• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
BBQ aansteken

BBQ aansteken

Een barbecue-avontuur begint natuurlijk met het aansteken hiervan. Je zou denken dat dit makkelijk is, maar voor een goede barbecuesessie zijn er wat punten die je zeker in de gaten moet houden. Of je je hier aan houdt dat is voor jezelf, maar uit ervaring kunnen deze punten het verschil maken tussen een goede BBQ of de beste.

Bij een elektrische barbecue/grill doe je de stekker in het stopcontact en draai je deze op de gewenste stand. Als deze warm is, kun je beginnen. Let er wel op dat je niet een te volle groep in de stoppenkast neemt. Over het algemeen verbruiken elektrische barbecues redelijk wat stroom. Bij een gasbarbecue draai je de gasfles open om vervolgens de branders aan te steken. Als je roosters of plancha warm is, kun je beginnen. Een goede tip is om je deksel te sluiten. De temperatuur zal hierdoor sneller stijgen.

Elektrische- en gasbarbecues spreken eigenlijk voor zich als het gaat om het starten. Dit zou je ook denken bij een briketten BBQ. Je gooit wat houtskool of briketten in de barbecue, stopt er wat aanmaakblokjes tussen en je steekt deze aan. Als dit niet snel genoeg gaat wordt er ook wel benzine of spiritus gebruikt. Des te groter de vlammen des te warmer is deze. Zijn de vlammen wat kleiner dan kan het vlees erop. Op deze manier kun je het prima doen maar het is niet echt de beste manier. Door de spiritus kan een BBQ heel gevaarlijk zijn en de kolen krijgen niet de tijd om goed op te warmen. Bedenk dat je niet boven vlammen gaat grillen maar boven een gloeibed. Een goed gloeibed kan wel opwarmen tot 600°C!

hoe steek je een barbecue aan?

Er zijn verschillende manieren om een BBQ goed aan te steken. Maak gebruik van aanmaakblokjes. Niet die chemische witte maar de bruine. De chemische lucht zal je de hele avond ruiken en erger nog, deze smaak komt ook terecht in jouw eten. Als de aanmaakblokjes branden leg je hier vervolgens de houtskool/briketten op als een toren. Kies zelf wat voor jou de beste optie is. Houtskool en/of briketten. Na een tijdje begint de stapel houtskool te gloeien. Nu is het tijd om dit iets uit elkaar te schuiven en nieuwe kolen toe te voegen. Op den duur zal dit een mooi gloeibed vormen en kun je beginnen met grillen.

Een andere optie is een BBQ starter te gebruiken. Dit is een koker die je vult met briketten. Deze koker zet je vervolgens op een paar brandende aanmaakblokjes. Door de cilindervorm van de koker en de ventilatiegaten verspreidt het vuur zich snel. De kolen zullen eerder gloeien dan bij het standaard aansteken van een BBQ. Als de kolen gloeien dan kun je deze vanuit de koker legen in de BBQ en hier is je gloeibed.

Als je de barbecue gaat starten is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de ventilatieroosters. Deze kun je op verschillende standen zetten om een zo goed mogelijk gloeibed te maken.