• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

De traditionele luchtbedden komen in allerlei verschillende soorten, maten en designs. Lees meer

Traditionele luchtbedden

Verschillende soorten traditionele luchtbedden

De traditionele luchtbedden komen in allerlei verschillende soorten, maten en designs. Hoewel de meeste luchtbedden een onderkant hebben van PVC, zitten er ook modellen tussen die een onderkant hebben van polyester en technisch katoen. Ook voor de bovenkant worden verschillende afwerkingen gebruikt. Zo heeft de ene een bovenzijde van geborsteld polyester en is de andere voorzien van een velours afwerking. Naast materiaal verschil kan de wijze waarop een traditioneel luchtbed wordt opgeblazen ook verschillen. Zo zijn er modellen met het oude vertrouwde ventiel die je met een (elektrische) pomp opblaast, maar zijn er ook modellen die zijn voorzien van een geïntegreerde pomp of zelfs een ingebouwde elektrische pomp. Tot slot zijn de luchtbedden in verschillende maten beschikbaar en bestaan ze zelfs met een hoogte van 45 cm. Daarmee kun je ‘s morgens net wat makkelijker opstaan.

Lees meer

Hoe kies je nu precies het geschikte luchtbed voor jou? Voor het beantwoorden van deze vraag moet je goed nadenken over hoe en waar je het traditionele luchtbed wilt gebruikten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor een eenpersoons- of tweepersoonsluchtbed. En hoe wil je het luchtbed op kunnen blazen? Wanneer je kiest voor een luchtbed met een ingebouwde (elektrische) pomp, hoef je geen extra pomp mee te brengen naar de camping. Dit scheelt weer ruimte in de bagage en daarmee komen we meteen bij een volgend punt. Het pakformaat van je traditionele luchtbed. Speelt deze een rol in je beslissing? Kijk dan ook naar het gemak waarmee een luchtbed weer klein te krijgen is. De keuze is reuze, dus er zit er zeker ook één tussen voor jou!

Ga je op vakantie en wil je makkelijk en snel een slaapplek in kunnen richten zonder te veel ruimte in de auto op te moeten offeren voor een dik matras? Dan zijn de traditionele luchtbedden ideaal voor jou! Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit luchtbedden die al een tijdje in omloop zijn. Om die reden zijn ze zeer goed ontwikkeld en hebben zij verschillende innovaties doorgemaakt. Kom je er niet helemaal uit of een comfort, lichtgewicht of traditioneel luchtbed nou de beste keuze is voor jou? Dan helpen wij je graag! Om de keuze makkelijker te maken hebben wij meerdere (slaap) adviespagina’s gemaakt die je verder kunnen helpen. Zo ben je verzekerd van het beste luchtbed voor jou.

Hoe pomp ik een traditioneel luchtbed op?

De meeste traditionele luchtbedden zijn voorzien van een universeel ventiel waar nagenoeg elke elektrische-, voet- of handpomp op aangesloten kan worden. Sommige merken, bijvoorbeeld Outwell en Human Comfort, hebben luchtbedden met een geïntegreerde pomp. Dit kan opnieuw gaan om een hand/voetpomp of een elektrische pomp.

Opblazen met de mond wordt afgeraden. Wanneer je een luchtbed opblaast met de mond, ontstaat condensvorming aan de binnenzijde. Dit kan schimmel en minder aangename geuren veroorzaken. Met de mond opblazen na het nuttigen van een alcoholisch drankje kan er zelfs voor zorgen dat de lijmlagen loslaten en delaminatie optreedt.

Waarom loopt een traditioneel luchtbed (altijd) een beetje leeg?

Voor veel middelen geldt dat ze uitzetten bij warmte en krimpen bij kou. Dit is ook het geval bij lucht. Op die reden is je traditionele luchtbed overdag in de warmte stevig opgeblazen en wordt hij ’s nachts in de kou wat zachter. Mocht je nou echt op de grond wakker worden dan moet je je toch even afvragen of het luchtbed niet lek is. Check dan eerst het ventiel en daarna de rest van het bed met water en zeep.

Hoe kan ik mijn traditionele luchtbed ‘s nachts beschermen?

Je kunt de boven- en onderzijde van je traditionele luchtbed beschermen door het bed in een luchtbedhoes te plaatsen. De hoes zorgt daarbij voor een stukje isolatie en het vocht van mogelijke transpiratie wordt beter afgevoerd. Mocht je nou twee éénpersoonsluchtbedden hebben en wil je eigenlijk liever één tweepersoons omdat je ‘s nachts steeds bij elkaar wegdrijft, ook dan is een tweepersoonsluchtbedhoes je oplossing. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je ‘s nachts niet wakker wordt wanneer de ander begint te draaien.

Hoe kan ik mijn traditionele luchtbed het beste opbergen?

Om te voorkomen dat het luchtbed te veel ruimte in beslag neemt, raden wij aan zo veel mogelijk lucht eruit te laten door hem stevig op te rollen. Je kunt dit eenvoudig doen door hem eerst grofweg op te rollen en daarna nogmaals, maar dan strakker. Leg hem vervolgens met het ventiel open (in een opbergtas) weg in een vochtvrije ruimte.

Heeft mijn traditionele luchtbed ook een R-waarde?

De R-waarde heeft betrekking op het isolerend vermogen van een slaapmat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter je slaapmat isoleert. Lucht biedt geen isolatie en dus je luchtbed ook niet. Dat verklaart misschien wel waarom je het ‘s nachts zo koud hebt. Om die reden hebben (traditionele) luchtbedden geen R-waarde.

Ik heb het ‘s nachts koud. Kan ik mijn traditionele luchtbed beter isoleren?

Lucht heeft als eigenschap dat het de temperatuur aanneemt van zijn buitenomgeving. In de avond neemt de buitentemperatuur af en wordt het luchtbed mede door een koude ondergrond koud. ‘s Nachts verlies je je eigen lichaamswarmte aan het verwarmen van de lucht in je luchtbed en daarom word je zelf koud. Je kunt dit tegengaan door een eenvoudig isolatiematje op het luchtbed te plaatsen. Wanneer je het matje onder het luchtbed plaatst, komt er nog steeds kou via de zijkanten naar binnen.

Wat is een normale prijs voor een traditioneel luchtbed?

De aankoopprijs van een luchtbed is afhankelijk van het materiaal waarvan het luchtbed gemaakt is. De voordeligere traditionele luchtbedden zijn gemaakt van PVC en hebben een prijs tussen de €20 en €60. De kwalitatieve betere traditionele luchtbedden zijn gemaakt van polyester en/of TPU. De prijs van deze luchtbedden ligt tussen de €60 en de €100.