Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Hoe gebruik je een rugzak?

Hoe gebruik je een rugzak?

Het is erg belangrijk om een rugzak op de juiste manier te dragen. Zeker als je veel kilo’s bij je draagt en/of lange tijd moet lopen. Doe je dit niet dan kun je makkelijk blessures oplopen.

Als je een rugzak niet goed afstelt kan deze scheef gaan zitten of naar achteren hangen. In beide gevallen is dit funest voor je onderrug. Als de tas scheef hangt gaat deze ook meer heen en weer. Hierdoor ga je uit balans lopen en dit voel je in je knieën.

Het is ook belangrijk om de rugzak niet te zwaar te maken. Sommige mensen zweren bij een lichaamsgewicht – vulgewicht verhouding, maar het belangrijkste is dat het en comfortabel en leuk moet blijven.

Om irritaties te voorkomen is het belangrijk om naar je kleding te kijken. Heeft je kleding een grote naad op de schouders, dan kan dit gaan schuren met als resultaat pijnlijke schouders. Dit geld ook voor borstvakjes van bijvoorbeeld een blouse met knoopsluitingen.

Hetzelfde geld voor de heupband. Deze moet direct op het lichaam zitten zonder knoopjes, ritsen en naden. Draag ook nooit een zware rugzak op onbedekte schouders en heupen. Dit gaat alleen maar schuren en je kunt de rest van de vakantie niks meer om je schouders hangen.

Het verkeerd inpakken kan je al comfort kosten en zelfs je wandeling bederven. Een verkeerde verdeling van je bagage kan ook ten koste gaan van je lichaam. Je kunt scheef gaan lopen en dit ga je voelen in je rug en benen.

Om te voorkomen dat je naar achter gaat hellen is het verstandig om je spullen in je tas te doen zoals aangegeven is het plaatje. het bovenste gedeelte van je tas en de deksel moeten eigenlijk alleen gevuld zijn met wat lichte bagage zoals t-shirts, papieren enz. De zwaarste dingen doe je zo dicht mogelijk tegen je rugpand aan. Om onderscheid te kunnen houden in je tas en om je spullen te beschermen kan je al je kostbare spullen in waterdichte, lichtgewicht zakken stoppen. Dan kan je geen spullen kwijtraken en bijft alles ook beschermd mocht er regen langs je rugpand je regenhoes in lopen. 

Denk er ook aan dat je de spullen die je het meest nodig hebt het best bij de hand houd. Leg dus niet je regenjas onderin je rugzak bijvoorbeeld.

Bekijk hoe je je rugzak inpakt op Outdorado.com

Het is belangrijk om het gewicht in de rugzak zo te verdelen zodat hij recht op de rug blijft zitten. Dit komt niet heel precies, maar dit voorkomt dat bijvoorbeeld de linker helft zwaarder is dan de rechter. Als je je compressiebanden goed aantrekt voorkomt dit ook dat je spullen gaan schuiven in je tas.

Bekijk goed wat je meeneemt in rugzak. Voor tips, Outdorado.com

Er zijn verschillende beveiligingen voor rugzakken. Dit varieert van een eenvoudig slotje tot een compleet stalen net om je rugzak heen. Met deze middelen kun je mensen buiten je tas houden die er niks te zoeken hebben. Zeker handig als je met het vliegtuig gaat of als je je tas in een hotel of hostel laat staan.

Het is wel zo dat des te meer beveiliging je gebruikt, hoe duidelijker het is dat er wat waardevols in de tas zit.

Dit zijn hoezen die je om je rugzak kunt doen om deze tegen regen en transport te beschermen. Een raincover is tegenwoordig inbegrepen bij de meeste rugzakken. Dit geld niet voor klimrugzakken. Deze hoes houd de ergste regen buiten. Let er wel op dat je rugzak er niet waterdicht op wordt. De regenhoezen zijn er in verschillende kleuren. De meeste hebben een felle kleur zodat je goed zichtbaar bent als je langs de weg moet lopen in de regen. Ook heb je dan iets om mee te zwaaien, mocht je in nood komen. Er zijn ook regenhoezen met een neutrale kleur. Regenhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Let er daarom goed op voor welke maat rugzak je de raincover nodig hebt. De maat word vaak aangegeven in liters.

Flightbags worden gebruikt om een grote rugzak te beschermen tijdens transport. Als je met het vliegtuig gaat moet de bagage over allerlei transportbanden. Het kan voorkomen dat de heupbanden dan ergens achter blijven hangen en hierdoor kapot gaan. Dat zou een zuur begin van de vakantie zijn. Het is tegenwoordig vaak ook verplicht om een rugzak in een flightbag te doen of te laten sealen. Een flightbag kun je nog op slot doen en her gebruiken.

Vrijwel alle rugzakken, groot of klein, zijn voorbereid op drinksystemen. Dit kunnen verschillende systemen zijn. Een rugzak hiermee is te herkennen aan een gat in de zij of bovenkant met H2O erbij. Ook zit er in het hoofdcompartiment een vakje waar je een drinkzak in kunt hangen.

De bekendste is een drinkzak van een aantal liter en een drinkslang. Maar er zijn ook drinksystemen die gebruik maken van flessen. Omdat de wateropslag direct tegen de rug zit in het midden van de tas kun je bij verbruik van water geen last hebben van een gewicht verschil tussen rechts en links.

Heb je bijvoorbeeld drinkflessen in de zijvakken zitten, dan is het verstandig niet de rechter fles op te drinken maar om en om. Op deze manier behoud je de balans van de tas.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.