De Fietsvakantie
Goed voorbereid aan je vakantie op de fiets beginnen
Yes! Je hebt eindelijk de keuze gemaakt om op fietsvakantie te gaan. Maar waar te beginnen? We geven je graag advies over hoe je goed voorbereid aan deze mooie ervaring kunt beginnen en deze met een glimlach van je bucketlist kunt strepen. En wellicht blijft het niet bij een enkele keer...
Check, check, dubbelcheck
Voor je vertrekt is het belangrijk om de fiets op een aantal punten te controleren om veilig de weg op te kunnen.
Controleer de status van:
-
De handremmen en remblokjes, of de schijfrem. Lopen deze aan, of remmen deze te laat draai de handremkabels dan losser of vaster.
- Alle remkabels en schakelkabels. Let op kabelbreuken of gerafelde kabels.
- De verlichting. Zitten de kabels goed en hebben deze geen breuken? Neem je voldoende batterijen mee wanneer je losse verlichting meeneemt?
- Het bandenprofiel. Ontdek je scheurtjes of zit er weinig profiel op je banden vervang deze dan op tijd. De achterband krijgt het meest te verduren, omdat hier de meeste druk op komt slijt deze veel sneller. Controleer de bandenspanning ook goed of dat deze niet te hard of zacht is.
- De ketting. Is deze goed gesmeerd en goed gespannen?
- Het stuur en het zadel. Deze moeten beide goed vast zitten om ongelukken te voorkomen.
- De spaken en de velgen. Vervang kromme velgen op tijd en repareer of plaats missende spaken.
- De fietsbel. Doet deze het hard genoeg om anderen op tijd te waarschuwen bij gevaar.
Heb je deze belangrijke punten doorlopen maar toch nog twijfels over de staat van je fiets? Dan kun je ervoor kiezen om de fiets langs een gerenommeerde fietsenmaker te brengen. Geef daarbij ook aan hoeveel kilometer de fiets gebruikt gaat worden en welk pak-gewicht erop komt, dit in verband met extra slijtage.
Ook is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je tijdens je fietsvakantie reparaties zelf uit kunt voeren, zoals een band plakken of een binnenband of remkabel vervangen. Is dit nog niet het geval, oefen hier dan mee en haal eens wat onderdelen los. De meeste onderdelen van een fiets zijn tamelijk eenvoudig weer terug te plaatsen.
Meest gemaakte fouten

Route voorbereiding

Hoeveel kilo bagage neem je mee?
Afhankelijk van of je alleen of met meerdere personen gaat fietsen heeft dit invloed op het bagagegewicht. Wanneer je met 2 of meerdere personen gaat kun je soms beter spullen verdelen. Of ervaren fietsers met betere conditie iets meer laten dragen. Denk hierbij aan eten, een kooktoestel, potten en pannen en een tentje. De overige spullen zijn vaak persoonsgebonden en draag je dan veelal op je eigen fiets. Streef ernaar om zo licht mogelijk, met een maximum van 20 kilogram, op pad te gaan.
Fiets je alleen overdag, of ook ‘s avonds?
Zelfs wanneer je goede verlichting hebt is het niet aan te raden om bij weinig licht je fietstochten voort te zetten. Je raakt sneller gedesoriënteerd en je moet geconcentreerd blijven rijden. Je rijdt op plekken waar je nog niet eerder bent geweest, dus je kent het terrein niet goed. Dit is behoorlijk riskant, zeker wanneer je naast het fietspad in de berm terecht komt kun je door al het gewicht van de bagage lelijk ten val komen. Plan je routes zo dat je op tijd op de bestemming komt. Het voordeel is ook dat de tent niet in het donker opgezet hoeft te worden.
Fiets je alleen op verhard, of ook onverharde wegen?
In het Nederlandse fietsroutenetwerk staan voornamelijk goede verharde fietspaden van beton of asfalt en kom je niet snel voor verrassingen wanneer je deze volgt. Mocht je liever van het verharde pad afwijken, dan kun je ook de schelpenpaden kiezen. Kijk goed en ver voor je uit en let steeds goed op of er glas, steentjes of andere troep op de wegen ligt en rijdt niet te dicht bij de berm. Hierdoor rijd je minder snel je banden lek.
In veel fietsnavigatiesystemen is er een mogelijkheid om verharde of onverharde wegen aan of uit te zetten. Zo zal het navigatiesysteem de beste route kiezen en bepaalde wegen vermijden, mocht je dit willen. Wanneer er stukken zijn die onverhard zijn, houdt er dan rekening mee dat de weerstand zwaarder wordt en je eerder vermoeid raakt.