• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De verschillen tussen bivakzakken

De verschillen tussen bivakzakken

Op het moment van schrijven zijn er meerdere spelers op de markt van ademende materialen. De één is net wat beter waterdicht dan de ander en andersom is de ander weer beter ademend. Er zullen geen grote verschillen zijn, maar een marktleider kan duurder uitvallen omdat deze simpel weg een grotere marketing machine heeft draaien. Hieronder staat een klein overzicht met de verschillen tussen de materialen.

Gore-tex is het bekendste merk in de outdoorwereld op het gebied van ademende materialen. Er zijn verschillende soorten Gore-tex, maar die voor bivakzakken wordt gebruikt is één van de betere. De ademende functies zijn goed maar niet optimaal. Verwacht niet dat je 100% droog zult zijn na een overnachting in een Gore-tex bivakzak. Gore-tex neemt zweet op door middel van een 2-laags membraam en is zeer robuust.

Gore-tex is al jaren marktleider op het gebied van hoogwaardig materiaal

Het merk eVent is een redelijke onbekende fabrikant van ademend materiaal. Echter is deze flink aan de weg aan het timmeren dankzij merken als Exped en Lowe Alpine. Het grote voordeel van eVent is dat dit materiaal beter kan ventileren dan Gore-tex. eVent neemt zweet op door middel van een 1-laags membraan. Dit scheelt een laag met Gore-tex en is hierdoor wat beter van werking.

eVent is nog redelijk onbekend maar is absoluut een concurrent van Gore-Tex

HyperVent is een materiaal dat ontzettend goed waterdicht is, ook voor de wat langere en stevige buien. Helaas is hierdoor het ademende vermogen een stuk minder dan bijvoorbeeld eVent en Gore-tex. Om deze reden worden er weinig bivakzakken van dit materiaal gemaakt.

HyVent is robuust en waterdicht

Nanoshield is een materiaal dat nog minder bekend is dan eVent. Binnen ons assortiment hebben wij enkel Black Diamond dat hiermee werkt. Nanoshield heeft een zeer goede water en winddichte buitentijk en een waardig ademend vermogen.

Nanoshield

De vaak goedkopere bivakzakken zijn gemaakt van standaard nylon. Het grote voordeel is dat deze goedkoop en waterdicht zijn. Een nadeel is dat ze niet ademend zijn. Wat je dan vaak hebt, zeker in vochtige omstandigheden, is dat je binnenin de bivakzak natter bent dan dat het buiten is.

Ben je een beginnende gebruiker van bivakzakken? Dan raden wij je aan om het gewoon een keer te proberen in een standaard bivakzak. Zeker als je begint dan ga je niet meteen naar de meest extreme gebieden. Vind je het leuk en bevalt het goed, dan kun je gaan kijken naar welke gebieden je gaat en dan kun je aan de hand hiervan een betere bivakzak aanschaffen.

Een goedkope bivakzak wil niet zeggen dat deze slecht is, maar zeker op het gebied van ademend vermogen stellen deze niks voor. Het is vaak net zo vochtig in de bivakzak als erbuiten. De wat duurdere zakken zoals de Black Diamond Spotlight Bivakzak gaan hier beter mee om. Het is niet gezegd dat je in deze 100% droog blijft, want net als in tenten blijft je last van condens houden.

Mocht je na al deze informatie nog vragen hebben neem dan contact op met onze productexperts of kom langs bij ons in de winkel voor een passend advies.

Heb je een keuze in materiaal kunnen maken? Neem dan een kijkje in ons assortiment en bestel jouw bivakzak gemakkelijk online.

Shop hier je bivakzak>>