoud van het maatverschil kunnen wij dit voor je doen in ons tentenatelier.

Slikranden van een voortent

Voor reparaties en professioneel advies bij schade/lekkage kun je terecht bij het tentenatelier in onze winkel. Schadegevallen worden altijd ingenomen en op volgorde van binnenkomst afgehandeld. Houd daarom rekening met 2-4 weken wachttijd.