• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De perfecte wandelschoen kiezen?

Help, hoe kies ik de perfecte wandelschoen?

Bij het kopen van wandelschoenen is het belangrijk om te bepalen wat je ermee gaat doen. Niet elke schoen is geschikt voor een bepaald doel en voor een bepaalde omgeving. Aan de hand van deze pagina proberen wij je te helpen om de juiste keuze te maken.

Wandelschoenen verdelen we in een aantal categorieën omdat er grote verschillen zijn tussen de schoenen. Niet elke schoen is namelijk geschikt voor alle terreinen: kies je de verkeerde categorie schoen? Dan kan dat een zeer oncomfortabel gebruik opleveren. Aangezien wij geen C en D klasse schoenen meer verkopen zullen we deze categoriën in dit artikel buitenwege laten. 

Help, hoe kies ik de perfecte bergschoen?
De perfecte wandelschoen kiezen?

De schoenen in deze categorie zijn flexibel en licht van gewicht. Hierdoor zijn ze geschikt om op vlak terrein en verharde ondergrond te gebruiken. Doorgaans is deze wandelschoen laag en geeft hij daardoor niet veel steun aan de enkels, maar genoeg om een lange tocht op de begaanbare paden te lopen. Ga je lopen met een zware rugzak op of op losse ondergrond, dan is het aan te raden om een A/B of een B schoen te gebruiken. Een A-categorie is geschikt voor een stedentrip of ommetje met de hond, maar door het comfort van de schoen zijn ze ook heel geschikt voor alledaags gebruik of naar het werk.

De perfecte wandelschoen kiezen?
De perfecte wandelschoen kiezen?

Als je wat langere afstanden gaat lopen over redelijk vlak terrein en begaanbare paden dan is een schoen uit deze categorie de juiste. Doordat deze schoenen wat hoger zijn, bieden ze meer comfort en ondersteuning om de enkels. Zeker bij langere afstanden, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, is dit een aanrader. Je kan de Vierdaagse ook zeker met een wandelschoen uit categorie A lopen, maar met categorie A/B heb je net iets meer steun.  Door de extra hoogte komen er ook minder snel kleine steentje of zandkorrels in je schoenen. De schoen heeft een verfijnde demping en de zool is zo ontworpen dat je goed grip blijft houden.

Ook bij het lopen van langere afstanden met een wat zwaardere rugzak bied een A/B schoen nog steeds het vereiste comfort. Ondanks dat deze schoenen wat hoger zijn kan je ze heel goed alledaags gebruiken: in de tuin, op het werk, een boswandeling of gewoon een boodschap doen. A/B schoenen is een echte allround categorie en is de meest verkochte categorie schoen, juist omdat ze zo veelzijdig zijn.

De perfecte wandelschoen kiezen?
De perfecte wandelschoen kiezen?

Daar waar de heuvels in bergen overgaan, is er de categorie B schoenen. In deze omgeving loop je vooral op onverhard terrein, slecht begaanbare paden, heuvelachtig en steil terrein. Een B schoen biedt je de juiste ondersteuning voor je enkels en benen. Deze wandelschoenen zijn een stuk steviger en stijver dan de A en de A/B categorie schoen. De schoenen zijn lekker hoog en geven naast comfort ook extra bescherming aan je enkels. Je kan tenslotte toch wel eens een rotsblokje tegenkomen. De stijve zool maakt elke stap die je zet stabiel wat uiteindelijk beter is voor je benen en rug.

Maak je lange wandelingen met een zware rugzak, dan zijn de categorie B-schoenen zeker aan te raden. Door het hoge loopcomfort heb je minder snel last van je enkels en kan je het langer volhouden. Loop je over vlak en verhard terrein dan zijn deze schoenen weer minder comfortabel doordat de zool stijver is en de opbouw van de schoen een stuk steviger is dan de A-categorie schoen. Wel lopen de schoenen aan de voorkant iets ronder af waardoor je je voeten wel goed kunt afwikkelen.

Bij de volgende afbeelding zie je een doorsnede van een schoen in categorie B. Je kan hier goed zien dat de voorkant dus iets omhoog staat voor de afwikkeling.

De perfecte wandelschoen kiezen?

Hier worden wat onderdelen van de wandelschoen toegelicht die relevant zijn bij in klasse B:

  • Nummer 5 geeft de slijtzool weer. Deze staat op de grond en heeft een robuust profiel dat zorgt voor veel grip. Vibram is een heel bekend merk in slijtzolen. De slijtzolen van Vibram zijn het meest slijtvast en worden daarom vaak gebruikt.
  • Nummer 25 geeft de brug onder de schoen weer. Deze is gemaakt om te voorkomen dat je wegglijdt wanneer je bergafwaarts loopt en is er ook zodat je hak en voorvoet gescheiden zijn voor je afwikkeling van je voeten.
  • Nummer 5 en 6 zijn de tussenzool. Deze is er voor demping zodat je knieën ontlast worden en je optimaal loopcomfort hebt. Nummer 6 geeft de luchtruimtes voor vering in de hak weer. Dit compenseert voor de hardheid van de schoen.
  • Nummer 9 is de laag Gore-Tex die helemaal rond de schoen loopt vanaf punt 4, dus ook onder de zool. Dit zorgt ervoor dat je optimaal beschermd bent tegen natte voeten.
  • Nummer 8 is de brandzool en dit maakt deze schoen echt een categorie B schoen in plaats van categorie A/B. Deze zool is heel stug en geeft veel stabiliteit tijdens het wandelen.