Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Tenten materialen

Tent materialen

Er bestaan veel verschillende tenten en al deze tenten zijn van verschillende materialen gemaakt. Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen en deze gaan wij hieronder allemaal even langs! 

Het buitendoek van een tent kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Afhankelijk van de soort tent is er een bepaald materiaal gebruikt. Let er dus goed op van wat voor een materiaal het doek gemaakt is en of dit voor jou de goede keuze is. Bij materiaal als polyester en nylon heb je als voordeel dat dit lichtgewicht is en een redelijk klein pakvolume heeft. Bij materiaal als technisch katoen en all season heb je al snel een zwaargewicht en een groot pakvolume.

- Tent materialen

Dan zijn er ook nog tentdoeken die een coating hebben. Dit houdt in dat er een extra laag is aangebracht aan de buiten- of binnenkant of beide kanten van de buitentent. Deze lagen geven extra bescherming tegen elementen zoals zon, regen, hagel, wind, blad en gebruik. Vaak word een dun nylon tentdoek in combinatie gebruikt met een siliconencoating om zo gewicht te besparen. Een nadeel van een coating is dat de tent vaak wat duurder in aanschaf is.

Bij elke soort tent materiaal is het belangrijk dat je een goede ventilatie hebt. Omdat geen van alle materialen ademend is blijft de condens hangen. Zeker als het warm en vochtig weer is. Het is daarom belangrijk om de tent vooral na het slapen goed door te luchten.

Nylon is een kunststof materiaal dat ideaal is voor lichtgewicht tenten. Je ziet ook wel dat nylon wordt gebruikt in combinatie met polyester. Nylon is lichtgewicht en sterk. Zeker voor tenten die je vaak op en afbreekt en veel in slecht weer staan is dit buitendoek ideaal. Denk hierbij aan lichtgewicht tenten. Een nadeel van nylon is dat het uitzet bij nat weer en krimpt als het opdroogt.

Een ander nadeel is dat nylon slecht UV bestendig is. Deze twee nadelen gaan sterk ten koste van de levensduur. Om deze reden wordt een nylon tent vrijwel altijd voorzien van een coating. Deze kan van PU of siliconen zijn. Deze coating maakt het tent doek beter waterdicht, redelijk UV bestendig en geeft een langere levensduur.

- Tent materialen

Soms zie je wel eens bij tentdoek dat er kleine vierkantjes zichtbaar zijn. Dit wordt ripstop genoemd. Ripstop houdt in dat er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven is. De reden hiervoor is om het materiaal sterker te maken.  Door deze techniek toe te passen is het mogelijk om een heel dun tentdoek te maken dat wel stevig is en goed om kan gaan met verschillende weersomstandighedenen met resultaat dat je tent nog lichter wordt maar niet inlevert op sterkte.

Wanneer je tent toch schade oploopt door een tak die valt of een eikel die een gaatje in je tentdoek prikt zal de tent ook niet gelijk helemaal uitscheuren. De vierkantjes zorgen ervoor dat het een gaatje blijft en geen scheur wordt. Dit gaatje is dan ook weer makkelijker te reapreren.

Ripstop

Polyester heeft veelal dezelfde eigenschappen als nylon maar kan nog iets minder tegen UV-straling, en rekt/krimpt meer dan nylon. Het is echter wel goedkoper in aanschaf. Hierdoor worden de meeste tenten van polyester gemaakt. Net als bij nylon heb je bij polyester last van condens. Een goede ventilatie is dus een must.

Tenten gefilterd op materiaal:

Technisch katoen wordt ook wel polyester katoen genoemd. Dit is een mengsel van polyester en katoen. Waarom geen 100% katoen hoor ik je denken. Katoen is vrij prijzig. Een tent wordt dan snel onbetaalbaar. Door technisch katoen te gebruiken maak je gebruik van de beste eigenschappen van beide materialen. Katoen gaat lang mee, is 100% waterdicht en kan goed tegen UV-straling. Door hier polyester aan toe te voegen neemt het katoen minder vocht op, droogt het doek sneller en het totaal gewicht is lager.

Dit materiaal is zeer goed geschikt voor grote familietenten. Afhankelijk van het gebruik kan een tent van dit materiaal tot 10 jaar meegaan.

All Season tentdoek is een bekend materiaal in de kampeerwereld. Voornamelijk voortenten en luifels voor caravans en campaers worden hiervan gemaakt.  Veel van de voortent merken maakt gebruik van All Season tentdoek. Het is een materiaal dat erg sterk is en lang mee gaat, maar behoorlijk zwaar is. Afhankelijk welke soort All Season wordt gebruikt kun je een tent ook daadwerkelijk een heel seizoen laten staan.

Het materiaal wat voor tenten het meest gebruikt wordt is het Ten Cate All Season Residental. Dit materiaal is gemaakt van 100% hoogwaardig polyester. Net als katoen heeft dit doek de eigenschap om condensatie tegen te gaan. Wat het echt uniek maakt is de combinatie met een hele fijne acryl coating. Deze coating maakt het de stof goed ademend en weerbestendig. UV-straling heeft bijna geen grip op het doek.

Doordat het All Season materiaal zo sterk is kun je een tent van dit materiaal zonder problemen weken achter elkaar gebruiken en dit jaren lang. De prijs is hoog, maar als je ziet hoelang een tent mee gaat dan ben je per jaar goedkoper uit dan met een simpele polyester tent.

- Tent materialen

Siliconen-coating
Met siliconen-coating (SI-coating) kun je een waterdichtheid behalen waar je normaal een lage waterkolom hebt. Een 1500mm waterkolom is nu net zo goed waterdicht als een polyestertent met een waterkolom van 4000mm zonder coating. Daarnaast is een siliconen-coating goed UV bestendig, licht en verhoogt het de weerstand tegen scheuren. Dit kan van belang zijn op winderige plaatsen. Zo krijg je een zeer goede combinatie van een lichtgewicht, sterk, waterdicht (hoge waterkolom) en duurzaam doek. Nadeel is de constructie bij de naden met deze coating, deze is duurder en moeilijker.

PU (PolyUrethaan)-Coating
Met PU valt een zeer hoge waterdichtheid (hoge waterkolom, er kan bijvoorbeeld wel tot 10 meter water op staan) te behalen. Daardoor wordt deze coating vaak in grondzeilen gebruikt. In tegenstelling tot een SI coating is PU betaalbaarder en makkelijker te produceren.

- Tent materialen

Het buiten houden van insecten, een goede ventilatie en geen inkijk. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een binnentent. Doordat er 2-lagen in de tent zijn komt de condens die aan de binnenkant van het buitendoek hangt niet in het slaapgedeelte. Hierdoor blijf je droog van de condens. De ventilatie speelt hierbij ook een rol. Zou je een binnentent hebben die niet ventileert, dan heb je ook in de binnentent last van condens. Juist door deze ventilatie heb je meer comfort in de nacht.

Binnententen zijn dan ook gemaakt van polyester mesh of 100% katoen. Dit ademt erg goed en zo krijg je geen condens in de binnentent.

- Tent materialen
- Tent materialen

Grondzeilen zijn altijd 100% waterdicht. Bij de wat betere, lichtgewicht tenten is dit gemaakt van nylon. Dit nylon heeft dan een PU coating meegekregen om het beter te beschermen tegen de elementen en verschillende ondergronden. Deze coating maakt het doek ook waterdicht.

Er worden ook wel grondzeilen van PE doek gemaakt. Dit zijn grove vezels die geweven zijn. Dit is een goedkoop materiaal en gaat niet heel lang mee en is niet robuust. Dit is makkelijk op te lossen door een extra zeil hieronder te leggen. Prik in dit tweede zeil gaatjes zodat deze niet gaat condenseren. Doe je dit niet dan heb je alsnog water in de tent.

De grotere familietenten van bijvoorbeeld TC of All Season hebben meestal een grondzeil gemaakt van dik PVC. Dit materiaal gaat erg lang mee en kan heel veel hebben. Gebruik je bijvoorbeeld meubels dan is het verstandig om een stuk tenttapijt in de tent te leggen om het grondzeil te beschermen. Het zou zonde zijn dat je hier gaatjes in krijgt terwijl de tent net nieuw is.

- Tent materialen

Er worden verschillende materialen gebruikt voor tentstokken. Bij grote tenten en kleine tenten maakt dit niet uit, maar wel bij het doel van de tent. Bijvoorbeeld een trekkerstent heeft andere eisen aan tentstokken dan een bijzettent. Hetzelfde geldt voor de familietenten. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen en de voor- en nadelen voor de verschillende soorten tenten.

Glasfiber is een materiaal dat het de meest voorkomt bij de tenten in lager segment. Dit materiaal is stevig en goedkoop. Denk hierbij aan Coleman en Vango. Mocht je tentstok ooit breken dan is dit relatief goedkoop en makkelijk te vervangen.

Als je gaat rondtrekken met een tent dan doe je er verstandig aan niet een tent te nemen die glasfiberstokken heeft. Deze kunnen erg slecht tegen het vaak op en af breken. De stokken gaan hierdoor hard achteruit en gaan dan veel minder lang mee dan dat je de tent wat langer op een plek laat staan. 

Grote tenten hebben ook glasfiber stokken, maar deze zijn dikker dan de kleine tenten. Puur om het gewicht te kunnen dragen van de tent. Kleine tenten hebben vaak een diameter van 8.5mm en grote tenten 10 tot 12mm.

Glasfiber stokken

De wat duurdere tenten hebben vaak aluminium stokken. Aluminium kan beter tegen de elementen van het weer en ook het vaak op en afbreken van de tent is geen probleem. Ideaal voor trekkerstenten. Ook de grotere familietenten hebben over het algemeen aluminium stokken. Deze kunnen beter het gewicht dragen van TC en All Season doek.

DAC is een merk dat aluminium tentstokken maakt. Deze vind je vooral terug in de high end trekkerstenten van bijvoorbeeld MSR, Fjällräven en Marmot. Dit is aluminium van hoge kwaliteit. Heb je aluminium van slechte kwaliteit dan heb je kans dat het eerder kapot gaat. DAC aluminium staat gelijk aan type 7001. Dit wordt ook veel gebruikt door verschillende merken.

Bij de grote tenten wordt altijd dik aluminium gebruikt. Zouden ze dit niet doen dan houden de stokken het gewicht van de tent niet.

Aluminium tentstokken

De echte lichtgewicht tenten zijn voorzien van carbon tentstokken. Carbon staat bekend om zijn stevigheid en lage gewicht. Er hangen wel twee grote nadelen aan carbon. Het is duur in aanschaf en onder spanning kan carbon slecht tegen krachten van buitenaf zoals een bal op de tent bijvoorbeeld. Als je pech hebt kan dit ook je buitendoek beschadigen. Zet een tent dan ook nooit naast een voetbal- of volleybalveld en een carbon tent al helemaal niet.

Het kiezen voor een tent met carbon frame is een bewuste keuze. Op dit moment geldt dit als het lichtste materiaal van tentframes.

Carbon tentstokken
- Tent materialen
Verschillende soorten haringen

Haringen zijn artikelen die je niet moet onderschatten. Deze houden immers de tent op zijn plek ook in harde wind. Bij elke tent die wij leveren zitten haringen. Deze passen bij de soort tent. Een lichtgewicht tent heeft bijvoorbeeld geen grote storm haringen.

Standaard meegeleverde haringen zijn niet altijd geschikt voor harde ondergrond waardoor je deze nog wel eens krom wilt slaan. Hierdoor is het makkelijk om extra sterke haringen (Rotspen Tarzan) mee te nemen. Wil je bijvoorbeeld  een extra scheerlijn aan je tent bevestigen dan is een extra haring nooit weg.

Het beste kun je half ronde haringen voor zachte ondergrond gebruiken, stalen rotspennen of grote houten haringen voor harde ondergrond. De rotspennen en halve haringen zijn het meest gebruikt. Ook omdat deze relatief goedkoop zijn en omdat ze makkelijk te gebruiken zijn.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Bekijk onze tenten collectie