Aftercare bij lichtgewicht tenten
Bij lichtgewicht tenten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Niet alleen in het gebruik hiervan op reis maar ook bij het opslaan van de tenten. Het opzetten, afbreken maar ook de verschillende materialen vragen om net wat meer aandacht dan een standaard tent. Lichtgewicht tenten zijn niet voor niets zo licht mogelijk gemaakt, deze materialen zijn kwetsbaarder bij onzorgvuldig gebruik. Per slot van rekening zijn lichtgewicht tenten duurder en met een beetje zorg geniet je nog langer van de tent.
Waar moet je op letten bij het opzetten van de tent
Bij het opzetten van een tent moet je altijd letten op de ondergrond. Verwijder waar mogelijk zoveel als je kan alle oneffenheden. Bij een rots ondergrond kan dit lastig zijn, maar dennenappels, takjes, enzovoorts kunnen snel je tent beschadigen. Het gebruik van een footprint is geen must, maar het kan wel heel veel ergernis voorkomen en in verhouding tot de tent zijn deze het goedkoopste onderdeel.
Ook speelt het weer een factor bij het opzetten van de tent. Een tent zet je altijd zo beschut mogelijk op. Soms ontkom je hier niet aan en dan moet je proberen de deuren uit de wind te houden. Ook lichtgewicht tenten zijn vatbaar voor wind. Het is belangrijk om te proberen een tent te zoeken voor jou gebruik. IJsland heeft bijvoorbeeld veel minder beschutting dan de Veluwe en dat vraagt om een heel ander soort lichtgewicht tent. Extra stokken geven een tent dan net dat beetje extra stevigheid die het verschil kan maken tussen een kapotgewaaide tent of niet. Aluminium stokken zijn sterk en buigzaam, maar ook deze hebben hun grens. Let er bij het opzetten van de tent op dat alle delen goed in elkaar vallen. Bij een beetje speling en een deel kan kapotscheuren. Alles is te repareren maar het voorkomen hiervan is natuurlijk veel beter.
Afbreken van de tent niet te letterlijk nemen
Sommige mensen nemen het afbreken van een tent nogal letterlijk en dat is zonde. Wanneer je de tent een beetje zorgvuldig inpakt komt dit alleen maar ten goede van de levensduur. Ondanks dat tenten ingerold worden geleverd mag je deze prima gepropt in de pakzak vervoeren. Omdat lichtgewicht materialen zo dun en licht zijn kan je deze ook veel moeilijker oprollen, zeker wanneer er gebruik is gemaakt van een siliconencoating.
Vrijwel alle lichtgewicht tenten zijn gemaakt van polyester of nylon. Het grote voordeel van deze materialen is dat deze geen vocht opnemen. De droogtijd is kort. Ook maakt het minder uit wanneer je deze vochtig in een pakzak stop om te vervoeren. Let er wel op dat je deze er niet dagen in laat zitten. Ga je in de ochtend weg en aan het eind van de middag zet je de tent weer op dan kan dit prima. Stop dan wel de binnentent in een ander zakje, anders is deze ook nat en dat is minder prettig. Bij het afbreken van de tent heb je ook altijd de stokken in je handen. Meteen een mooie gelegenheid om deze eens te controleren.
Veel verschillende materialen

Tot slot
