Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
Lichtgewicht meubels

Lichtgewicht meubels

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je bent op vakantie en je slaapt lekker en warm, je hebt een droge tent maar je zit op een stuk boom, rots of een opgevouwen slaapmat. Er zijn een aantal punten waarop je eigenlijk niet mag besparen op reis. Zeker niet wanneer dit een trekking, fiets of motor vakantie is. Je wilt lekker en warm slapen, de tent moet droog zijn en je wilt altijd lekker kunnen zitten.

Voor veel mensen heeft dat laatste niet echte prioriteit omdat ze de stoelen te zwaar vinden en onhandig. Ze vergeten wel dat wanneer je comfortabel zit dit zoveel meer rust geeft dan wanneer je op een stuk hout zit en aan het eind van de avond in een soort foetushouding bij het kampvuur zit (kan je dat nog zitten noemen?). Ondanks een goede nachtrust ben je de volgende dag gebroken en heeft je lichaam nou niet bepaald een goede rust gehad om de nieuwe dag weer fris en fruitig te beginnen.

Lichtgewicht meubels

In de loop van de jaren is er een sterke ontwikkeling geweest op het gebied van lichtgewicht meubels. In de begin jaren was het al snel een artikel dat alleen bestemd was voor “the rich and famous”, het gewicht was ook nog discutabel en het comfort ver te zoeken. Nu in 2017 is er een ruim scala aan lichtgewicht meubels te vinden die én comfortabel én betaalbaar zijn. Natuurlijk is er een prijsverschil tussen verschillende merken en modellen, maar het belangrijkste is dat hij lekker moet zitten. 

Er zijn een paar punten waar je goed op moet letten als je gaat kijken voor een stoeltje:

  • Gewicht
  • Pakvolume
  • Zitcomfort

De meeste kleine stoelen zitten onder de kilo en zijn zo compact op te bergen als een slaapmatje. Dit zijn de stoelen die je met gemak in een rugzak mee kan nemen en mee kunnen op fietsvakantie. Je zit dan redelijk dicht bij de grond. Het is alleen geen optie met deze stoelen aan te sluiten aan bijvoorbeeld een standaard camping tafel of een picknicktafel. Wat grotere stoelen staan hoger van de grond en deze stoelen komen meer in de buurt van de standaard camping stoel, maar deze zitten vaak ruim boven een kilo en dus een aanzienlijk stuk zwaarder.

Lichtgewicht meubels

Des te minder materiaal er is gebruikt in een stoel, des te lichter hij is in gewicht maar ook het pakvolume is een stuk kleiner. Wanneer je hiernaar kijkt is het belangrijk te weten hoeveel ruimte je hebt en of je bereid bent dat, wanneer de stoel niet past, je iets anders weg kan laten. Wat grotere stoelen neem je echt niet mee in je rugzak maar wanneer je een kleinere auto hebt is dit de ideale oplossing om toch met een laaggewicht en weinig pakvolume op vakantie te gaan. Bij de wat duurdere stoelen wordt er een handig zakje meegeleverd zodat je de stoel altijd handig in kan pakken.

Lichtgewicht meubels

Ook qua zitcomfort is er toch nog een aardig verschil tussen de verschillende stoelen. Bij de meeste kan je op verschillende manieren in de stoel zitten en ook wat meer achterover leunen. Doordat de pootjes dan wat verder uit elkaar staan is er een betere balans. Er zijn een aantal modellen die maar twee pootjes hebben. Hierdoor is er in pakvolume maar zeker ook in gewicht bespaard. Je benen fungeren dan als extra “stoelpoten”. Op zich een prima stoel, maar je benen krijgen hierdoor niet de maximale rust die je echt wel nodig hebt tijdens een trekking of fietsvakantie.

Lichtgewicht meubels

Om gewicht te besparen wordt er ook veel gebruik gemaakt van mesh. Dit gaas ventileert erg goed en is lichtgewicht. Zeker wanneer het warm is gaat het minder broeien. Het grootste nadeel is wel dat wanneer het kouder wordt of als er een koude wind staat de mesh stof kou en wind volledig door laat gaan. Er zijn covers voor verkrijgbaar maar je kan het ook eenvoudig oplossen door een jas over de stoel te leggen of aan te doen.

Al met al is er voldoende keuze als je kijkt naar de lichtgewicht meubels. Bedenk goed wanneer je deze nodig hebt en of het past qua pakvolume en gewicht. Bedenk ook goed dat goed zitten echt een absolute meerwaarde heeft ongeacht wat voor vakantie je hebt.