Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Slaapzak keuzehulp

Slaapzak keuzehulp

Een goede nachtrust tijdens je vakantie is dat natuurlijk wel zo fijn! Goede nachten zorgen ervoor dat je overdag nog meer kan genieten van de vakantie. Bij een goede nachtrust hoort natuurlijk ook een goede slaapzak. Maar welke slaapzak heb je nodig en welke keuzes zijn er allemaal? Wij helpen je graag een handje op weg!

Allereerst is er de keuze voor een mummy- of dekenmodel slaapzak. Een dekenmodel is recht toe recht aan en kan helemaal open geritst worden. Het mummy model is, zoals de naam al doet vermoeden, een slaapzak in de vorm van een mummy. Dus deze loopt taps toe naar beneden. 

De keuze hiervoor is eigenlijk voor het grootste deel persoonlijk. Een mummy model zit strakker om je heen en zal meedraaien wanneer jij je in je slaap ook ronddraait. Bij een deken model is dat weer anders, hierin kan je vrijer bewegen. Ook zal een mummy slaapzak beter isoleren, omdat hij strakker om je lichaam heen zit. Er zit dus minder lucht om je heen die verwarmd moet worden. Meestal zijn de mummymodellen ook wat lichter van gewicht en compacter. Een dekenmodel slaapzak kan je bij warme omstandigheden bijvoorbeeld weer helemaal open ritsen en gebruiken zoals de deken thuis. Afhankelijk van je bestemming en de persoonlijke voorkeuren kan je dus kiezen voor een mummy- of dekenmodel slaapzak. 

Slaapzak keuzehulp

Een koude omgeving laat je kiezen voor een slaapzak met goede isolatie. Je lichaam koelt snel af 's avonds en de goede isolatie houdt je warm. Ook kan je de slaapzak combineren met een lakenzak voor meer warmte, dit kan soms enkele graden schelen. Extra voordeel: je houdt je slaapzak schoner! Mocht je het toch warm krijgen dan kan je altijd de rits van je slaapzak open doen. 

Slaapzak keuzehulp

Bij een warme omgeving is de isolatie minder van belang. Als je een slaapzak hebt met een hoge isolatie, dan kun je het al snel te warm hebben en dat slaapt niet comfortabel. Het klimaat van de kampeerbestemming heeft dus ook invloed op de keuze van jouw slaapzak.

Nog een aantal tips om de temperatuur in je slaapzak aangenaam te houden: trek de juiste kleding aan. Het beste is een thermoshirtje of enkel ondergoed. Op die manier blijf je het warmst. Ook is het verstandig om warm je slaapzak in te gaan, zo blijft de lichaamswarmte in de slaapzak en koel je minder snel af.

Dan is er nog de vulling van de slaapzak. Kies je voor dons of synthetisch? De synthetische vulling is in vergelijking met dons vaak goedkoper. Dit komt omdat deze vulling makkelijker gemaakt kan worden dan dons, wat een natuurproduct is. Een synthetische vezel neemt ook geen vocht op, waarmee hij beter bestand is tegen vocht en sneller droog is. Dit is goed voor de isolatie van de slaapzak. Nadeel van de synthetische vulling is dat deze vaak korter meegaat dan dons en ook zwaarder is. Dus hoef je niet te letten op het pakvolume, gewicht en de levensduur dan is synthetisch absoluut een goede optie. 

Dons is zeer geschikt voor mensen die moeten letten op het gewicht van de slaapzak, dit ligt namelijk een stuk lager dan een synthetische vulling. Ook heeft een donzen vulling een goed ademend vermogen waarmee het klimaat in de slaapzak goed blijft. Tot slot gaan donzen slaapzakken over het algemeen langer mee en zijn ze daarmee duurzamer. Houd er wel rekening mee dat dons slecht tegen vocht kan en dat de prijzen van donzen slaapzakken vaak hoger liggen dan slaapzakken met een synthetische vulling. 

Slaapzak keuzehulp

Vergeet ook het materiaal van de buitentijk niet. Hierin heb je katoen, een combinatie van katoen en synthetisch en een geheel synthetische buitentijk. Katoen heeft voor veel mensen de voorkeur, omdat dit op de huid fijner aanvoelt dan bijvoorbeeld synthetisch. Maar hiermee moet je wel oppassen. In een synthetische tent ontstaat makkelijk condens en dit kan weer terugslaan op de slaapzak. Hierdoor kan de slaapzak klam gaan aanvoelen. Een synthetische buitentijk wordt vaak gebruikt wanneer je op het pakgewicht moet letten, deze is namelijk lichter van gewicht. Wel ervaren sommige mensen dit als minder prettig op de huid. 

Ideaal voor in zomerse omstandigheden. Ook voor het slapen in bijvoorbeeld een berghut in de zomer of in huis het hele jaar door.

 • Lichtgewicht
 • Synthetische of donzen vulling
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de 7°C

Een 3-seizoenen slaapzak gebruik je in de lente, zomer en herfst. Je hebt hier te maken met uiteenlopende temperaturen en omstandigheden.

 • Synthetische of donzen vulling
 • Compact
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de 0°C
Slaapzak keuzehulp

Deze slaapzakken kenmerken zich door de zeer goede isolatie. Qua gewicht en pakvolume zijn deze iets zwaarder en groter, maar in koude omstandigheden zijn ze daarom wel erg comfortabel. Vaak wordt hier voor een donzen vulling gekozen omdat synthetisch zwaarder is.

 • Donzen vulling
 • Uitstekende isolatie
 • Comfort temperatuur ligt gemiddeld rond de -12°C
 • Een slaapzak wordt altijd gebruikt in combinatie met een slaapmat of luchtbed. Met de juiste slaapmat zal de slaapzak nog beter isoleren. Meer informatie over de aankoop van een slaapmat vind je hier.
 • Tijdens de reis kan je de slaapzak het beste vervoeren in een compressiezak of foedraal. Thuis is het beter om de slaapzak uit de zak te halen en neer te leggenof te bewaren in een bijgeleverde storage-bag.

Mocht je nog vragen hebben over de aankoop van een slaapzak neem dan contact op met onze productexperts of kom langs in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.