• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Een synthetische slaapzak doet niets onder aan een donzen slaapzak. Lees meer

Synthetische slaapzakken

Synthetische slaapzakken isoleren goed!

Een synthetische slaapzak doet niets onder aan een donzen slaapzak. Het ligt er maar net aan wat je gaat doen. Synthetisch isolatiemateriaal is een kunstvezel die is opgebouwd uit microvezels met daartussen stilstaande lucht. Dit samen zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Om dezelfde isolatiewaarde te halen als dons heb je bij synthetisch meer isolatiemateriaal nodig. Maar dit betekent niet dat synthetisch niet goed kan isoleren. Synthetische slaapzakken zijn er in mummy en deken modellen. Ga je op expeditie of rondreis dan zijn vaak synthetische mummy slaapzakken een betere keuze doordat deze nauwer aansluiten op je lichaam.

Lees meer
Lijst
Foto's
Keuzehulp slaapzak V2

In een deken slaapzak heb je meer bewegingsruimte dan een mummy slaapzak. Dit komt doordat een mummy slaapzak gevormd is naar het menselijk lichaam. Hierdoor sluit deze nauw aan op het lichaam waardoor warmte beter wordt vastgehouden. Een deken model ligt wat koeler doordat deze aan de bovenkant ter plaatse van de schouders een grote opening heeft. Daarnaast kan je een synthetische deken slaapzak openritsen waardoor je wat meer verkoeling krijgt. Toch blijft de keuze voor een slaapzak persoonlijk, het is maar net wat je fijn vindt en of je het snel koud of warm hebt. In onze winkel geven we je graag advies.

Naast dat een synthetische slaapzak goed isoleert heeft synthetische vulling ook nog andere voordelen. Een synthetische slaapzak kan goed tegen vocht. Wanneer hij nat wordt om wat voor reden dan ook blijft hij zijn isolerend vermogen behouden. Bij dons is dat niet het geval. Hierdoor kan je een synthetische slaapzak gemakkelijk wassen, bij dons raden we dit af. Daarnaast is een synthetisch voordeliger in prijs in vergelijking met een dons. Hierdoor heb jij een goede slaapzak voor een scherpe prijs! Schroom niet en kom eens proefliggen in een van onze showmodellen in onze winkel in Ermelo.

Wat is het voordeel van een synthetische slaapzak?

Een synthetische slaapzak is gemakkelijk in het onderhoud, blijft isoleren in vochtige omstandigheden en is relatief voordelig in de aanschaf. Voor meer informatie over het verschil tussen een synthetische en donzen slaapzak kun je terecht op deze pagina.

Wat betekent de comfort temperatuur van een synthetische slaapzak?

De comforttemperatuur van de slaapzak geeft weer in welke buitentemperatuur een persoon met een normaal postuur volgens de Europese standaard comfortabel kan slapen. Dit betreft het gemiddelde van mannen en vrouwen en kan daarom per persoon wat verschillen. Stel de comfort temperatuur is 5 °C dan ligt deze voor vrouwen vaak toch wat hoger en voor mannen mogelijk zelfs wat lager. De comforttemperatuur van een slaapzak wordt vaak op een label aan de binnenzijde van de slaapzak weergegeven.

Welke comforttemperatuur moet mijn synthetische slaapzak bieden?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de reis die je met je slaapzak gaat maken. Daarbij is het seizoen waarin je gaat reizen bepalend voor het type slaapzak dat voor jou geschikt is. Je kunt grofweg de volgende indicatie aanhouden:

Zomerkampeerders: 6 tot 10 °C
Voor- en najaar kampeerders: -2 tot 4 °C
Winterkampeerders: 0 tot -10 °C

Een extra vuistregel: Ben je koudbloedig? Tel dan 3 graden bij de comforttemperatuur van de slaapzak op.

Kan een synthetische slaapzak beter tegen vocht dan een donzen slaapzak?

Synthetische slaapzakken blijven in vochtige omstandigheden inderdaad beter isoleren dan donzen slaapzakken. Tegenwoordig is het echter wel zo dat veel donzen slaapzakken zijn voorzien van een waterafstotende coating waardoor ook zij beter bestand zijn tegen vocht en blijven isoleren.

Wat is de gemiddelde prijs van een synthetische slaapzak?

De prijs van een synthetische slaapzak kan sterk verschillen door het verschil in kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door het comfort – beïnvloed door verschillende materialen en afmetingen – en het isolerend vermogen. Zo vind je synthetische slaapzakken tussen de €45,- tot en met €200,- euro.

Kan mijn kind in een volwassen synthetische slaapzak slapen?

Voor kinderen met een lichaamslengte tot 145 cm adviseren wij gebruik te maken van een kinderslaapzak. Dit is om een aantal redenen, namelijk:

  • Een slaapzak houdt je warm, hij maakt je niet warm. Hoe meer overbodige ruimte, hoe meer lichaamswarmte je verliest aan het verwarmen van deze overbodige ruimte. In een volwassenslaapzak is de kans groter dat je zoon of dochter het ‘s nachts koud gaat krijgen.
  • Tijdens je slaap draai je en heb je niet altijd controle over wat je doet. In een volwassenslaapzak lopen kinderen daarom het risico om naar beneden te zakken. Na een tijdje zal dit benauwd zijn en worden ze mogelijk in paniek wakker.
  • Een kinderslaapzak is een stukje voordeliger dan een volwassenslaapzak.
Kan ik mijn synthetische slaapzak zelf wassen?

Je kunt een synthetische slaapzak eenvoudig zelf wassen. Wij adviseren dit te doen met een technisch wasmiddel om zo het isolerende vermogen van de slaapzak niet aan te tasten. Bij het drogen kun je het beste twee tennisballen toevoegen aan de droger. Zo wordt de slaapzak meteen goed opgeklopt.