• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Levensduur en onderhoud

Slaapzak levensduur en onderhoud

Het goed omgaan met je spullen en het op de juiste manier onderhouden verlengt de levensduur van je kampeeruitrusting aanzienlijk. Zeker slaapzakken zijn over het algemeen geen goedkope investering. Een slaapzak van dons vraagt wat meer onderhoud dan een synthetische, maar je kan geen van beide verwaarlozen.

Op deze informatiepagina geven we je onze tips op het gebied van het onderhouden van slaapzakken. Op deze manier heb je het meeste plezier van je slaapzak! De informatie bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Het goed luchten

  • Wel of niet wassen

  • Op de juiste manier opbergen

  • Open vuur

- Levensduur en onderhoud

Als je meerdere nachten achter elkaar in je slaapzak ligt is het verstandig om deze naar omstandigheden te luchten. Hierdoor kan er opgenomen vocht uit de slaapzak dampen en komt er een lekkere frisse lucht doorheen. Bij een donzen variant moet je dit doen vanwege het vocht en bij een synthetische vanwege de slechte ademende eigenschappen.

Levensduur en onderhoud
- Levensduur en onderhoud

Een synthetische slaapzak kan je prima zelf uitwassen en drogen. Een standaard wasprogramma op 30°C is voldoende. Houd er wel rekening mee dat iedere keer dat je de slaapzak wast, de levensduur sneller achteruit gaat.

Slaapzakken met een donzen vulling kan je wel zelf wassen en drogen, maar dit raden wij af. Het wassen is het probleem niet, maar het drogen wel. Dit moet langzaam gebeuren om de vulkracht van het dons optimaal te houden. Mocht je per se je slaapzak willen wassen? Dan moet je deze naar een gespecialiseerd bedrijf brengen en niet naar de stomerij op de hoek.

Om je slaapzak vrijwel niet meer te hoeven wassen kun je gebruik maken van een lakenzak. Deze neemt het vocht op en kan je makkelijker wassen en drogen dan een slaapzak. Dit geldt voor zowel dons als synthetisch.

- Levensduur en onderhoud

Als je op reis gaat neem je je slaapzak mee in de compressie hoes. Dit is de hoes waarin een synthetische slaapzak wordt geleverd. Dankzij deze hoes kun je je slaapzak mooi klein opbergen en zo vervoeren. Kom je thuis na de reis dan is het verstandig om de slaapzak uit de compressie hoes te halen en deze uit te leggen op een donkere, droge plek. Hierdoor ontstaan er geen oneffenheden in de synthetische vezels.

Een donzen slaapzak wordt geleverd in een grote luchtige hoes. Deze hoes zorgt ervoor dat de slaapzak luchtig is opgeborgen en kan blijven ademen. Dit is belangrijk om de vulkracht en dus de isolatie zo optimaal mogelijk te houden. Als je een donzen slaapzak in de compressiehoes laat zitten heb je kans dat er plekken ontstaan waar het dons geen vulkracht meer heeft en waar je dus warmte verliest. Een compressie hoes wordt bijgeleverd zodat je hierin het slaapzak kan vervoeren als je op reis gaat.

Zeker slaapzak van dons moet je luchtig bewaren voor een betere werking en een langere levensduur
- Levensduur en onderhoud
Levensduur en onderhoud

Niets is lekkerder dan bij een vuurtje warm blijven. Als het droog is en blijft kan je ook prima naast een vuurtje gaan slapen. Doe dit alleen niet met alleen je slaapzak. Deze zijn gemaakt van nylon of polyester en een klein vonkje kan een slaapzak al laten smelten. Als je hierin ligt kun je brandwonden krijgen.

Mocht je dit toch willen doen dan zijn er speciale slaapzakhoezen verkrijgbaar. Dit zijn geen bivakzakken, maar zakken van katoen. Speciaal voor het opvangen van vonkjes.

- Levensduur en onderhoud

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor advies op maat.

Bekijk hier alle slaapzakken>>