Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
rugzak banner

Rugzak onderdelen

Er zijn verschillende soorten rugzakken, maar in de basis zijn de meeste rugzakken hetzelfde. Hieronder een overzicht van de verschillende onderdelen van een rugzak. Let er wel op dat er verschillen zitten tussen de tassen en niet altijd compleet is uitgerust met de onderstaande onderdelen.

De verschillende rugzak onderdelen

Met het deksel van de rugzak bedoelen we de bovenkant van de rugzak. Met dit deksel sluit je het hoofcompartiment af. Deze deksels zijn verstelbaar zodat je op deze manier de inhoud kunt vergroten en je bagage direct onder het deksel kunt opbergen, bijvoorbeeld een klimtouw of een jas.

Vrijwel alle rugzakken groot of klein zijn tegenwoordig voorbereid op drinksystemen. Dit is te herkennen aan een opening aan de zijkant van de tas vaak aangeduid met H2O. Ook zit er dan aan de binnenkant van de rugzak tegen het rugpand een extra vakje waar je de waterzak in op kunt bergen.

Door dit soort systemen kun je de rugzak nog beter op je eigen lichaam aanpassen. De schouder banden kun je omhoog of omlaag fixeren zodat de afstand tussen de heupband groter of kleiner word. Heb je een kleine rug dan zet je deze omlaag en andersom. Dit maakt het dragen een stuk comfortabeler en heb je een kleinere kans op blessures.

De borstband zorgt ervoor dat de schouderbanden goed op hun plek blijven zitten. Als schouderbanden naar de buitenkant zakken dan ga je scheef lopen en krijg je sneller last van je rug. Deze hoef je niet vast te maken, je kunt ook afwisselen om deze wel of niet te gebruiken.

Het rugpand van je rugzak zorgt voor comfort en stevigheid. Afhankelijk van de soort tas is deze redelijk stijf of flexibel. Bij de grote rugzakken is deze voorzien van een padding wat zorgt voor ventilatie en een verdeling van de draagkracht.

Bij de wat kleinere rugzakken zit er tussen het rugpand en draagsysteem ruimte. Hierdoor kunnen de kleine tassen nog beter ventileren. Zou je dit bij grote rugzakken ook doen, dan is er een kans dat de tas gaat wiebelen en dit gaat ten koste van je lichaam.

De heupband is belangrijk voor zowel grote als kleine rugzakken. Bij kleine rugzakken heeft deze als functie de rugzak op zijn plek te houden. Je draagt in deze tassen geen zware lasten en de heupband hoeft geen gewicht te dragen. Hierdoor is een eenvoudige nylon band al genoeg.

Bij grote rugzakken heeft de heupband als functie het meeste gewicht te dragen. Een stevige heupband met veel padding. Deze moet goed op je heupen rusten en aansluiten op je lichaam of zo comfortabel mogelijk te kunnen bewegen.

Ook zie je vaak als extra dat er kleine opbergvakjes in de heupband zijn verwerkt. Hier kun je bijvoorbeeld een telefoon in doen of geld met als voordeel dat je niet elke keer je rugzak af moet doen om wat te pakken.

De belangrijkste lastendragers van de rugzak. Hier hangt de rugzak aan om je schouders. Voorzien van een zachte padding geven deze veel comfort. Bij kleine rugzakken zijn deze licht en klein en bij grote rugzakken breed en voorzien van extra padding omdat deze meer kilo’s moeten kunnen dragen.

Dit zijn extra lussen die je voornamelijk ziet bij klimrugzakken. Stevig genoeg om de tas aan op te hijsen mocht het nodig zijn en vooral makkelijk om extra hardwear aan te hangen zoals je helm, stijgijzers en karabiners.

Rugzakken hebben allemaal een hoofdcompartiment. Wat je vaak ziet bij de kleine tassen is dat deze is opgesplitst in meerdere vakken. Bij grote rugzakken is dit niet het geval. Enkel een klein vakje voor drinksystemen.

Als je je bagage in dit vak doet kun je nog wel eens wat kwijtraken. Het is dan ook verstandig op je spullen in kleinere lichtgewicht zakjes te verdelen zodat je het geordend en waterdicht kunt opbergen.

Met compressie banden kun je de rugzak samenbinden. Zit je rugzak niet helemaal vol dan heb je niet een stuk losse stof achter je aan wapperen. Ook kun je op deze manier de rugzak kleiner maken ook als deze helemaal vol zit om je bewegelijker te maken als het druk is op straat of in de trein. Dit kan ergens achter blijven haken en hierdoor kapot gaan. Des te groter de tas des te meer compressie mogelijkheden.

Niets is vervelender dan dat je even snel wat wilt pakken uit je rugzak en dat je het niet kunt vinden. Dankzij een frontloader rits je simpelweg de voorkant van het hoofdcompartiment open. Op deze manier kun je overzichtelijk je spullen pakken en opbergen. Een nadeel is wel dat er een extra rits is gebruikt. Dit is een aantal gram extra op het gewicht en een rits blijft een zwakke plek.

Doorgaans zijn deze gemaakt van gaas en zijn ze elastisch. Ideaal om bijvoorbeeld drinkflessen in te vervoeren.

De meeste grote rugzakken hebben een apart onder vak. Deze kun je bereiken door een rits aan de voorkant. Hier kun je de wat grotere spullen in opbergen als je slaapzak en matje. Binnenin dit vak zit er een rits naar het hoofdcompartiment. Als je deze open laat heb je een groot vak.

Als er bij rugzakken een ventilatie systeem gebruikt word, wil dit niet zeggen dat je niet meer gaat zweten. Dit hou je altijd, zeker op de plekken waar een rugzak direct op je lichaam zit zoals de schouderbanden en heupband.

Het is wel zo dat als er ruimte tussen het rugpand en draagsysteem zit dat er wel een betere toevoer van koude en frisse lucht is waardoor je iets minder zweet. Het is voornamelijk bedoeld om een rugzak minder warm te maken op de rug.

Bij de wat kleinere rugzakken zit er tussen het rugpand en draagsysteem ruimte. Hierdoor kunnen de kleine tassen nog beter ventileren. Zou je dit bij grote rugzakken ook doen, dan is er een kans dat de tas gaat wiebelen en dit gaat ten koste van je lichaam.

Als een rugzak minder warm aanvoelt is dit voor het gebruik een stuk comfortabeler. Dit geld voor grote en kleine rugzakken.

Rugzak onderdelen

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.