• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Hoofdlamp lichtstanden

Hoofdlamp lichtstanden

In alle soorten hoofdlampen en lichtsterkte, kan er ook nog onderscheid gemaakt worden in de kleur en de manier waarop deze schijnt. 

Verschillende lichtstanden zorgen ervoor dat je een hoofdlamp onder verschillende omstandigheden en voor verschillende doeleinden kan gebruiken. De wat eenvoudigere hoofdlampen hebben maar één of twee standen. Een constant wit licht en een wit knipperlicht. Hoofdlampen in de hogere prijsklasse zijn vaak uitgerust met een tweede kleur namelijk rood. Zoals de Black Diamond Spot.

Hoofdlampen met meer lichtstanden worden vaak omschreven als "active lights". Dit omdat je deze lampen veelzijdiger kan gebruiken. Naast het constante witte en rode licht in combinatie met een knipperlicht functie, zijn er binnen het constante licht de mogelijkheden om deze lichtbundel in sterkte te veranderen. Bij Petzl doe je dit door de lichtknop op de hoofdlamp in te drukken. Bij elke druk ga je naar een andere sterkte. Bij Black Diamond houd je de knop ingedrukt en de lamp dempt. Als je de knop loslaat blijft hij op die sterkte branden. De meer "high end" lampen hebben meerdere standen tot hun beschikking.

Petzl heeft op dit moment een technologie waarbij de lamp zelf zijn sterkte aanpast. Zij noemen dit "reactive lightning". Er zit een sensor ingebouwd die de sterkte van de hoofdlamp bepaald. Loop je bijvoorbeeld vanuit een lichte ruimte een donkerdere ruimte in, dan geeft de lamp meer licht en andersom. De gedachte hierachter is dat dit zuiniger is en dat je je handen vrij hebt om bijvoorbeeld je fietsstuur beter vast te houden. 

Naast deze hoofdlampen is er nog een groep die niet alleen verschillende lichtstanden heeft, maar ook meerdere kleuren. Rood licht komt bij de vorige beschreven modellen ook voor. De Tactikka +RGB is een lamp die wit en rood licht heeft, maar ook groen en blauw. Als je in het donker aan het lopen bent en je wilt op de kaart kijken naar je locatie dan gebruik je die functie. Als je dit zou doen met wit licht, moeten je ogen eerst wennen aan het witte licht en als je klaar bent moeten je ogen weer wennen aan het donker. Gebruik je nu de rode, groene of blauwe kleur? Dan hoeven je ogen minder hard te werken en ben je weer sneller gewend aan het donker.

Hoofdlamp lichtstanden
Hoofdlamp lichtstanden

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexperts. Bekijk alle hoofdlampen op onze webshop. Of kom in onze winkel in Ermelo kijken en laat je daar adviseren.

Bekijk hier alle hoofdlampen>>