• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie
Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Het schoonhouden van het chemisch toilet

Het schoonmaken van het chemisch toilet is essentieel om nare geurtjes, lekkages en andere gebreken te voorkomen. Er zijn meerdere soorten middelen voor de verschillende onderdelen van het toilet. Het begint vaak bij het zoveel mogelijk voorkomen van een vies toilet. Hiervoor is er de roze toiletvloeistof welke je moet mengen in de spoelwatertank van het chemisch toilet. Deze vloeistof zorgt ervoor dat er na elke spoelbeurt een beschermende laag achterblijft in het toilet zodat deze een stuk minder snel vies wordt. Daarnaast zorgt de roze vloeistof ook voor een fris ruikend toilet en heeft het bovendien een smerende werking.  

Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Voor de afvalwatertank is er de blauwe toiletvloeistof verkrijgbaar. Deze vloeistof voeg je toe aan de afvalwatertank van het chemisch toilet. De blauwe variant beschermt de tank, bevordert de afbraak van afvalstoffen, gaat vieze geurtjes tegen en vermindert gasvorming in de tank. Een gelijkwaardig product voor de blauwe vloeistof is de groene toiletvloeistof. De werking is gelijk aan de blauwe vloeistof alleen heeft de groene variant een biologische werking en is hij absoluut veilig voor septic tanks.

Naast deze vloeistoffen is er ook de Solbio toiletreiniger. Dit is een vloeistof waarin de blauwe en roze vloeistof in één middel zijn gecombineerd. Je kan deze vloeistof dan ook voor zowel de spoelwatertank, afvalwatertank, de vuilwatertank en als effectieve toiletreiniger gebruiken. Solbio bestaat uit natuurlijke bestanddelen en is 100% biologisch afbreekbaar. Deze voeg je toe aan de spoelwatertank. Het zorgt ervoor dat alles biologisch wordt afgebroken en tegelijkertijd na elke spoelbeurt een beschermende laag achter laat.

Bekijk alle toilet vloeistoffen >>

Het gebruik van de juiste toiletvloeistoffen voor het chemisch toilet zorgt voor een schoon en fris toilet. Tegelijkertijd hebben deze vloeistoffen een verzorgende en beschermende werking voor de onderdelen van het chemisch toilet. Ondanks dat je deze speciale toiletvloeistoffen gebruikt kan het chemisch toilet op zijn tijd een stevige schoonmaak- en/of onderhoudsbeurt gebruiken. Gebruik hier altijd schoonmaak- en onderhoudsmiddelen voor die speciaal voor een chemisch toilet bedoeld zijn.

Voor de afvalwatertank is er een speciale ontwikkelde cassette tank cleaner. Deze cleaner zorgt voor een krachtige en periodieke reiniging van de afvaltank. Het verwijdert zelfs hardnekkig kalkaanslag zonder de kwetsbare onderdelen aan te tasten. Ook voordat je de caravan naar de stalling brengt wordt het aangeraden om de afvalwatertank goed te reinigen met de cassettetank cleaner en deze daarna goed te laten opdrogen voordat je deze weer terugplaatst. Zodra je alles klaar hebt voor de stalling, is de tip om alle schuiven open te laten van het toilet zodat alles kan blijven luchten. Dit voorkomt dat er nare geurtjes kunnen ontstaan wanneer de caravan in de stalling staat.

Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Voor de toiletpot is er de toilet bowl cleaner, een toiletreiniger die speciaal geschikt is voor kunststof toiletten. Deze reiniger tast de beschermlaag in de toiletpot niet aan en verwijdert kalkaanslag en vuilafzettingen in de kunststof toiletpot. Daarnaast zorgt het voor een mooie glans en een frisse geur.

Zoals al eerder gezegd hebben de toiletvloeistoffen ook een smerende werking op de diverse onderdelen van een chemisch toilet. Toch is het noodzakelijk om regelmatig de rubberen onderdelen en scharnieren te controleren en te onderhouden. Dit kan je doen door Thetford siliconenspray te gebruiken. Deze siliconenspray voorkomt uitdroging van de rubberen onderdelen en zorgt ervoor dat alles soepel blijft lopen. Een goed moment hiervoor is wanneer je het toilet schoon gemaakt hebt.

Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Naast het schoonhouden en schoonmaken van het chemisch toilet kan het ook voor komen dat het toilet onderhoud nodig heeft. Veel voorkomende toilet onderdelen die vervangen moeten worden of onderhoud nodig hebben zijn het afsluitrubber, de zekering, waterpomp en de Fresh-Up-set.

Het kan wel eens voorkomen dat na een paar jaar de afvaltank gaat lekken bij de sluiting. Dit komt vaak doordat de rubberen afsluitingsring is uitgedroogd. Je kan uitdroging voorkomen door Thetford siliconenspray periodiek aan te brengen op de rubberen ring. Dit zorgt voor een beschermlaag en soepele werking. Daarnaast zorgt het ervoor dat het rubber niet uitdroogt. Gebruik deze spray ook wanneer je de afsluitring gaat vervangen. Deze ringen zijn los te verkrijgen. Let hierbij vooral op het typenummer en de productiedatum van de caravan.

Het komt ook wel eens voor dat een elektrisch chemisch toilet niet meer doorspoelt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, vaak ligt het aan de zekering. Deze kan gesprongen zijn waardoor hij niet meer werkt. Een zekering kan je controleren door te kijken of het draadje in het kunststof gedeelte nog verbonden is. Zodra deze niet meer aan elkaar zit werkt de zekering niet meer. Dit kan je helaas niet altijd zien. De zekering kan natuurlijk ook altijd doorgemeten worden. Losse zekeringen zijn zeker verkrijgbaar, let op de kleur van het kunststof gedeelte, dit bepaalt namelijk het aantal ampère van de zekering.

Zoals hierboven staat beschreven kan het voorkomen dat het toilet niet meer (goed) doorspoelt. Wanneer je de zekering gecontroleerd hebt en deze nog heel is kan het zijn dat het aan de waterpomp van het toilet ligt. Deze kan je controleren door deze los te halen en direct aan te sluiten op de 12v accu. Wanneer de waterpomp gekke geluiden maakt en/of helemaal niet meer werkt dan zal deze vervangen moeten worden. Deze pompen zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Zo kan je kiezen voor een waterpomp van Thetford zelf maar ook voor een waterpomp van Reich.

Wanneer je een tweedehands caravan koopt en je het chemisch toilet het liefst een opfrisbeurt wilt geven of je bestaande toilet is aan vernieuwing toe dan is er de Fresh-Up set voor het cassette toilet. De Fresh-Up set van Thetford bestaat uit een nieuwe afvaltank en wc-bril en zijn in verschillende modellen verkrijgbaar.  
 
Is er een onderdeel van de afvalwatertank stuk dan is dit vaak te vervangen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze losse onderdelen vaak behoorlijk prijzig zijn. We geven daarom als tip mee om ook dan de Fresh-Up set te overwegen.  

Alle chemische toilet onderdelen >>

Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet
 • Gebruik altijd de blauwe of groene vloeistof wanneer je het chemisch toilet gaat gebruiken
 • Regelmatig onderhoud voorkomt onnodige extra kosten
 • Maak periodiek het chemisch toilet schoon, dit voorkomt het ontstaan van vieze geurtjes
 • Vergeet niet het doorvoer klepje te openen tijdens het gebruik
 • Maak tijdens het monteren van een nieuwe afsluitring altijd gebruik van de Thetford siliconenspray. Dit verlengt de levensduur van het product en dicht beter af.
 • Gooi alleen chemische toiletvloeistoffen weg bij de daarvoor toegestane plek. De meeste campings hebben hiervoor een speciale stortplek.
 • Gebruik geen al te agressieve schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je chemisch toilet, alle onderdelen zijn gevoelig voor agressieve middelen en kunnen daardoor erg snel slijtage gaan vertonen.
 • Laat de stroom niet aan staan wanneer de caravan naar de stalling gaat. Hierdoor kan de pomp droog gaan werken waardoor die kapotgaat.
 • Gebruik geen gewoon toiletpapier. Aanbevolen wordt om afbreekbaar toiletpapier te gebruiken, hierdoor ontstaan er geen verstoppingen en wordt het legen van de afvaltank een stuk makkelijker.
Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Toiletverhoger
Wanneer je het chemisch toilet te laag vindt zitten zijn hiervoor losse toiletverhogers verkrijgbaar. Deze toiletverhoger is eenvoudig te monteren op het bestaande toilet en zorgt voor een verhoging van 7 centimeter. Let wel op of de verhoger geschikt is voor het model toilet.

Hold down kit
Een mobiel toilet staat los op de vloer van de caravan, camper of boot. Wanneer je aan het rijden of varen bent kan deze dus overal naar toe schuiven. Hier komt de Hold Down Kit van Thetford goed van pas! Met deze kit zet je de Porta Potti vast aan de vloer. Hierdoor staat het toilet stabiel tijdens het rijden of varen en kan hij niet meer gaan schuiven.

Toiletdroogzak
Wanneer je het draagbaar toilet maar voor korte tijd of eenmalig gaat gebruiken kan je hiervoor ook droogtoiletzakken gebruiken. Deze kan je ook gebruiken wanneer je geen water tot je beschikking hebt. De droogzak is 100% biologisch afbreekbaar en kan gewoon bij het huishoudelijk afval.

Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet
Schoonmaken en onderhouden van het chemisch toilet

Wil je meer informatie over het reinigen van je chemisch toilet? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Neem contact op >>