• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De Fietsvakantie

De Fietsvakantie

Yes! Je hebt eindelijk de keuze gemaakt om op fietsvakantie te gaan. Maar waar te beginnen? We geven je graag advies over hoe je goed voorbereid aan deze mooie ervaring kunt beginnen en deze met een glimlach van je bucketlist kunt strepen. En wellicht blijft het niet bij een enkele keer...

Snel links: Veel gemaakte foutenOnderweg | Gouden tips

De Fietsvakantie

Voor je vertrekt is het belangrijk om de fiets op een aantal punten te controleren om veilig de weg op te kunnen.

Controleer de status van:

  • De handremmen en remblokjes, of de schijfrem. Lopen deze aan, of remmen deze te laat draai de handremkabels dan losser of vaster.
  • Alle remkabels en schakelkabels. Let op kabelbreuken of gerafelde kabels.
  • De verlichting. Zitten de kabels goed en hebben deze geen breuken? Neem je voldoende batterijen mee wanneer je losse verlichting meeneemt?
  • Het bandenprofiel en of er scheuren te zien zijn. Ontdek je scheurtjes of zit er weinig profiel op je banden vervang deze dan op tijd. De achterband krijgt het meest te verduren, omdat hier de meeste druk op komt slijt deze veel sneller. Controleer de bandenspanning ook goed of dat deze niet te hard of zacht is.
  • De ketting. Is deze goed gesmeerd en goed gespannen?
  • Het stuur en het zadel. Deze moeten beide goed vast zitten om ongelukken te voorkomen.
  • De spaken en de velgen niet krom zijn. Vervang kromme velgen op tijd en repareer of plaats missende spaken.
  • De fietsbel, doet deze het hard genoeg om anderen op tijd te waarschuwen bij gevaar.

Heb je deze belangrijke punten doorlopen maar toch nog twijfels over de staat van je fiets? Dan kun je ervoor kiezen om de fiets langs een gerenommeerde fietsenmaker te brengen. Geef daarbij ook aan hoeveel kilometer de fiets gebruikt gaat worden en welk pak-gewicht erop komt, dit in verband met extra slijtage.

Ook is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je tijdens je fietsvakantie reparaties zelf uit kunt voeren, zoals een band plakken of een binnenband of remkabel vervangen. Is dit nog niet het geval, oefen hier dan mee en haal eens wat onderdelen los. De meeste onderdelen van een fiets zijn tamelijk eenvoudig weer terug te plaatsen.

De Fietsvakantie
De Fietsvakantie

Hieronder volgen situaties die je tijdens je fietsvakantie tegen kunt komen. We willen je helpen voorkomen dat je hier in je vakantie achter komt. Deze situaties kunnen veel invloed hebben over hoe je de fietsvakantie hebt ervaren en of je dit weer wilt doen of misschien nooit meer.

Snel links: Eten & drinken | Kilometers | Regenkleding | Te koud | Ontbijt | Reparatiekennis

Wanneer je te weinig drinkt tijdens inspanning droogt je lichaam sneller uit. Je tong wordt droger en je krijgt dorst. Vul je het tekort aan vocht niet aan, dan loop je risico uitdrogingsverschijnselen te krijgen zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, spierkrampen, lagere bloeddruk, snellere hartslag of in uitzonderlijke gevallen zelfs: hartkloppingen, verwardheid, orgaan falen. Het is dus heel belangrijk om genoeg water of sportdrank mee te nemen. Wanneer je een hele dag op de fiets niet geplast hebt, is dit een teken dat de nieren bijna al het vocht hebben onttrokken om je lichaamsvocht op peil te houden.

Drinkflessen >>

De Fietsvakantie

Als je weinig hebt gegeten en dan op de fiets stapt, ontstaat er een tekort aan diverse voedingsstoffen in het lichaam om goed te kunnen functioneren. Je kracht neemt af en de bloedsuikerwaarde daalt. Pauzeer regelmatig om het tekort aan te vullen. Door het eten van krentenbollen of boterhammen krijg je de meeste energie al snel terug. In korte tussenpauzes kun je eenvoudig een muesli energybar en ander koolhydraatrijk voedsel eten om hongergevoel te voorkomen.

Een van de meest gemaakte fouten is dat er te veel kilometers afgelegd “moeten” worden op een dag om op je volgende bestemming te komen. Wat je beter niet kunt doen is inschatten hoeveel kilometer je in een uur gemiddeld fietst en dit keer het aantal uren doen om je totale afstand te plannen. In dat geval kom je namelijk bedrogen uit.

Wat je wel ter voorbereiding kunt doen is het volgende: Analyseer ruim van tevoren het terrein, is het vlak, glooiend, of zelfs heuvel- of bergachtig? Hoe steiler de heuvel en langduriger de klim, hoe zwaarder het wordt en hoe langzamer je daggemiddelde. Hoe is het gesteld met je conditie? Wanneer je in goede conditie bent en er wordt regelmatig sportief gefietst dan is dit een groot voordeel. Fiets je samen of alleen? Samen fietsen is over het algemeen leuker. Je kunt ervaringen direct met elkaar delen en elkaar opbeuren wanneer het moeizamer gaat. Hoe zwaar weegt je fiets en de bepakking? De antwoorden op deze vragen hebben grote invloed op de gemiddelde snelheid die je op een dag kunt fietsen en kunnen voor ieder anders zijn.

De Fietsvakantie

Vakantiefietsers leggen gemiddeld tussen de 60 en 150 km per dag af, afhankelijk van alle bovengenoemde omstandigheden. 12 - 18 km per uur afleggen is een redelijk uitgangspunt op vlakke tot glooiende gebieden. Moet je ergens omrijden of krijg je onderweg een lekke band dan kost dit natuurlijk ook extra tijd.  
Door het regelmatig nemen van pauzes krijgt je lichaam weer energie, maar neemt de gemiddelde snelheid per uur af. Regen, mee- of tegenwind hebben ook veel invloed, evenals de kwaliteit van het wegdek. Op een glooiend stuk asfalt maak je meer kilometers dan op kasseien of zandpaden.  

Wanneer je voor het eerst op fietsvakantie gaat, begin dan met kleinere afstanden tot maximaal 50 á 60 km per dag. Kies voor een vlak tot licht glooiend terrein en voor bergafwaarts naar je eindbestemming wanneer dit mogelijk is. 50 á 60 km per dag lijkt misschien weinig, maar je zal op de helft van de rit toch merken dat het toch zwaarder wordt met alle bagage op de fiets. Hoe goed, of hoe slecht je ‘s nachts slaapt heeft ook invloed op de te fietsen afstand de volgende dag. Kies bij voorkeur een gebied waar veel accommodaties dicht in de buurt liggen op de route, zodat je tijdig kunt stoppen om de route de volgende dag weer op te pakken. Uiteraard zit je niet alleen op je fiets om alleen maar kilometers weg te trappen. Zo nu en dan wil je ook wat bezichtigen. Of dit nu om natuur gaat of een oude stad om haar geschiedenis te leren kennen, doe wat je voor ogen hebt en pas de afstanden hierop aan. 

De Fietsvakantie

Regen tijdens je fietsvakantie kan vervelend zijn. Zeker wanneer je hier niet goed op gekleed bent. Wanneer je ervan uitgaat dat het de hele vakantie droog blijft en niets mee hebt tegen wind en regen, bescherm je je lichaam niet tegen afkoeling. Bij regen daalt de temperatuur en doordat je nat wordt tijdens regen heeft de wind bij het fietsen invloed op je lichaamstemperatuur en spieren. Je kunt erg verkleumd of zelfs onderkoeld raken. Kies dus voor goed ademende lichtgewicht regenkleding. Het voordeel ten opzichte van een regulier dik regenpak is dat dit licht en comfortabel draagt. Het droogt snel en blokkeert naast regen ook de wind.

Regenkleding >>

Het is niet verstandig om warme kleding thuis te laten, ook al kost het extra ruimte. In de zomermaanden koelt het bij het ondergaan van de zon snel af waardoor het frisser aanvoelt. Je lichaam moet dan extra energie verbranden om je warm te houden. Deze energie kun je beter bewaren voor de volgende dag tijdens het fietsen. Dus ervaar je tijdens of na het fietsen dat je lichaam afkoelt trek dan wat warmers aan.

Wanneer je stilzit op de grond of op een stoeltje bij je tent zul je ervaren dat het kouder wordt. Je lichaam gaat in rustmodus en de doorbloeding werkt niet optimaal. Wanneer je vervolgens ook nog koud je tent in gaat bestaat het risico dat je moeilijk de slaap kunt vatten door de kou. Zorg er dus altijd voor dat je warm genoeg je lichtgewicht slaapzak in gaat. Mocht je het voor je naar bed wilt toch koud hebben, doe wat push-ups, buikspieroefeningen of ren een rondje op de camping. Kruip hierna lekker je slaapzak in en rits deze goed dicht, nu zul je het snel niet koud hebben.  

De Fietsvakantie

Wanneer je het ontbijt overslaat start je met een lege tank aan je fietstocht. Tijdens de fietstocht verbruikt het lichaam voornamelijk koolhydraten en vetten. Dit is afhankelijk van de intensiteit van de fietstocht. Op deze manier heeft je lichaam nagenoeg geen brandstof en zul je dus snel trek krijgen na een tijdje fietsen. Het is belangrijk om licht verteerbaar te ontbijten en ook niet een te groot ontbijt. Met een te volle maag kun je maagkrampen krijgen, omdat het bloed naar de spieren gaat en minder naar de maag. Eet bij voorkeur brood met mager beleg, havermout of muesli met magere yoghurt of melk. En drink hierbij een fruitdrank en eet nog wat fruit.

Wanneer je (nog) niet beschikt over de juiste basisreparatie kennis raden we aan je hier goed in te verdiepen. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid op pad kunt en veelvoorkomende eenvoudige reparaties zelf kunt uitvoeren. Er zijn tegenwoordig talloze DIY (Do It Yourself) video's online te vinden van fietsenmakers. Zo hoef je niet de gehele fiets los te maken om dit te leren. Let op dat je wel het goede gereedschap meeneemt dat past om de onderdelen los te maken.

De Fietsvakantie
De Fietsvakantie

Iedereen die op fietsvakantie gaat loopt wel eens tegen de onderstaande vragen aan. Wij hebben hieronder een aantal vragen en problemen voor je in kaart gebracht.

Snel links: Accomodatie | Navigeren | Bagage | Overdag of 's avonds | Fietspaden | Fietstassen 

Afhankelijk van het seizoen en de accommodatie kan het verstandig zijn om te reserveren. Wanneer je met een lichtgewicht trekkerstentje voor 2 personen op pad bent kun je vaak wel terecht op de camping zonder reservering. Mocht je toch twijfelen hierover, dan kun je tegenwoordig bijna alle locaties online opzoeken en alsnog reserveren.

Fietskaart en kompas: 
Uiteraard is dit zeer persoonlijk. Wanneer je niet in het bezit bent van een GPS kun je met een  fietskaart en kompas navigeren. Als er fietsknooppunten aanwezig zijn in het land waar je fietst kun je deze tamelijk eenvoudig volgen om op je bestemming te komen. Je kunt een kaartenstandaard op de fiets monteren met een waterdichte sleeve zodat je de route goed kunt bekijken tijdens de fietstocht. 
De nadelen zijn dat bij schemering en slecht weer je de kaart niet goed kunt bestuderen. En wanneer je een afslag mist je aardig gedesoriënteerd kunt zijn.  

De Fietsvakantie

Fiets navigatiesysteem:
Wil je gebruik maken van een fietsnavigatiesysteem, dan zijn er veel keuzemogelijkheden. Deze systemen zijn degelijke en betrouwbare producten die je tijdens je fietstocht laten navigeren via punten of routebeschrijving op verharde of onverharde wegen met eventuele tussenpunten. Sommigen werken op 2 AA batterijen die prima 15 uur meekunnen wanneer het beeldscherm op stand-by staat en de achtergrond verlichting uitstaat. Tijdens de fietstocht kunnen de batterijen eenvoudig door een nieuw setje worden vervangen en je kunt weer verder. Let er wel op dat deze batterijen krachtig genoeg zijn. Deze vorm van navigatie heeft de laatste jaren een grote voorkeur. 

Smartphone:
Navigeren kan tegenwoordig ook vaak met de mobiele telefoon. Houdt er echter rekening mee dat door het gebruik hiervan de telefoon zeer snel leeg raakt, zeker wanneer het scherm continue aanstaat. Dus zet deze alleen aan wanneer nodig. Zet alle verbindingsopties (behalve locatie voor GPS) uit zoals Wi-Fi en Bluetooth. Download van tevoren de fietsapp met fietskaart van het gebied op je telefoon. Een krachtige powerbank is een must om mee te nemen.

Tip:
Neem voor gebruik van GPS, of telefoon altijd een kaart van het gebied mee, evenals een kompas. Zo weet je waar je heen moet wanneer de elektronica je in de steek laat.

Loop de fietsroute zoveel mogelijk van tevoren door en schrijf belangrijke punten, zoals steden, plaatsen, steden, highlights en dergelijke op, zodat je oriëntatie goed blijft en je dit onderweg kunt controleren.  
Bij het gebruik van een GPS-systeem kun je waypoints toevoegen. Dit kunnen specifieke adressen of coördinaten zijn van de accommodaties. Mocht de route door geheugenbeperkingen van het systeem niet in een keer te berekenen zijn dan kun je eenvoudig op de route tussenpunten toevoegen en daarnaar toe navigeren. Dit kun je eenvoudig en overzichtelijk toepassen in de gratis Basecamp software van Garmin.  

De Fietsvakantie

Afhankelijk van of je alleen of met meerdere personen gaat fietsen heeft dit invloed op het bagagegewicht. Wanneer je met 2 of meerdere personen gaat kun je soms beter spullen verdelen. Of ervaren fietsers met betere conditie iets meer laten dragen. Denk hierbij aan eten, een kooktoestel, potten en pannen en een tentje. De overige spullen zijn vaak persoonsgebonden en draag je dan veelal op je eigen fiets. Streef ernaar om zo licht mogelijk, met een maximum van 20 kilogram, op pad te gaan.

Zelfs wanneer je goede verlichting hebt is het niet aan te raden om bij weinig licht je fietstochten voort te zetten. Je raakt sneller gedesoriënteerd en je moet geconcentreerd blijven rijden. Je rijdt op plekken waar je nog niet eerder bent geweest, dus je kent het terrein niet goed. Dit is behoorlijk riskant, zeker wanneer je naast het fietspad in de berm terecht komt kun je door al het gewicht van de bagage lelijk ten val komen. Plan je routes zo dat je op tijd op de bestemming komt. Het voordeel is ook dat de tent niet in het donker opgezet hoeft te worden.

De Fietsvakantie

In het Nederlandse fietsroutenetwerk staan voornamelijk goede verharde fietspaden van beton of asfalt en kom je niet snel voor verrassingen wanneer je deze volgt. Mocht je liever van het verharde pad afwijken, dan kun je ook de schelpenpaden kiezen. Kijk goed en ver voor je uit en let steeds goed op of er glas, steentjes of andere troep op de wegen ligt en rijdt niet te dicht bij de berm. Hierdoor rijd je minder snel je banden lek. 

In veel fietsnavigatiesystemen is er een mogelijkheid om verharde of onverharde wegen aan of uit te zetten. Zo zal het navigatiesysteem de beste route kiezen en bepaalde wegen vermijden, mocht je dit willen. Wanneer er stukken zijn die onverhard zijn, houdt er dan rekening mee dat de weerstand zwaarder wordt en je eerder vermoeid raakt. 

Voor de allereerste keer kun je natuurlijk overwegen om met gewone boodschappentassen op pad te gaan. Dit lijkt in eerste instantie praktisch, maar dat is het absoluut niet. Omdat de tassen vast zitten op de bagagedrager moeten alle spullen los mee en zo raak je wellicht het een en ander kwijt. Neem je spullen los mee naar de tent, dan is alles na een nacht slapen vochtig geworden. Ook de waterdichtheid van conventionele fietstassen laat soms te wensen over.  

We raden de Ortlieb front- en back-rollers van harte aan voor je fietsvakantie. Het grote voordeel van deze fietstassen is dat ze stevig, waterdicht en lichtgewicht zijn en tot wel 9 kg kunnen dragen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk van de voor- en achter bagagedrager te halen om ze mee te nemen naar je hotel, B&B of tent. Na de fietsvakantie zijn deze fietstassen perfect voor boodschappen te gebruiken en wil je niet meer anders. 

Welke fietstassen neem ik mee?

De Fietsvakantie
De Fietsvakantie

Wanneer je beschikt over een goede stadsfiets met versnellingen en je nog geen toer- of trekkingfiets hebt, dan kun je de eerste rit(ten) een heel eind komen. Naarmate het fanatieker wordt en er meer van de fiets verwacht wordt, kun je het beste overstappen naar een toer- of trekkingfiets. Het grote voordeel is dat deze fietsen gebouwd zijn om lange ritten mee te maken, deze lichte rijeigenschappen hebben, sterk zijn om bagage op mee te nemen, een comfortabele zitpositie hebben en hoogwaardige onderdelen hebben.

Kies ruim voordat je op fietsvakantie gaat een camping, hotel of B&B binnen een straal van 50 á 60 km vanuit huis en fiets daarheen met volledige bepakking. Rijd de volgende dag weer naar huis. Mis je na deze overnachting nog spullen of zijn er andere omstandigheden die zich voordeden, dan kun je hier rekening mee houden voor de “echte” fietstocht en heb je al een beetje ervaren hoe het gaat. Hieronder volgen 8 vragen die je jezelf na afloop de kunt vragen: 

Hoe?

  • was mijn conditie?
  • was het weer en was ik hier goed op voorbereid?
  • heb ik geslapen?
  • ervoer ik de gekozen afstand?

Wat?

  • miste ik?
  • was overbodig?
  • vond ik zwaar of vervelend?
  • vond ik ervan?
De Fietsvakantie

Na het lezen van deze adviespagina ben je klaar voor je volgende reis. Wil je meer informatie over het reizen op de fiets? Of over fietstassen? Wij staan graag voor je klaar. Neem contact op met een van onze specialisten of breng een bezoekje aan onze winkel.

De Fietsvakantie