• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Bivakzak informatie

Een bivakzak, wat is dat eigenlijk?

Een bivakzak beschermt je net even wat beter tegen bepaalde weersomstandigheden. Op deze pagina geven we je graag meer informatie over wat het is, waar en wanneer deze handig is om te gebruiken en hoe waterdicht ze zijn. 

Een bivakzak is eigenlijk niets anders dan een extra water- en winddichte hoes om je slaapzak heen. Deze houdt elementen zoals water, sneeuw, regen en wind buiten zodat je een comfortabele nacht hebt. Je gebruikt het voornamelijk als noodoplossing. Ben je onderweg voor een tocht van meerdere dagen en kun je om de een of andere reden niet verder? Dan kun je met bivakzakken goed de nacht doorbrengen.

Verder kun je het ook als extra lichtgewicht slaapplek gebruiken. Je hebt verder alleen een slaapzak, en matje. Daar waar de gemiddelde tent een paar kilo is, heb je al een bivakzak voor 300 gram bijvoorbeeld de Lowland bivakzak.

Een bivakzak koop je om in verschillende omstandigheden buiten de elementen te kunnen slapen
Bivakzakken en meer.

Bij het gebruik moet je rekening houden wat voor een soort slaapzak en slaapmat je hebt. Een bivakzak geeft geen extra isolatie. Ga je met een zomerslaapzak in een model in de sneeuw liggen dan heb je het alsnog koud. Omdat bijna alle modellen wel waterdicht zijn is het geen probleem om deze in de sneeuw te gebruiken.

Net als met een shelter/ tarp is het verstandig om ook in een bivakzak de luwte op te zoeken. Ga achter een sneeuwhelling of rotspartij uit de wind liggen. Dit geeft meer comfort dan dat je op een open vlakte ligt. Mocht het echt niet anders kunnen dan is het geen reden voor paniek, het comfort daalt alleen iets.

Als noodoplossing of om extra van de natuur te kunnen genieten kan je in een bivakzak slapen. Met een exemplaar ben je altijd voorbereid op slecht weer. Is het droog dan kun je gewoon de bovenkant openlaten zodat je met je neus in de openlucht ligt. En zeg nu zelf, dat is toch het mooiste wat er is?

De meeste bivakzakken zijn waterdicht. Mocht dit niet zo zijn dan moet je je afvragen of het wel een bivakzak is. Deze zijn juist gemaakt om de verschillende weersomstandigheden te doorstaan. De waterdichtheid heeft ook met materiaal te maken. Water dat van buitenaf de bivakzak in komt, komt vrijwel niet voor tenzij er een gat in de zak zit.

Wat wel voorkomt is dat de bivakzak geen beschadigingen heeft of nieuw is en toch nat wordt aan de binnenkant. Dit heeft met condens te maken. Een aantal bivakzakken is gemaakt van ademend materiaal. Dit houdt in dat er wel vocht van binnen naar buiten kan maar niet andersom. Toch zijn de omstandigheden soms zo dat het materiaal het vocht niet aankan.

Hierdoor is het aan te raden wanneer je veel in een bivakzak slaapt, je een zeer goed ademende zak aanschaft en dat je een slaapzak hebt met een waterdichte buitentijk. Hierdoor heb je minder last van het vocht en uiteindelijk langer plezier van je spullen.

Bivakzakken en meer.

Mocht je na al deze informatie nog vragen hebben neem dan contact op met onze productexperts of kom langs bij ons in de winkel voor een passend advies.

Lijkt een bivakzak je geschikt voor jouw avontuur na het lezen van deze pagina? Neem dan zeker een kijkje in ons ruime assortiment.

Shop hier je bivakzak>>