• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoe gebruik je een rugzak?

Hoe gebruik je een rugzak?

Het is erg belangrijk om een rugzak op de juiste manier te dragen. Zeker als je veel kilo’s bij je draagt en/of lange tijd moet lopen. Doe je dit niet dan kun je makkelijk blessures oplopen. Hieronder geven wij advies over het gebruiken van een rugzak.

Hoe gebruik je een rugzak?

Als je een rugzak niet goed afstelt, kan deze scheef gaan zitten of naar achteren hangen. In beide gevallen is dit funest voor je onderrug. Als de tas scheef hangt gaat deze ook bewegen. Hierdoor ga je uit balans lopen en dit voel je in je knieën. Het is ook belangrijk om de rugzak niet te zwaar te maken. Sommige mensen zweren bij een lichaamsgewicht – vulgewicht verhouding, maar het belangrijkste is dat het zowel comfortabel als leuk moet blijven.

Om irritaties te voorkomen is het belangrijk om naar je kleding te kijken. Heeft je kleding een grote naad op de schouders, dan kan deze gaan schuren met als resultaat pijnlijke schouders. Dit geldt ook voor borstvakjes van bijvoorbeeld een blouse met knoopsluitingen. Hetzelfde geldt voor de heupband. Deze moet direct op het lichaam zitten zonder knoopjes, ritsen en naden. Draag ook nooit een zware rugzak op onbedekte schouders en heupen. Dit gaat alleen maar schuren waardoor je de rest van de vakantie niks meer om je schouders kan hangen.

Hoe gebruik je een rugzak?

Het verkeerd inpakken kan je al comfort kosten en zelfs je wandeling bederven. Een verkeerde verdeling van je bagage kan ook ten koste gaan van je lichaam. Je kunt scheef gaan lopen en dit ga je voelen in je rug en benen.

Om te voorkomen dat je naar achter gaat hellen, is het verstandig om je spullen in je tas te doen zoals aangegeven in het plaatje. Het bovenste gedeelte van je tas en de deksel moeten eigenlijk alleen gevuld zijn met wat lichte bagage zoals t-shirts, papieren enz. De zwaarste dingen doe je zo dicht mogelijk tegen je rugpand aan. Om onderscheid te kunnen houden in je tas en om je spullen te beschermen, kan je al je kostbare spullen in waterdichte, lichtgewicht zakken stoppen. Zo raak je geen spullen kwijt en bijft alles ook beschermd mocht er regen langs je rugpand de regenhoes in lopen. 

Denk er ook aan dat je de spullen die je het meest nodig hebt het best bij de hand houdt. Stop je regenjas bijvoorbeeld niet onderin je rugzak. Mocht er een bui vallen, dan wil je deze snel kunnen pakken.

Bekijk hoe je je rugzak inpakt op Outdorado.com

Het is belangrijk om het gewicht in de rugzak zo te verdelen dat deze recht op je rug blijft zitten. Dit komt niet heel precies, maar dit voorkomt dat bijvoorbeeld de linker helft zwaarder is dan de rechter. Als je je compressiebanden goed aantrekt voorkomt dit ook dat je spullen gaan schuiven in de tas.

Bekijk goed wat je meeneemt in rugzak. Voor tips, Outdorado.com
Hoe gebruik je een rugzak?

Er zijn verschillende beveiligingen voor rugzakken. Dit varieert van een eenvoudig slotje tot een compleet stalen net om je rugzak heen. Met deze middelen zorg jij ervoor dat niemand ongemerkt iets uit jouw thuis kan pakken. Zeker handig als je met het vliegtuig gaat of als je je tas in een hotel of hostel laat staan. Het is wel zo dat des te meer beveiliging je gebruikt, hoe duidelijker het is dat er wat waardevols in de tas zit.

Bekijk hier alle anti-diefstal accessoires>>

Dit zijn hoezen die je om je rugzak kunt doen om deze tegen regen en transport te beschermen. Een raincover is tegenwoordig inbegrepen bij de meeste rugzakken. Dit geldt niet voor klimrugzakken. Deze hoes houdt de meeste regen tijdens een bui tegen. Let er wel op dat je rugzak er niet waterdicht van wordt. De regenhoezen zijn er in verschillende kleuren. De meesten hebben een felle kleur zodat je goed zichtbaar bent als je langs de weg moet lopen in de regen. Ook heb je dan iets om mee te zwaaien, mocht je in nood komen. Er zijn ook regenhoezen met een neutrale kleur. Regenhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Let er daarom goed op voor welke maat rugzak je de raincover nodig hebt. De maat wordt vaak aangegeven in liters.

Bekijk hier alle regenhoezen>>

Een flightbag wordt gebruikt om een grote rugzak te beschermen tijdens transport. Als je met het vliegtuig gaat, moet de bagage over allerlei transportbanden. Het kan voorkomen dat de heupbanden dan ergens achter blijven hangen en hierdoor kapot gaan. Dat zou een zuur begin van de vakantie zijn. Het is tegenwoordig vaak ook verplicht om een rugzak in een flightbag te plaatsen of te laten sealen. Een flightbag kun je ook nog op slot doen en hergebruiken.

Bekijk hier alle flightbags>>

Vrijwel alle rugzakken, groot of klein, zijn voorbereid op drinksystemen. Dit kunnen verschillende systemen zijn. Een rugzak die dit systeem ondersteunt is te herkennen aan een gat in de zij of bovenkant met de tekst H2O erbij. Ook zit er in het hoofdcompartiment een vakje waar je een drinkzak in kunt hangen.

De bekendste is een drinkzak van een aantal liter en een drinkslang. Maar er zijn ook drinksystemen die gebruik maken van flessen. De wateropslag bevindt zich in het midden tegen het rugpand van de tas. Hierdoor merk je bij het verbruik geen verschil in gewicht tussen de linker- en rechterkant van je rug waardoor je niet naar één kant gaat leunen. Heb je bijvoorbeeld drinkflessen in de zijvakken zitten? Dan is het verstandig niet de rechter fles helemaal op te drinken maar om en om. Op deze manier behoud je de balans van de tas.

Bekijk hier alle drinksystemen>>

Hoe gebruik je een rugzak?

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.