Aftercare bij lichtgewicht tenten
Bij lichtgewicht tenten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Niet alleen in het gebruik hiervan op reis maar ook bij het opslaan van de tenten. Het opzetten, afbreken maar ook de verschillende materialen vragen om net wat meer aandacht dan een standaard tent. Lichtgewicht tenten zijn niet voor niets zo licht mogelijk gemaakt, deze materialen zijn kwetsbaarder bij onzorgvuldig gebruik. Per slot van rekening zijn lichtgewicht tenten duurder en met een beetje zorg geniet je nog langer van de tent.
Ga direct naar:
Opzetten | Afbreken | Materialen | Coating | Repareren | UV-straling | Opbergen
Waar moet je op letten bij het opzetten van de tent
Bij het opzetten van een tent moet je altijd letten op de ondergrond. Verwijder waar mogelijk zoveel als je kan alle oneffenheden. Bij een rots ondergrond kan dit lastig zijn, maar dennenappels, takjes, enzovoorts kunnen snel je tent beschadigen. Het gebruik van een footprint is geen must, maar het kan wel heel veel ergernis voorkomen en in verhouding tot de tent zijn deze het goedkoopste onderdeel.
Ook speelt het weer een factor bij het opzetten van de tent. Een tent zet je altijd zo beschut mogelijk op. Soms ontkom je hier niet aan en dan moet je proberen de deuren uit de wind te houden. Ook lichtgewicht tenten zijn vatbaar voor wind. Het is belangrijk om te proberen een tent te zoeken voor jou gebruik. IJsland heeft bijvoorbeeld veel minder beschutting dan de Veluwe en dat vraagt om een heel ander soort lichtgewicht tent. Extra stokken geven een tent dan net dat beetje extra stevigheid die het verschil kan maken tussen een kapotgewaaide tent of niet.
Aluminium stokken zijn sterk en buigzaam, maar ook deze hebben hun grens. Let er bij het opzetten van de tent op dat alle delen goed in elkaar vallen. Bij een beetje speling en een deel kan kapotscheuren. Alles is te repareren maar het voorkomen hiervan is natuurlijk veel beter.
Afbreken van de tent niet te letterlijk nemen
Sommige mensen nemen het afbreken van een tent nogal letterlijk en dat is zonde. Wanneer je de tent een beetje zorgvuldig inpakt komt dit alleen maar ten goede van de levensduur. Ondanks dat tenten ingerold worden geleverd mag je deze prima gepropt in de pakzak vervoeren. Omdat lichtgewicht materialen zo dun en licht zijn kan je deze ook veel moeilijker oprollen, zeker wanneer er gebruik is gemaakt van een siliconencoating.
Vrijwel alle lichtgewicht tenten zijn gemaakt van polyester of nylon. Het grote voordeel van deze materialen is dat deze geen vocht opnemen. De droogtijd is kort. Ook maakt het minder uit wanneer je deze vochtig in een pakzak stop om te vervoeren. Let er wel op dat je deze er niet dagen in laat zitten. Ga je in de ochtend weg en aan het eind van de middag zet je de tent weer op dan kan dit prima. Stop dan wel de binnentent in een ander zakje, anders is deze ook nat en dat is minder prettig.
Bij het afbreken van de tent heb je ook altijd de stokken in je handen. Meteen een mooie gelegenheid om deze eens te controleren.
Er worden veel verschillende materialen gebruikt
Lichtgewicht tenten zijn gemaakt van lichtgewicht materialen. Deze zijn duur om te produceren en dat zie je terug in de aanschafprijs van de tent. Er worden verschillende technieken toegepast om ervoor te zorgen dat de lichte stof toch sterk is. Zo zijn er nylon en polyester tenten. Beide materialen zijn sterk van zichzelf. Om toch die gewenste extra stevigheid toe te voegen wordt er gewerkt met een ripstop. Dit is een wat dikker garen dat als extra door de stof gewoven wordt. Je kan dit herkennen door goed naar de stof te kijken. Wanneer je allemaal kleine vierkantjes ziet dan is dit de ripstop. Een ripstop zorgt ervoor dat wanneer er een scheur(tje) in de stof zit deze minder makkelijk verder scheurt.
Binnententen zijn altijd gemaakt van verschillende materialen. Het grondzeil moet extra goed waterdicht zijn doordat hier meer druk op staat dan de buitentent. De rest van de binnentent is gemaakt van een goed ademend materiaal. Dit moet ook wel omdat de rest van de tent niet ademend is. Ook zijn er tent fabrikanten die als extra nog mesh toevoegen. Dit kan je vergelijken met een mosquitonet. Heel fijn draad is open gewoven zodat er kleine ruitjes ontstaan. Hierdoor komen geen insecten maar wel frisse lucht, extra ventilerend dus. Doordat dit zo fijn gewoven is gaat het bij verkeerd gebruik wel sneller stuk. Wat bijvoorbeeld veel voorkomt is dat er een stukje klittenband van de tent blijft hangen achter het mesh en dit een vervorming van de kleine ruitjes veroorzaakt. Het mesh is niet direct stuk maar het kan op den duur een gaatje vormen. Dit is te repareren maar het is te voorkomen door zorgvuldig met de tent om te gaan.
Juist de coating maakt de tent waterdicht
De verschillende coating die gebruikt worden maken deze tenten waterdicht. Siliconen en polyester coatings zijn de meest gebruikte. Het is belangrijk om zeker de buitenkant van de tent te onderhouden. Er zijn verschillende producten op de markt om deze coating bij te houden, kijk goed welke je nodig hebt. Wanneer je je tent gaat schoonmaken dan kan dat gewoon, maar doe je dit met een tent schoonmaakmiddel dan zal je altijd ook moeten gaan impregneren om het water af parelende effect terug te krijgen. Is je tent doek helemaal waterdoorlatend dan kan je proberen te impregneren maar dit is vaak een teken dat de tent helemaal op is.
Ondanks het gebruik van coatings en kapnaden zijn de meeste naden nog altijd getapet. Dit om ook de naden 100% waterdicht te maken. Deze tape kan uitdrogen en afbladeren. Dit kan en mag gebeuren wanneer je de tent flink gebruikt, maar let op dit kan ook gebeuren wanneer je de tent niet gebruikt. Dit gebeurt niet na een jaar op zolder, maar wel na jaren lang opslaan. Als dit je overkomt dan kan je ook dit prima herstellen met de verschillende reparatie middelen. SeamGrip is hier een goed voorbeeld van.
Ook lichtgewicht tenten zijn prima te repareren
Van alle lichtgewicht tenten die een zeker aanzien hebben kan je onderdelen verkrijgen. Afhankelijk van de klacht en hoe een tent eruit ziet kan dit onder een bepaalde garantie liggen. Frame delen, binnententen en buitententen. De prijs van lichtgewicht tenten ligt dan hoger dan goedkopere tenten maar de after sales is dan ook prima op orde en dat voorkomt veel ergernissen. Kleine reparaties zijn ook prima uit te voeren dankzij de hoogwaardige materialen. Gaten en scheuren groot of klein kan je prima repareren met Tear Aid type A. Dit is een transparante sticker die je permanent plakt. Let er dus goed op dat je in een keer goed plakt. Voor de naden kan je SeamGrip gebruiken. Afhankelijk van de soort coating heb je hier verschillende varianten in. Hiermee herstel je de getapte naden en je kan er zelfs kleine prikgaatje mee plakken.
Gebruik NOOIT ductape. Zuren in de lijm hiervan tasten het tentdoek aan en wanneer de lijmresten aan andere delen van de tent gaan plakken kan je de tent scheuren wanneer je deze van elkaar wilt halen, dit geldt helemaal bij oude tenten.
UV -straling brengt de echte schade toe aan je materiaal
UV-straling heeft invloed op echt alles. Ook op lichtgewicht tenten. Doordat deze stof van deze tenten vaak dun is, heeft UV-straling sneller zichtbaar effect dan een eenvoudige polyester tent. Het is daarom ook niet aan te raden om een lichtgewicht tenten weken achter elkaar in de zon neer te zetten. Vaak zijn het ook trekkerstenten en perfect voor dit doel gemaakt. Natuurlijk kan je prima de tent dagen achter elkaar neerzetten maar houdt er rekening mee dat ze hier niet voor gemaakt zijn.
Met tarpen kan je al meer schaduw maken boven de tent en dat scheelt aanzienlijk. Wanneer je tentstof wat krokant net als crêpepapier begint aan te voelen dan is de tent aardig op zijn retour aan het raken. Dit heeft niet met de kwaliteit te maken, maar puur gebruik sporen.
Het uiteindelijke opbergen van de tent
Teruggekomen van de reis is het tijd om alles weer op te bergen en klaar te stomen voor de volgende. Bij tenten is het belangrijk dat je deze 100% droog bewaart. Maak de tent goed schoon en droog. Laat desnoods de tent lekker een paar dagen uithangen. Kan de tent drogen en luchten zodat je de volgende keer een frisse tent mee kan nemen. Bij het schoonmaken komt de footprint weer goed van pas. Deze is veel makkelijker schoon te maken dan het vaste grondzeil.
De pakzakken waar de tenten in worden geleverd zijn puur om de tent te vervoeren. Om je tent goed op te bergen is het aan te raden om dit zo luchtig mogelijk te doen. Gebruik hiervoor grote katoenen zakken of speciale zakken van mesh. Ook in deze zakken mag je de tenten luchtig proppen. Zo voorkom je dat er vouwen in het tentdoek ontstaan. Op deze vouwen gaat het materiaal sneller achteruit.
Maak ook je haringen schoon en vrij van zand. Voor de haringen maakt het niet uit maar je voorkomt dat alles onder het zand komt te zitten de eerstvolgende keer dat je je haringen pakt. Buiten kan dit geen kwaad maar het scheelt serieus veel stofzuigen en gemopper van de leidinggevende.
Tot slot
Tot slot moet je een tent altijd even controleren voordat je deze weer meeneemt op reis. Ook wanneer je een tent opslaat gaat deze achteruit. Getapete naden kunnen uitdrogen, stof kan gaan plakken door de verschillende coatings en het elastiek in de stokken kan uitdrogen en de rek verliezen. Controleer ook de frame delen op kleine scheurtjes. Thuis zijn reparaties makkelijker uit te voeren dan onderweg en voorkomen is beter dan genezen. Ook blijven tenten gebruiksvoorwerpen en je mag terug zien dat je deze ook daadwerkelijk gebruikt.