Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
rugzakbanner

Een rugzak kopen

Het is belangrijk om, voordat je een rugzak gaat kopen, voor jezelf een goed beeld te hebben over wat je gaat doen. Een rugzak kan je vakantie maken of breken. Niet elke rugzak is geschikt voor elk type vakantie. Dit houd niet in dat je voor elke vakantie een andere rugzak nodig hebt, maar in de extreme gevallen kan dit wel het geval zijn.

Over het algemeen worden rugzakken ontworpen om zo breed mogelijk inzetbaar te zijn. Natuurlijk is er ook nog de persoonlijk voorkeur. Jij bent degene die met de tas moet lopen en dat doe je op een zo comfortabel mogelijke manier.

Ook is het belangrijk om te kijken naar je spullen. Als je gaat interrailen zul je andere baggage meenemen dan wanneer je een alpinetocht gaat maken. Als je bijvoorbeeld je slaapmat, slaapzak, kookstel en tent zo lichtgewicht en compact mogelijk hebt aangeschaft heb je ook een minder grote backpack nodig dan wanneer dit niet zo is. Als je in hostels slaapt zul je je tas vooral vullen met kleding en wanneer je in de zomer gaat reizen zal deze kleding veel minder ruimte innemen dan wanneer je in de winter gaat.

Dat een rugzak lekker moet zitten is het allerbelangrijkste. Zit een rugzak om de een of andere reden niet direct goed dan ben je na 100 meter lopen al klaar. Dit geld voor alle soorten rugzakken, of het nu een dagrugzak van 15 liter is of een trekking rugzak van 70 liter. Dit is ook afhankelijk van de tijd die je met de tas op loopt. Een meerdaagse trektocht vraagt om meer comfort dan een dagje uit in de stad.

Als je kijkt naar de grote rugtassen dan zijn de meeste tegenwoordig verstelbaar. Dit houd in dat je de tas beter naar je rug kunt af stellen. Niet iedereen is even groot en op deze manier past de tas beter bij je lichaam en kun je een wandeling langer volhouden.

Het is dan ook belangrijk om een rugzak te passen voordat je deze koopt. Een kleine tas is hier minder gevoelig voor, maar dit hangt ook weer van je gebruik af. Probeer verschillende soorten tassen uit. Per merk is er een duidelijk verschil van materialen en technieken zoals de padding van de tassen. Hierdoor kan merk A erg comfortabel zitten en merk B totaal niet terwijl beide tassen even groot en zwaar zijn.

In de film zie je personen met grote trekking rugzakken helemaal vol gehangen met van alles en nog wat. Een paar schoenen hangt aan de tas, een slaapzak bungelt ergens onder de tas en het matje is provisorisch aan de zijkant geklust.

Er zijn een aantal belangrijke redenen om dit juist niet te doen.

  • Buiten de tas zijn je spullen niet beschermd tegen bepaalde elementen zoals regen, takken en diefstal.
  • Met los hangende bagage aan je rugzak kun je uit balans gaan lopen met blessures als gevolg.
  • Je regenhoes past niet meer en natte bagage is het resultaat.
Past al je bagage in je rugzak?

De duurste tas is de beste. Iets wat helemaal niet waar is. De tas die het beste aansluit bij je activiteiten is de beste rugzak voor jou. Een rugzak kan een beste aanslag zijn op je uitrustingsbudget. Daarom is het verstandig om ook verder te kijken dan de eerst volgende vakantie.

Je gaat bijvoorbeeld backpacken in Australië en je reist van hostel naar hostel met de auto, trein of bus. Hiervoor heb je geen uitgebreide tas nodig. Ga je de volgende vakantie een trektocht lopen door de Alpen, dan heb je een betere tas nodig. Het zou dus zonde zijn als je twee rugzakken na elkaar moet kopen terwijl het ook met dezelfde tas kan.

Bij wandelen denken we aan de Nederlandse bossen en steden trips. Deze rugzak moet voldoende ruimte bieden voor wat eten, drinken, een jasje en je waardevolle spullen. De rugtas moet comfortabel genoeg zitten om een hele dag mee te lopen. Klik hier naar de dagrugzakken.

Een wandel rugzak moet groot genoeg zijn voor wat water en eten

Bij het klimmen moet de rugzak niet in de weg zitten, je bewegingsvrijheid mag er niet onder lijden. Ook moet de tas genoeg ruimte bieden aan al je hardwear, zoals bijvoorbeeld pickels en klimtouw, maar ook aan eten, drinken, kleding en je persoonlijke spullen. Deze tassen hebben meestal dunne heupbanden met extra bevestigingen voor je hardwear op je heupband.  

Een huttentocht van een dag of 4. Je rugzak moet groot genoeg zijn om voor deze dagen al je bagage te kunnen dragen. Gericht op een minimale bepakking van slechts wat eten, drinken, kleding en wandelstokken. Klik hier naar de hiking rugzakken.

Als je een trekking tocht gaat lopen ben je vaak zelfvoorzienend. Dit houd in dat je alles meeneemt. Denk hierbij aan een tent, matje, slaapzak, kookspullen, eten, drinken en kleding. Omdat je alles op je rug meeneemt moet alles dus zo licht mogelijk zijn en dat geld ook voor je rugzak. Gemaakt van stevige materialen moet de rugzak bestand zijn tegen de weersomstandigheden en groot genoeg voor al je bagage. We hebben het over een ruglast van gemiddeld 18 kilo en een comfortabele rugzak is dan een must. Klik hier naar de trekking rugzakken.

Bekijk ons complete assortiment trekking rugzakken op Outdorado.com

De rugzak moet groot genoeg zijn om al je bagage mee te nemen en je moet er relatief korte stukken mee kunnen lopen bijvoorbeeld van het vliegveld naar je hostel. Omdat er geen technische activiteiten zijn is een eenvoudige rugzak al voldoende. Deze moet echter wel stevig genoeg zijn om alle bagagebanden op vliegvelden en drukke steden te overleven. Klik hier naar de backpack rugzakken.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.