• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie
Voortent opzetten

Voortent opzetten? Zo doe je dat!

De kampeervakantie is een geweldig vooruitzicht. Weer lekker ontspannen op de camping, even helemaal niks hoeven. Maar om zo ver te komen moet er wel het een en ander gebeuren. De voortent opzetten is hier een onderdeel van. Zit je hier nu altijd mee te knoeien, of weet je niet zo goed hoe je de voortent schoonmaakt en opvouwt? Op deze adviespagina leggen we dit allemaal overzichtelijk uit.

Voorbereiding | Opbouwen | Afbreken | Accessoires

Voortent opzetten

De volgende onderdelen heb je nodig:

 • De voortent, bestaande uit: tochtstrook, dak, frame (stokken)
 • Grondzeil
 • Klemmen
 • Trapspanners
 • Haringen (geschikt voor het type grond waar je gaat staan)
 • Hamer
 • Haringtrekker
 • Scheerlijnen
 • Framespanner
 • Eventuele accessoires
Voortent opzetten

Hieronder begint het stappenplan om de voortent op te zetten:

 01Wanneer je eenmaal bent aangekomen op de locatie is het van belang deze te ontdoen van scherpe takken en andere scherpe voorwerpen.
 02Zorg ervoor dat de caravan waterpas staat en de pootjes van de caravan uitgedraaid zijn.
 03Leg het grondzeil onder de voortent om deze te beschermen tegen beschadigingen en vuil.
 04Leg alle toebehoren uit voor de caravan op het grondzeil, zo kun je controleren of alles compleet is voordat je begint met opbouwen.

Dan kan het opzetten van de voortent beginnen. Een tip: bouw de voortent eerst thuis een keer op zodat je weet hoe het moet en weet dat alles compleet is. Dan kun je nog even snel langs Kampeerwereld Hendriks voor de spullen die je mist, op de camping is dit een stuk lastiger.

Tochtstrook en voortent dak

 05Begin met het inschuiven van de tochtstrook onderaan de caravan. Deze vind je, net zoals de andere accessoires, in het voortent dak wanneer je deze voor het eerst uit de verpakking haalt.
Is de tochtstrook zoek, of heb je liever een kwalitatief betere tochtstrook? Dan hebben wij de Hendriks tochtstrook pvc versterkt voor je.  
 06

Nu kun je het voortent dak in de caravanrail schuiven. Het is mogelijk om dit alleen te doen, maar het gaat makkelijker met twee personen. Hier hebben we nog twee tips bij: 

 1. Rits zijwanden en voorwand eruit zodat het dak minder zwaar is
 2. Gebruik het caravanopstapje om het voortent dak makkelijk op zijn plek te krijgen
Voortent opzetten

Frame

 07

Nu kun je beginnen aan het frame, of geraamte, van de voortent. Leg de stokken op de juiste plek op de grond:

 • Begin met de hoekstukken
 • Dan de dakliggers
 • Daarna de staanders
 • Als laatste blijven de tussendelen over
 08Als de caravan geen vaste ogen heeft, kun je optionele klemmen plaatsen op de dubbele pees om de dakliggers daarin te hangen. Voordeel van deze klemmen is dat wanneer de caravan op een heuvel staat, je makkelijk de klemmen kunt verschuiven zodat de voortent recht staat.
De twee buitenste ogen of klemmen moeten op een hoogte van 1,95 meter zitten. Het middelste oog/klem moet in het midden.
 09Plaats de dakliggers in de ogen of klemmen. Pas hierbij op dat je geen beschadigen aan de caravan maakt. 
 10Zet de staanders in elkaar, plaats ze onder het tentdoek en verbind ze met de dakliggers. Begin met de middelste staander en zet de voet schuin naar binnen. Op deze manier heb je beide handen vrij om de linker en rechterkant te bevestigen. 
 11Verbind de staanders met elkaar door middel van de tussenliggers. De meeste voortenten hebben hier lussen voor waar je de tussenliggers doorheen kan schuiven.
 12Plaats de stokken van de petluifel. Het op spanning zetten van het frame komt later.


Tip:
we verkopen ook complete voortent frames en losse frame onderdelen. Ook andere accessoires voor het geraamte van de voortent kun je vinden bij Kampeerwereld Hendriks.

Voortent opzetten

Voor- en zijwanden

 13Voortenten zijn standaard voorzien van twee pezen. De ene pees is om in de caravan te schuiven en de andere pees is voor een optionele aanbouw. Zorg ervoor dat de pees die aan de driehoek zit, de caravan ingeschoven wordt.
 14Als je alle wanden in de voortent hebt geritst, kun je de staanders overeind zetten.  
 15Bevestig de trapspanners aan de voortent, zorg er hierbij voor dat je het bovenste gat gebruikt.  


Voortent vastzetten met haringen

Achterzijde

 16Nu kun je de voortent vast gaan zetten met haringen. Begin bij de twee achterste hoeken. Zorg ervoor dat de zijwand strak tegen de caravan gespannen wordt door de haring iets onder de caravan te plaatsen. Gebruik het derde gat van de trapspanner om de haring door te bevestigen.

Zijwanden

 17De driehoek aan de zijwand zorgt ervoor dat de zijwanden van de voortent ook bij schuine caravans recht naar beneden afgespannen kan worden. Ook deze haringen worden vastgezet in het derde gat van de trapspanner.

Voorzijde

 18Dit zijn de twee hoeken aan de voorzijde. Trek de hoek stevig aan, zodat de zijkant en de voorkant haaks op elkaar komen te staan.
 19Span de trapspanners aan weerszijden van de ritsen kruislings over elkaar heen om de spanning van de ritsen eraf te halen.

Frame op spanning zetten

 20Gebruik een framespanner om het frame van binnenuit op spanning te brengen.  Breng het frame niet gelijk op spanning, maar doe dit langzaam.  
 21Zorg ervoor dat de ritsen van het frame gesloten zijn voordat je begint met  afspannen. 
 22Zet het frame op de juiste breedte. 
 23Span het frame op in de hoogte. 
 24Zet de dakliggers op spanning voor de juiste diepte.
 25Zorg ervoor dat de staanders en de dakliggers evenwijdig aan de naden komen te liggen.
 26Breng de dwarsstokken voor de petluifel op spanning.
 27Zet de rest van de trapspanners vast.
Voortent opzetten

Na de gordijnen bevestigd te hebben kun je gaan genieten van de voortent! Leg het tenttapijt erin, of eventueel de vloertegels. Als de vloer compleet is kun je de voortent gaan inrichten met bijvoorbeeld de campingtafel, campingstoelen en campingkasten. Kun je de spullen allemaal niet kwijt? Kies dan voor een handige organizer of tentschort. Als je een extra slaapplaats in de voortent wilt creëren, kun je kiezen voor de Bo-Camp binnentent. Vergeet ook niet een handige kapstok op te hangen voor de jassen en andere kleine dingen.

Voortent opzetten

Als de voortent eenmaal staat is het belangrijk deze goed te onderhouden zodat je er het meeste plezier van hebt. Zo is het aangeraden het frame regelmatig opnieuw af te spannen zodat deze optimaal blijft functioneren. Ook is het belangrijk, en prettig voor jezelf om de voortent lekker schoon te houden. Probeer het vuil op de camping direct te verwijderen met bijvoorbeeld een tentdoekborstel. Als dit niet lukt kun je het met lauwwarm water proberen weg te halen. Later op deze pagina staat hoe je de voortent het beste schoonmaakt voordat deze weer in de winterslaap gaat.

De voortent afbreken

En dan is de vakantie alweer voorbij. Niet iets om naar uit te kijken, maar toch onvermijdelijk. Hoe krijg je de voortent dan weer netjes afgebroken? Volg de volgende stappen:

 01Verwijder eerst de haringen. Geen zin in gedoe? Gebruik een haringtrekker.  
 02Rits dan de voorwand uit.
 03Verwijder vervolgens de stokken van het frame.
 04Verwijder de klemmen waar het frame aan de caravan vast zat.  
 05Schuif het voortentdak uit de caravanrail.
 06Schuif de tochtstrook uit de rail onderaan de caravan.
Voortent opzetten

De voortent schoonmaken

Hieronder volgt het stappenplan om de voortent op de juiste manier schoon te maken voordat je deze weer opbergt.  

 01Vermijd het gebruik van groene zeep, azijn of allesreiniger bij het schoonmaken van de voortent. 
 02Impregneer het tentdoek 1 keer per jaar. Net zo handig om dit te doen na de kampeervakantie, als je toch het doek al aan het schoonmaken bent. Dit kun je goed doen met impregneermiddel. Op deze manier blijft de tent waterdicht, werkt deze vuilafstotend en gaat de tent dus langer mee. 
 03Als er specifieke vlekken in het tentdoek zitten of als het tentdoek heel vies is geworden, is het aangeraden om speciaal tentreiniger te gebruiken.  

 

Voortent reinigings- en impregneermiddelen >>

De voortent opvouwen

Wanneer de voortent afgebroken, geïmpregneerd en schoongemaakt is, kun je deze gaan opvouwen en opbergen tot de volgende kampeervakantie. Volg deze stappen voor het netjes opbergen van de voortent:

 01Leg het tentdak uit met de buitenzijde van het dak naar beneden. Wanneer de tent op een ruwe ondergrond ligt kun je het beste een grondzeil of tenttapijt eronder gebruiken.  
 02Maak een rechthoek door de uitstekende flappen naar binnen te vouwen 
 03Om de juiste breedte voor het oprollen van het voortentdoek te bepalen leg je de tentzak aan de voorzijde van het voortentdak.  
 04Vouw vervolgens de tent een paar keer naar binnen zodat het tentdoek smaller is dan de tentzak. 
 05Pak nu de voorwand en zijwanden erbij en vouw deze op in dezelfde breedte als het dak en leg deze vervolgens op het dak. Ook accessoires zoals de tochtstrook en gordijnen gaan op het ingevouwen tentdak.
 06Rol dan de tent aan de achterzijde (bij de pees) zo strak mogelijk op.
 07Wanneer je de tent opgerold hebt, kun je de bandjes om de rol heen doen zodat het een strak geheel blijft.
 08Stop de rol in de zak en knoop deze dicht.

 

Voortent opzetten

Om het gebruik van de voortent veiliger of comfortabeler te maken, bestaan er ook nog extra accessoires.  

Zo kun je de voortent veiligstellen bij stormachtig weer door stormbanden te bevestigen. De meeste voortenten komen al met gespen waar de stormbanden aan bevestigd kunnen worden. Voor meer informatie over stormbanden kun je een kijkje nemen op de adviespagina over stormbanden. 

Er zijn ook veel mogelijkheden om het frame uit te breiden, of extra ondersteuning te bieden. Om het frame te ondersteunen is het aangeraden een stormstok aan te schaffen. Wanneer je een grote voortent hebt of langer op 1 plek verblijft kun je het beste extra dakliggers gebruiken. Je kunt ook een verandastang aanschaffen om de voor- of zijwand tot halverwege open te kunnen klappen. 

Voortent Tentstokken>>