• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Fietstassen

Welke fietstassen neem ik mee?

Wanneer je op fietsvakantie gaat is het belangrijk om de juiste tassen mee te nemen waar je de bagage gemakkelijk in kwijt kan. We hebben het hier natuurlijk over de fietstassen. Op deze informatiepagina lichten we de verschillende soorten fietstassen toe en geven we aanvullende tips voor het gebruik van de fietstassen.

Fietstassen
Fietstassen

Misschien wel het meest bekend zijn de achter fietstassen, deze bevestig je aan de bagagedrager van je fiets. Dit zijn hele handige fietstassen, er past veel in en als de tassen ver genoeg van de pedalen af zitten heb je er geen last van als je aan het fietsen bent. Juist om deze redenen zijn achter fietstassen een absolute must wanneer je langer op fietsvakantie gaat. Verder kun je ze gemakkelijk van de bagagedrager afhalen als je van hotel naar hotel fietst.  

Het meest bekende merk voor deze tassen is Ortlieb. Vanwege de duurzaamheid, robuustheid en waterdichtheid zijn de fietstassen van Ortlieb erg geliefd onder fietsers.

Om nog meer bagage kwijt te kunnen zijn er de voor fietstassen. Deze kun je aan het frame bij de spaken of boven je voorwiel bevestigen. De inhoud van deze tassen is altijd kleiner dan die van de achter tassen. Let er bij de voor fietstassen op dat je er niet te veel en niet te zware spullen instopt. Dit heeft namelijk invloed op je stuurgedrag en slingeren is dan een gevolg.

Ortlieb is hier wederom de favoriet. De hoogwaardige kwaliteit en waterdichtheid van de fietstassen van Ortlieb is ongeëvenaard door concurrenten. 

Fietstassen

De blog post “Bike packing vs bike touring” geeft meer informatie over de verschillende manieren om met de fiets op vakantie te gaan. Daar vind je onder andere een uitleg over de verschillen tussen bike packing en bike touring fietsen en handige tips en tricks.

Hoe je op fietsvakantie wilt gaan is het grootste verschil tussen bike packing en bike touring. Met bike packing is het doel om zoveel mogelijk mooie plekken te ontdekken op de fiets en neem je alleen de meest essentiële spullen mee. Dit is ook de reden waarom fietsen die voor bike packing geschikt zijn meestal geen bagagedrager hebben. Lees hieronder verder welke fietstassen gebruikt worden bij bike packing.

 

Fietstassen

De zadeltas biedt een perfect alternatief voor de rugzak. Zo krijg je door het gewicht van de rugzak geen last van je rug maar kan je wel de spullen meenemen die je normaal in je rugzak kwijt kan. De tas wordt met klittenband aan het zadel en aan de zadelpen vastgemaakt. Je kunt een zadeltas het beste gebruiken voor spullen die je onderweg niet zo snel nodig hebt. Denk hierbij aan kleding, een slaapmat en een slaapzak. 

Vaak heeft een zadeltas aan de bovenkant nog een elastisch koord waar je bijvoorbeeld je regenjasje onder kunt doen, zo heb je deze snel bij de hand wanneer het nodig is. Wanneer je de zadeltas inpakt plaats je de zwaarste spullen het dichtste bij de zadelpen, zo voorkom je dat de tas onderweg gaat zwiepen.

De frametas wordt in de driehoek van het frame gehangen en is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er full frametassen en de halve frametassen. Bij een full frametas moet je er rekening mee houden dat er geen plek meer is voor de bidonhouders en je als extra uitrusting een drinksysteem mee zal moeten nemen. De halve frametas heeft dan wel minder inhoud maar je kan nog gewoon bij je bidons. Het nadeel van deze tas kan zijn dat, wanneer je wat met je knieën naar binnen fietst, je er met je benen tegenaan schuurt.

Het voordeel van de frametas is dat hij, juist omdat hij in het frame hangt, perfect is om de wat zwaardere spullen in mee te nemen. Denk hierbij aan gereedschap, outdoor voeding,  kookgerei en een brandertje. Plaats de zwaarste voorwerpen onderin de frametas voor nog meer stabiliteit tijdens het fietsen.   

Fietstassen

De top tube frametas, ook wel frametas bovenbuis genoemd, is een kleinere tas die achter de stuurpen op de bovenbuis bij het stuur zit. Deze tas biedt uitkomst voor de kleine dingen waar je makkelijk bij wilt kunnen. Dit kunnen zaken zijn zoals een portemonnee, telefoon, powerbank, gereedschap, regenjas en een snack voor onderweg. Sommige top tube frametassen hebben een functie ingebouwd zodat je een kaart of je telefoon in de bovenkant op kan bergen. Zo wordt het onderweg helemaal makkelijk navigeren.  

De stuurtas is een soort roltas, die net als een drybag aan beide kanten een rolsluiting heeft. Let er bij het aanschaffen van een stuurtas goed op dat hij (indien van toepassing) tussen de beugels van het stuur past en hoe de kabels lopen. Hierdoor voorkom je dat de derailleurkabels knikken of remkabels beschadigd raken. In de stuurtas kun je beter niet al te zware spullen stoppen, het sturen wordt door een (te zware)  stuurtas behoorlijk beïnvloed. Vooral spullen die je pas aan het einde van je rit nodig hebt zijn ideaal om in de stuurtas mee te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een slaapzak, (lichtgewicht) tent, slaapmatje, toiletspullen en kleding.

Fietstassen

Een fietsrugzak heeft alle voordelen van een gewone rugzak, maar beschikt over nog wat speciale aspecten die het een ideale rugtas maken voor op de fiets. Zo zijn fietsrugtassen een stuk smaller zodat ze makkelijk achter je rug wegvallen. Ook hebben deze fietsrugzakken een heupband om de tas in goede balans op de rug te laten zitten. Veel fietsrugzakken hebben aan de voorkant een stretch vak waarin je bijvoorbeeld je regenjas kwijt kan. Daarnaast hebben deze rugzakken vaak de mogelijkheid om een drinksysteem te gebruiken. Ook is er aan de veiligheid gedacht en zit er aan vrijwel alle tassen een bandje waar je een LED lampje aan kan bevestigen. Op deze manier ben je extra zichtbaar op de weg.

Bij fietstas accessoires kun je denken aan reserveonderdelen zoals bevestigingen en vergrendelingshaken. Ook handige accessoires zoals een kaarthouder voor boven op de stuurtas hebben we in het assortiment. Zo hoef je niet van de fiets af te stappen om de kaart te raadplegen en is de kaart beschermt tegen alle weersomstandigheden. En wat denk je van de handige organizers voor de Back-Roller serie van Ortlieb. De organizers maken het in- en uitpakken van de fietstassen erg makkelijk.

Bekijk hier de fietstas accessoires>>

Fietstassen

Wij delen graag onze laatste tips voor de fietstassen zodat je goed voorbereid op weg gaat.

  • Plak beschermende tape of stickers op de plekken waar je de tassen monteert om lakschade te voorkomen
  • Om de veiligheid te optimaliseren kun je aan de zadeltas en stuurtas een lamp hangen. Ook op je helm is een hoofdlamp handig. Veiligheid voor alles!
  • Voorzie je fietstassen van reflecterende elementen 
  • Heb je geen waterdichte fietstassen, dan is het slim de spullen die je echt droog wilt houden (zoals kleding) in een plastic tas of drybag te doen  
Fietstassen

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je jouw keuze in fietstassen gemaakt? Deze zijn bij ons ook gemakkelijk online te bestellen!

Shop hier je fietstassen>>