• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Is mijn tent lek

Is mijn tent lek

Je staat net op je favoriete camping, wordt wakker en ziet een plasje water in je net nieuwe tent staan. Is het condens? Of is je tent toch lek? Hoe kom je hierachter? Waardoor ontstaat er zo'n plas water in je nieuwe tent en wat kan je hieraan doen? Hieronder leggen we het graag voor je uit.

Meestal zijn er veel factoren die meespelen bij de condensvorming in je tent. Als het vocht in je tent geen weg naar buiten kan vinden, komt het in contact met je tentdoek. Hierdoor ontstaan er kleine druppels in je tent die hun weg naar beneden zoeken. Hieronder noemen we een paar factoren die de ontwikkeling van condens bevorderen:

  • Natte kleding 
  • Slechte ventilatie 
  • Als we ademhalen komt er ook vocht vrij 
  • Een vochtige bodem heeft ook invloed op de opbouw van condensatie 
  • De warmte van ons lichaam zorgt er ook voor dat vocht makkelijker wordt gevormd 
  • Door temperatuurverschil tussen de koele avondlucht en de warme lucht in de tent ontstaat er condens 

Condens ontstaat zeer snel. Zelfs je ademhaling zorgt voor een beetje vocht, denk maar aan het blazen tegen een spiegel of raam. Wanneer je slaapt in een afgesloten tent draagt je ademhaling 's nachts dus bij aan de vorming van condens. Ook als de tent niet voldoende geventileerd is, je tent niet gemaakt is van een ademende stof, of je in je polyester tent kookt zorgt dit voor het ontstaan van condens. Grote kans dat het plasje water in je nieuwe tent niet komt doordat hij lek is maar dat condens de boosdoener is.

Is mijn tent lek

Condens kan niet alleen een paar druppels zijn maar soms ook een grotere hoeveelheid. Waardoor het echt kan lijken of je tent lek is.

Is mijn tent lek

Zoals eerder genoemd, is een tekort aan ventilatie de grootste boosdoener. Aan het ontstaan van condens kun je niets veranderen, de manier van omgaan met vocht wel. Het beste is dus om na te kijken of je tent wel echt goed geventileerd is.  

  • Kook niet in je tent en vermijd olie en gasverwarming 
  • Zorg ervoor dat je binnen- en buitentent elkaar niet raken  
  • Houd overdag de deur van je tent zo lang mogelijk open. Dit zorgt ervoor dat er zich overdag een
  • stuk minder condensatie op kan bouwen  
  • Droog natte kleding zoveel mogelijk buiten je tent 

Maak je al gebruik van alle ventilatiemogelijkheden en heb je een polyester tent? Misschien is het dan slim om te kijken naar een technisch katoenen tent. Deze ademt meer en kan een heleboel condens voorkomen.

Condens in je tent betekend nooit dat je tent niet meer waterdicht of lek is. Het kan natuurlijk wel eens voor komen dat je tent lek is, de kans hierop is echter zeer klein. Een goede manier om te testen of je tent lek is, is door in je tent een lamp te gebruiken en aan de buitenkant de tent na te kijken of er ergens iets opvalt. Je kan het tentdoek ook tegen het licht aan houden, dan vallen oneffenheden en gaatjes ook op.  

Ook kan het zijn dat je tent zijn impregneer laag kwijtraakt. Bij een technisch katoenen tent kan je dit impregneren met verschillende soorten impregneerspray. Is je tent van polyester? Gebruik dan om te impregneren alleen een impregneer-spray die geschikt is voor polyester. Je vernieuwt hier de buitenste DWR laag mee. Is het tentdoek op een groot oppervlak niet meer waterdicht dan is dit helaas het begin van het einde van de tent. Ook kan het gebeuren dat er lekkage op de naden ontstaat. Je kan de naden dan insmeren met Seam Grip. Heb je een siliconen coating? Smeer dan de naden van je tent in met Silnet. 

  • Gebruik geen producten in je tent waar drijfgassen inzitten: deodorant of haarlak zijn hier goede voorbeelden van 
  • Pas op met afwassen in of bij de tent, afwasmiddel is funest voor de waterdichtheid van je tent 
  • Geen bellenblaas bij de tent(en) of op de camping. Bellenblaas is eigenlijk verdund afwasmiddel en de bellen die op het tentdoek terecht komen kunnen voor lekkages in de tent zorgen 

Kortom, een nieuwe tent die lek is komt bijna nooit voor. Condensvorming is meestal de boosdoener van die vervelende plas water in je tent. Gelukkig kun je genoeg tegen condens doen en hoef je 's morgens niet met je blote voeten in een plas water te stappen.  
Kom je er echt niet uit? Kom even langs bij onze winkel in Ermelo of neem contact met ons op.