• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Rugzak onderdelen

Alle kenmerken van een rugzak

Er zijn verschillende soorten rugzakken, maar in de basis zijn de meeste hetzelfde. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderdelen van een rugzak. Let er wel op dat er verschillen zitten tussen de tassen en merken. Zo is niet elke rugtas altijd compleet uitgerust met de onderstaande onderdelen.

Rugzak onderdelen
De verschillende rugzak onderdelen

Met het deksel van de rugzak bedoelen we de bovenkant van de tas. Met dit deksel sluit je het hoofcompartiment af. Deze deksels zijn verstelbaar zodat je de inhoud kunt vergroten en je bagage direct onder het deksel kunt opbergen, bijvoorbeeld een klimtouw of een jas.

Vrijwel alle rugzakken groot of klein zijn tegenwoordig voorbereid op drinksystemen. Dit is te herkennen aan een opening aan de zijkant van de tas, vaak aangeduid met H2O. Ook zit er dan aan de binnenkant van de rugzak tegen het rugpand een extra vak. Dit lijkt op een laptopvak, maar hierin kun je een waterzak opbergen. 

Met een verstelbaar rugsysteem kun je de rugzak nog beter op je eigen lichaam afstellen. De schouderbanden kun je omhoog of omlaag fixeren zodat de afstand tussen de heupband groter of kleiner wordt. Heb je een kleine rug dan zet je deze omlaag en andersom. Dit maakt het dragen een stuk comfortabeler en dit verlaagt de kans op blessures. 

De borstband zorgt ervoor dat de schouderbanden goed op hun plek blijven zitten. Als schouderbanden naar de buitenkant zakken, doordat je bijvoorbeeld een gladde jas draagt, ga je scheef lopen en krijg je sneller last van je rug. Deze hoef je niet per sé vast te maken, je kunt ook afwisselen om deze wel of niet te gebruiken.

Het rugpand van je rugzak zorgt voor comfort en stevigheid. Afhankelijk van de soort tas is deze redelijk stijf of flexibel. Bij grote rugzakken is deze voorzien van een padding. Dit zorgt voor ventilatie en een verdeling van de draagkracht.

Bij de wat kleinere rugzakken zit er ruimte tussen het rugpand en draagsysteem. Hierdoor kunnen de kleine tassen nog beter ventileren. Zou je dit bij grote rugzakken ook doen, dan voelt het alsof je tas veel zwaarder is omdat het gewicht dan van je rug af is. Het helt dan naar achter en zorgt voor problemen met de balans.

De heupband is belangrijk voor zowel grote als kleine rugzakken. Bij kleine rugzakken heeft deze als functie de rugzak op zijn plek te houden. Je draagt in deze tassen geen zware lasten en de heupband hoeft geen gewicht te dragen. Hierdoor is een eenvoudige nylon band al genoeg.

Bij grote rugzakken heeft de heupband als functie het meeste gewicht te dragen. Dit resulteert in een stevige heupband met veel padding. Deze moet goed op je heupen rusten en aansluiten op je lichaam om zo comfortabel mogelijk te kunnen bewegen.

Ook zie je vaak de toepassing van kleine opbergvakjes in de heupband. Hier kun je bijvoorbeeld een telefoon in doen of geld met als voordeel dat je niet elke keer je rugzak af hoeft te doen om iets te pakken.

De schouderbanden zijn er om de rugzak zo dicht mogelijk bij je rug te houden. Hoe dichter je tas tegen je rug zit, hoe lichter de tas voelt. Ze zijn voorzien van een zachte padding en geven veel comfort. Bij kleine rugzakken zijn ze licht en klein. Bij grote rugzakken breed en voorzien van extra padding omdat deze meer kilo’s moeten kunnen dragen.

Dit zijn extra lussen die je voornamelijk ziet bij klimrugzakken. Stevig genoeg om de tas aan op te hijsen mocht het nodig zijn. Hiernaast zijn ze vooral makkelijk om extra hardwear zoals helm, stijgijzers en karabiners aan te hangen.

Rugzakken hebben allemaal een hoofdcompartiment. Wat je vaak ziet bij de kleine tassen is dat deze is opgesplitst in meerdere vakken. Bij grote rugzakken is dit niet het geval. De tas heeft enkel een klein vak voor drinksystemen.

Als je je bagage in dit vak doet kun je nog wel eens wat kwijtraken. Het is dan ook verstandig om je spullen in kleinere lichtgewicht zakjes te verdelen, zodat je het geordend en waterdicht kunt opbergen.

Met compressie banden kun je de rugzak samenbinden. Zit je rugzak niet helemaal vol, dan heb je niet een stuk losse stof achter je aan wapperen. Ook kun je op deze manier de rugzak kleiner maken, ook als deze helemaal vol zit, om je bewegelijker te maken als het druk is op straat of in de trein. Die kan namelijk ergens achter blijven haken en hierdoor kapotgaan. Des te groter de tas, des te meer compressie mogelijkheden.

Niets is vervelender dan dat je even snel wat wilt pakken uit je rugzak en dat je het niet kunt vinden. Dankzij een frontloader, rits je simpelweg de voorkant van het hoofdcompartiment open als een koffer. Op deze manier kun je overzichtelijk je spullen pakken en opbergen. Een nadeel is wel dat er een extra rits is gebruikt. Dit is een aantal gram extra op het gewicht en een rits blijft een zwakke plek.

Doorgaans zijn deze gemaakt van gaas en zijn ze elastisch. Ideaal om bijvoorbeeld drinkflessen in te vervoeren.

De meeste grote rugzakken hebben een apart onder vak. Dit vak kun je bereiken door een rits aan de voorkant. Hier kun je de wat grotere spullen in opbergen, zoals je slaapzak en matje. Je kunt dit vak ook gebruiken om je natte of vieze spullen in te doen, zo worden niet al je spullen nat. Dit vak zit gescheiden met een rits naar het hoofdcompartiment. Als je deze open laat, heb je een groot vak zodat je bijvoorbeeld tentstokken of andere grote items mee kunt nemen.

Rugzak onderdelen

Als er bij rugzakken een ventilatiesysteem gebruikt wordt, wil dit niet zeggen dat je niet meer gaat zweten. Dit houd je altijd, zeker op de plekken waar een rugzak direct op je lichaam zit zoals de schouderbanden en heupband.

Het is wel zo dat, wanneer er ruimte tussen het rugpand en draagsysteem zit, er een betere toevoer van koude en frisse lucht is waardoor je iets minder zweet. Het is voornamelijk bedoeld om de rugzak minder warm aan te laten voelen op de rug.

Bij de wat kleinere rugzakken zit er ruimte tussen het rugpand en draagsysteem. Hierdoor kunnen de kleine tassen nog beter ventileren. 

Als een rugzak minder warm aanvoelt, is dit voor het gebruik een stuk comfortabeler. Dit geldt voor grote- en kleine rugzakken.

Rugzak onderdelen
Rugzak onderdelen

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kun je bij ons langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies. Onze medewerkers helpen je graag op weg!