• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Lakenzakken

Lakenzakken

Misschien zegt een lakenzak je niet meteen iets. Lees meer

Meer comfort met een lakenzak

Misschien zegt een lakenzak je niet meteen iets. Lakenzakken zijn extra dekens in de vorm van een zak speciaal voor in een slaapzak. Een lakenzak zorgt voor extra isolatie, je creëert er namelijk een extra luchtlaag mee die een isoleerde werking krijgt. Zo krijg jij het lekker warm en kan je met één slaapzak tijdens verschillende seizoenen kamperen. Een mummy slaapzak en een deken slaapzak hebben elk hun eigen mummy/deken lakenzak in verband met de pasvorm. Tijdens hele warme dagen kan je ervoor kiezen om je slaapzak weg te laten en enkel in de lakenzak te gaan liggen. Zo lig je wat koeler. 

Lees meer

Naast dat een lakenzak extra isolatie geeft aan jouw slaapzak en jij het warmer hebt, neemt deze ook het vocht op. Doordat iedereen transpireert in zijn slaap kan het vrijkomende vocht opgenomen worden in de lakenzak en blijft de slaapzak zelf schoon. Hierdoor hoef je de slaapzak alleen maar te luchten en hoef je deze niet te wassen. Een donzen slaapzak kanzo  slecht tegen vocht, dat wassen zelfs sterk wordt afgeraden. Een lakenzak is bij een donzen slaapzak daarom zeer aanbevolen. De lakenzak kun je eens in de twee dagen luchten en na terugkomst eenvoudig wassen ongeacht het materiaal van de lakenzak.

De lakenzakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo hebben wij ze van katoen, Egyptisch katoen, zijde en microfiber. Allemaal weer geschikt voor andere omstandigheden. Zo is een katoenen variant zeer ademend en kan zeer goed vocht opnemen. Echter is katoen zwaar en daardoor minder handig voor expedities en backpackers, maar is een katoenen lakenzak juist wel geschikt voor de kampeerder in Zuid-Europa. Een microfiber lakenzak ademend minder maar is daarentegen goedkoper, sneller droog en licht in gewicht. Zo heeft elk materiaal zijn voor- en nadelen. Meer weten? Kijk dan eens op de informatiepagina welk materiaal lakenzak? 

Wat is het voordeel van een lakenzak?

Het voordeel van een lakenzak is dat je deze eenvoudiger uit kan wassen wanneer deze vies is. Zo hoeft de slaapzak minder vaak gewassen te worden wat de levensduur bevordert. De lakenzak zorgt tevens voor extra warmte en slaapcomfort wanneer dit wenselijk is.

In warme gebieden kan de lakenzak al voldoende zijn om in te slapen, zodat je jouw slaapzak thuis kunt laten. Een lakenzak kan ook gebruikt worden in een hostel wanneer je twijfelt aan de hygiëne.

Welke soorten lakenzakken zijn er?

De lakenzakken, ook wel liners genoemd, zijn in 2 formaten beschikbaar. Afhankelijk van het type slaapzak kan er gekozen worden voor een Dekenmodel lakenzak of een Mummymodel lakenzak. Qua materiaal kun je kiezen uit:

  • Katoen - De katoenen variant ligt het meest comfortabel. Wel zijn deze wat zwaarder, nemen veel vocht op en houden dit langer vast.
  • Polyester - De polyester lakenzakken zijn lichter in gewicht en nemen minder vocht op. Ze liggen iets minder comfortabel dan de katoenen variant.
  • Zijden - De zijden lakenzakken zijn extra lichtgewicht, ademen zeer goed en zijn anti-allergisch. Nog een voordeel is dat zijde bij warmte koel aanvoelt en andersom.
Heb ik een InsectShield nodig in de lakenzak en is dit veilig?

Aanvankelijk van het gebied waar je naartoe reist is dit wel of niet aan te raden. In gebieden waar je onbeschermd en zonder tent in de buitenlucht slaapt, loop je een verhoogd risico op muggenbeten.

Muggen, teken en ander klein ongedierte worden afgestoten door het InsectShield.
Het gebruik van een InsectShield lakenzak is volkomen veilig en niet schadelijk voor de gezondheid. Het is namelijk een ander soort impregneermiddel dan DEET. Het is volledig geurloos en zal na minimaal 25 wasbeurten pas zijn werking gaan verliezen.