• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie
Slaapzak keuzehulp

Advies Slaapzak

Een goede nachtrust tijdens je vakantie is natuurlijk wel zo fijn! Goede nachten zorgen ervoor dat je overdag nog meer kan genieten van de vakantie. Bij een goede nachtrust hoort natuurlijk ook een goede slaapzak. Maar welke slaapzak heb je nodig en welke keuzes zijn er allemaal? Wij helpen je graag een handje op weg!

In dit artikel geven we advies op het gebied van slaapzakken. Door het enorme aanbod snappen we dat het moeilijk kan zijn een goede keuze te maken. Op deze pagina zullen we de volgende onderwerpen behandelen:

 • Mummy of deken model
 • Temperatuur
 • Dons of synthetische vulling
 • Materiaal van de buitentijk
 • Per seizoen een verschillende slaapzak
- Slaapzak keuzehulp

Allereerst is er de keuze voor een mummy- of dekenmodel slaapzak. Een dekenmodel is recht toe recht aan en kan helemaal open geritst worden. Het mummy model is, zoals de naam al doet vermoeden, een slaapzak in de vorm van een mummy. Dus deze loopt taps toe naar beneden. 

De keuze hiervoor is eigenlijk voor het grootste deel persoonlijk. Een mummy model zit strakker om je heen en zal meedraaien wanneer jij je in je slaap ook ronddraait. Bij een deken model is dat weer anders, hierin kan je vrijer bewegen. Ook zal een mummy slaapzak beter isoleren, omdat hij strakker om je lichaam heen zit. Er zit dus minder lucht om je heen die verwarmd moet worden. Meestal zijn de mummymodellen ook wat lichter van gewicht en compacter. Een dekenmodel slaapzak kan je bij warme omstandigheden bijvoorbeeld weer helemaal open ritsen en gebruiken zoals de deken thuis. Afhankelijk van je bestemming en de persoonlijke voorkeuren kan je dus kiezen voor een mummy- of dekenmodel slaapzak. 

Slaapzak keuzehulp
- Slaapzak keuzehulp

Een koude omgeving vraagt om een slaapak met goede isolatie. Je lichaam koelt 's avonds snel af dus een goede isolatie is van belang. Ook kan je deze combineren met een lakenzak voor meer warmte, dit kan soms enkele graden schelen. Extra voordeel: Je houdt je slaapzak schoner! Mocht je het toch warm krijgen dan kan je altijd de rits van je slaapzak open doen. 

Slaapzak keuzehulp

Bij een warme omgeving is de isolatie minder van belang. Als je een slaapzak hebt met een hoge isolatie, dan kun je het al snel te warm hebben en dat slaapt niet comfortabel. Het klimaat van de kampeerbestemming heeft dus ook invloed op de keuze van jouw slaapzak.

Nog een aantal tips om de temperatuur in je slaapzak aangenaam te houden: Trek de juiste kleding aan. Het beste is een thermoshirtje of enkel ondergoed. Op die manier blijf je het warmst. Ook is het verstandig om warm je slaapzak in te gaan, zo blijft de lichaamswarmte in de slaapzak en koel je minder snel af.

- Slaapzak keuzehulp

Dan is er nog de vulling van de slaapzak. Kies je voor dons of synthetisch? De synthetische slaapzak / vulling is in vergelijking met dons vaak goedkoper. Dit komt doordat deze vulling makkelijker gemaakt kan worden dan dons, wat een natuurproduct is. Een synthetische vezel neemt ook geen vocht op, waarmee hij beter bestand is tegen vocht en sneller droog is. Dit is goed voor de isolatie van de slaapzak. Nadeel van de synthetische vulling is dat deze vaak korter meegaat dan dons en ook zwaarder is. Dus hoef je niet te letten op het pakvolume, gewicht en de levensduur dan is synthetisch absoluut een goede optie. 

Donzen slaapzakken zijn zeer geschikt voor mensen die moeten letten op het gewicht van de slaapzak, dit ligt namelijk een stuk lager dan bij een synthetische vulling. Ook heeft een donzen vulling een goed ademend vermogen waarmee het klimaat in de slaapzak goed blijft. Tot slot gaan donzen slaapzakken over het algemeen langer mee en zijn ze daarmee duurzamer. Houd er wel rekening mee dat dons slecht tegen vocht kan en dat de prijzen van donzen slaapzakken in vergelijking met synthetische vulling vaak hoger liggen. 

 

Slaapzak keuzehulp
- Slaapzak keuzehulp

Vergeet ook het materiaal van de buitentijk niet. Hierin heb je katoen, een combinatie van katoen- synthetisch en een geheel synthetische buitentijk. Katoen heeft voor veel mensen de voorkeur, omdat dit fijner op de huid aanvoelt dan bijvoorbeeld synthetisch. Maar hiermee moet je wel oppassen. In een synthetische tent ontstaat makkelijk condens en dit kan weer terugslaan op de slaapzak. Hierdoor kan de slaapzak klam gaan aanvoelen. Een synthetische buitentijk wordt vaak gebruikt wanneer je op het pakgewicht moet letten, deze is namelijk lichter van gewicht. Wel ervaren sommige mensen dit als minder prettig op de huid. 

- Slaapzak keuzehulp

Per seizoen is een verschillend type slaapzak aan te raden. Ze verschillen namelijk qua materiaal om het beste te functioneren in de aangegeven seizoenen. Hieronder een overzicht.

Ideaal voor in zomerse omstandigheden. Ook voor het slapen in bijvoorbeeld een berghut in de zomer of in huis het hele jaar door.

 • Lichtgewicht
 • Synthetische of donzen vulling
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de 7°C

Deze slaapzakken kenmerken zich door de zeer goede isolatie. Qua gewicht en pakvolume zijn deze iets zwaarder en groter, maar in koude omstandigheden zijn ze daarom wel erg comfortabel. Vaak wordt hier voor een donzen vulling gekozen omdat synthetisch zwaarder is.

 • Donzen vulling
 • Uitstekende isolatie
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de -12°C
Slaapzak keuzehulp

Een 3-seizoenen slaapzak gebruik je in de lente, zomer en herfst. Je hebt hier te maken met uiteenlopende temperaturen en omstandigheden.

 • Synthetische of donzen vulling
 • Compact
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de 0°C
- Slaapzak keuzehulp
- Slaapzak keuzehulp
 • Een slaapzak wordt altijd gebruikt in combinatie met een slaapmat of luchtbed. Met de juiste slaapmat zal de slaapzak nog beter isoleren. Meer informatie over de aankoop van een slaapmat vind je hier.
 • Tijdens de reis kan je de slaapzak het beste vervoeren in een compressiezak of foedraal. Thuis is het beter om de slaapzak uit de zak te halen en neer te leggenof te bewaren in een bijgeleverde storage-bag.
- Slaapzak keuzehulp

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je na het lezen van deze pagina een keuze kunnen maken? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment slaapzakken.

Bekijk hier alle slaapzakken>>