Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
sleepingbag banner

Slaapzak levensduur en onderhoud

Het goed omgaan met je spullen en het op de juiste manier onderhouden verlengt aanzienlijk de levensduur. Zeker slaapzakken zijn over het algemeen geen goedkope investering. Een slaapzak van dons vraagt wat meer onderhoud dan een synthetische, maar je kan geen van beide verwaarlozen.

De levensduur van je slaapzak kun je verlengen door de volgende punten goed in de gaten te houden en deze aan te houden. Dit geldt voor zowel dons als synthetisch.

  • Het goed luchten van je slaapzak
  • Wel of niet wassen van je slaapzak
  • Op de juiste manier opbergen
  • Open vuur

Als je meerdere nachten achter elkaar in je slaapzak ligt is het verstandig om deze naar omstandigheden te luchten. Hierdoor kan er opgenomen vocht uit de slaapzak dampen en komt er een lekkere frisse lucht doorheen.

Bij een donzen slaapzak moet je dit doen vanwege het vocht en bij een synthetische vanwege de slechte ademende eigenschappen.

Het luchten van je slaapzak voorkomt nare luchtjes en het slaapzak behoud de isolerende werking beter

Een synthetisch slaapzak kan je prima zelf uitwassen en drogen. Een standaard wasprogramma op 30°C is voldoende. Houd er wel rekening mee dat iedere keer dat je de slaapzak wast, de levensduur sneller achteruit gaat.

Slaapzakken met een donzen vulling kan je wel zelf wassen en drogen, maar dit raden wij wel af. Het wassen is het probleem niet, maar wel het drogen. Dit moet langzaam gebeuren om de vulkracht van het dons optimaal te houden. Mocht je perse je slaapzak willen wassen dan moet je deze naar een gespecialiseerd bedrijf brengen en niet naar de stomerij op de hoek.

Om je slaapzak vrijwel niet meer te hoeven wassen kun je gebruik maken van een lakenzak. Deze neemt het vocht op en kan je makkelijker wassen en drogen dan een slaapzak. Dit geldt voor zowel dons als synthetisch.

Als je op reis gaat neem je je slaapzak mee in de compressie hoes. Dit is de hoes waarin een synthetische slaapzak wordt geleverd. Dankzij deze hoes kun je je slaapzak mooi klein opbergen en zo vervoeren. Kom je thuis na de reis dan is het verstandig om de slaapzak uit de compressie hoes te halen en deze uit te leggen op een donkere, droge plek. Hierdoor ontstaan er geen oneffenheden in de synthetische vezels.

Een donzen slaapzak wordt geleverd in een grote luchtige hoes. Deze hoes zorgt ervoor dat de slaapzak luchtig is opgeborgen en kan blijven ademen. Dit is belangrijk om de vulkracht en dus de isolatie zo optimaal mogelijk te houden. Als je een donzen slaapzak in de compressiehoes laat zitten heb je kans dat er plekken ontstaan waar het dons geen vulkracht meer heeft en waar je dus warmte verliest.  Een compressie hoes wordt bijgeleverd zodat je hierin het slaapzak kan vervoeren als je op reis gaat.

Zeker slaapzak van dons moet je luchtig bewaren voor een betere werking en een langere levensduur
Met slaapzakken moet je oppassen bij ovenvuur. Gebruik een katoenen lakenzak van Outdorado.com

Niets is lekkerder dan bij een vuurtje warm blijven. Als het droog is en blijft kan je ook prima naast een vuurtje gaan slapen. Doe dit alleen niet met alleen je slaapzak. Deze zijn gemaakt van nylon of polyester en een klein vonkje kan een slaapzak al laten smelten. Als je hierin ligt kun je brandwonden krijgen.

Mocht je dit toch willen doen dan zijn er speciale slaapzakhoezen verkrijgbaar. Dit zijn geen bivakzakken, maar zakken van katoen. Speciaal voor het opvangen van vonkjes.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je langskomen bij ons in de winkel of contact opnemen met een van onze productexperts voor een persoonlijk advies.