Kampeer vs lichtgewicht kookspullen
Welke camping pan neem ik mee?
Er is niets vervelender dan na een dag rijden/lopen/fietsen in de regen je tent op te zetten en alleen maar nat hout te vinden voor je vuurtje. Je bent dan enorm blij dat je je brander uit je tas kan halen die zelfs in de regen ontsteekt en blijft branden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ook goede pannen bij je te hebben zodat je zo snel mogelijk kan genieten van een warme hap. Natuurlijk geldt niet altijd ‘hoe duurder, hoe beter’ en zal je zelf je prioriteiten en voorkeuren moeten ontdekken. Laat je daarom ook goed informeren in de winkel of via de klantenservice als je een specifieke reis gaat maken.
Kampeer en lichtgewicht potten en pannen
Goed servies en potten en pannen zijn onmisbare spullen in een kampeeruitrusting. Als je op vakantie gaat zou je soms wel willen dat je het gemak van thuis mee zou kunnen nemen op reis of naar de camping. Zo zou je misschien ook wel je hele pannenset mee willen nemen. Dit is in de meeste gevallen helaas niet mogelijk. Gelukkig hebben we hier handige oplossingen voor. De potten en pannen komen in verschillende soorten en maten, maar ook zeker in verschillende materialen. Op deze pagina lees je over het materiaal van de pannen, lichtgewicht kookspullen, prijsverschillen en gietijzeren pannen.
Materialen
RVS
RVS is het meest voorkomende materiaal wat gebruikt wordt voor pannen, in combinatie met een laag aluminium als bodem. Het is een onverwoestbaar, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk materiaal.
Plus- en minpunten:
+ Roest niet
+ Makkelijk in onderhoud
+ Vaatwasserbestendig
- Sneller kans op aanbakken
- Minder goede warmtegeleiding (vaak opgelost met aluminium of koper bodem)
Keramische coating
Vooral koekenpannen zijn voorzien van een keramische coating. Deze coating zorgt voor een gezonde en duurzame pan, maar vergt wel wat meer onderhoud en aandacht.
Plus- en minpunten:
+ Gezond koken omdat je door de gladde antiaanbaklaag geen olie of boter hoeft te gebruiken
+ Makkelijk schoon te maken door gladde binnenkant
+ Goede warmteverdeling en houdt warmte lang vast
- Met de hand afwassen, niet in de vaatwasser
- Ietwat zwaardere pannen
Aluminium
Pannen van onbewerkt aluminium zijn enigszins poreus, vandaar dat deze pannen in principe altijd voorzien zijn van antiaanbaklaag of keramische laag.
Plus- en minpunten:
+ Licht van gewicht
+ Goede warmtegeleider (de pan is snel op temperatuur)
+ Gelijkmatige verdeling van de warmte in de pan
- Gaat in verhouding minder lang mee
- Met de hand afwassen, niet in de vaatwasser
Geanodiseerd aluminium
Geanodiseerd aluminium is een bewerkt soort aluminium. Het is een soort geoptimaliseerd aluminium, dus gaat langer mee.
Plus- en minpunten:
+ Lichtgewicht
+ Slijtvast en oersterk: een stuk sterker dan RVS
+ Sterke en veilige antiaanbaklaag
- Duurt iets langer voordat de pan op temperatuur is
- Met de hand afwassen, niet in de vaatwasser
Lichtgewicht pannen, niet alleen voor grammenjagers
Wanneer je op backpack-, fiets- of motorvakantie gaat, heb je een stuk minder ruimte om potten en pannen mee te nemen. Gelukkig is hier al aan gedacht en hebben fabrikanten innovatieve oplossingen bedacht. Echter, lichtgewicht hoeft niet alleen voordelig te zijn voor de grammenjagers. Lichtgewicht materialen hebben namelijk andere eigenschappen dan andere materialen (zie het kopje 'materialen') hierboven.
Een handige aanwinst in het lichtgewicht segment is bijvoorbeeld de Primus Essential Pot Set 1.3L Pannenset. Deze camping pannenset heeft twee handige pannen en een koekenpan. Zo kan je de meest simpele gerechten maken met een redelijk comfort. De pannen zijn lichtgewicht en makkelijk in elkaar te stapelen om mee te nemen. Je kan deze gebruiken in combinatie met de Vango Folding Gasbrander. Deze is makkelijk mee te nemen, geschikt voor vrijwel alle soorten schroefblikken, klein op te bergen en is enorm licht van gewicht (maar 220 gram).
Prijsverschil
Dit brengt ons bij het volgende punt: het prijsverschil tussen de pannen- en pottensets. Hierbij komen we toch weer terug op de materiaal verschillen. Ten eerste zijn de duurdere pannen veelal van lichtgewicht materialen gemaakt. Deze zijn niet alleen licht, maar ook ontzettend robuust en onverwoestbaar. Dit maakt dat ze goed tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Ook zijn de metalen zo bewerkt dat ze geen smaak afgeven. Je betaalt dus wel wat meer, maar je bent dan wel de komende jaren verzekerd van fijne pannen en het grootst haalbare comfort tijdens je reis.
Het hangt van de soort vakantie af welke pannen en potten geschikt zijn voor jouw doeleinden, en dus hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan een camping pannenset. Ga je bijvoorbeeld af en toe een weekendje weg met de familietent, dan raden we je aan een simpelere set aan te schaffen. Heb je de ruimte en ga je langer op vakantie met bijvoorbeeld de caravan of camper, dan raden we je aan te investeren in een mooie pannenset waar je lang plezier van kunt hebben.
Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen zijn een speciaal soort pannen op zich, en zijn met de jaren steeds populairder geworden. Dat is ook niet zo gek, want er zijn meerdere voordelige kwaliteiten aan deze pannen. Zo is gietijzer een oersterk, onverwoestbaar materiaal. Ook werkt het als een ultieme warmtegeleider en houdt het de warmte heel lang vast. Denk hierbij aan een braadpan, dus voor een heerlijke stoofpot of soep. Groot voordeel van gietijzeren pannen is dat je ze bij open vuur kan gebruiken. Let op! Open vuur is lang niet overal toegestaan. Controleer dit van tevoren.
Neem een kijkje op onze pagina met pannen die speciaal voor open vuur zijn. Een veelvoorkomend merk hier is Windmill, met in het bijzonder de Dutch Oven. Van sauspan tot poffertjespan: Windmill heeft het allemaal om jouw kookervaringen bij open vuur tot een succes te maken.
Plus- en minpunten gietijzer:
+ Wordt enorm heet en blijft ook heet
+ Bruikbaar bij open vuur
- Erg zwaar
Tips:
- Gebruik een houten of kunststof lepel in een pan met een antiaanbaklaag
- Wil je lichtgewicht op vakantie? Vergeet dan niet de Spork: een lepel, vork en mes in één
- Bij potten en pannen hoort natuurlijk ook servies. Neem dus vooral een kijkje bij ons servies en eetgerei
- De Primus CampFire Plate is ideaal wanneer je alleen reist en dus niet meer dan nodig mee wilt nemen. Van dit handige bord kun je namelijk alle maaltijden eten, zelfs soep.