• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
BBQ aftercare en meer

Onderhoud & schoonmaken van je barbecue

Zoals alles waar je zuinig op bent is het belangrijk om je barbecue goed te onderhouden. Bij een barbecue houdt dit in dat je ook goed moet schoonmaken. Vaak is dit de grootste ergernis van de gebruikers. De ervaring zegt dat als je eenmaal goed schoonmaakt en niet verzaakt, het steeds makkelijker gaat. In de meeste gevallen houdt de schoonmaak in dat je het vet reservoir leegt, schoonmaakt en dat je de grillroosters etenswaarvrij maakt en schoonmaakt.

Schoonmaken van je barbecue

Zorg er wel voor dat je de juiste middelen gebruikt. Het zou zonde zijn dat je een te agressief middel gebruikt en op deze manier je BBQ beschadigt. Met een harde borstel kun je vaak het grillrooster goed schoonmaken.

Heb je een grill, dan moet je uitkijken met een harde borstel. In sommige gevallen zit er op deze platen van bijvoorbeeld een elektrische BBQ een antiaanbaklaag. Met een harde borstel kun je deze laag beschadigen en kun je de platen niet meer gebruiken. De beste manier om deze toch goed schoon te maken is door deze af te nemen met keukenpapier en warm water of, als ze er geschikt voor zijn, een rondje door de vaatwasser.

 

Een briketten- of gasbarbecue kun je ook schoonbranden. Verwijder alle grove stukken etenswaar en zet daarna het vuur hoog. Sluit de deksel en na tien minuten zijn de kleine resten verbrand en kun je deze met een borstel verwijderen.

  • Maak de BBQ schoon als deze nog een beetje warm is (gaat makkelijker).
  • Vet je grillrooster van te voren in met olie. Zo blijven er minder etensresten plakken.
  • Maak alleen gebruik van vet oplossende wasmiddelen om te reinigen.
  • Gebruik nooit een staalspons of staalborstel. Deze maken krassen en op den duur blijft er alleen maar meer etenswaar plakken. Ook maken ze je antiaanbaklaag kapot.
  • Bekleed de binnenkant van de bak met aluminiumfolie. Dit kun je makkelijk vervangen en zo komt er geen vet aan de binnenkant.
BBQ aftercare en meer

Houtsnippers heb je in verschillende formaten en smaken. Naast houtsnippers is er ook rookmot. Dit is een soort zaagsel waar je ook mee kunt roken. De houtsnippers kun je rechtstreeks op de gloeiende kolen gebruiken, maar deze kun je ook gebruiken om mee te roken. Let er op dat je niet elke keer dezelfde hoeveelheid hoeft te gebruiken van verschillende soorten snippers. De ene houtsoort geeft namelijk veel meer aroma af dan de andere.

Assortiment houtsnippers>>

Houtsnippers in je barbecue

Deze mogen eigenlijk niet ontbreken in de BBQ uitrusting. Gebruik ze als basis wanneer je jouw eten gaat roken. Een ideaal lekbakje als je met verschillende hitte zones werkt of om bijvoorbeeld kleine groenten in te garen als je rooster te grof is of als je geen plancha hebt. Deze bakjes kunnen redelijk wat hitte verdragen en je hoeft ze niet te hergebruiken. Scheelt weer afwas.

Aluminium bakjes voor in de barbecue

De meeste mensen hebben geen extra ruimte in de schuur of in huis om een BBQ te kunnen opbergen. Deze kun je ook prima in de tuin zetten. Belangrijk is dan wel om deze te beschermen tegen elementen zoals regen, sneeuw, zon, schimmel en blad. Het staal dat wordt gebruikt kan bij een beschadiging gaan roesten en dat zou zonde zijn. Met hoezen kun je je BBQ zo afdekken dat deze goed beschermt is. Let er wel op dat je de juiste maat hebt als je een hoes wilt aanschaffen.

Assortiment barbecue hoezen>>

Hoezen voor om je barbecue

Er zijn ook nog accessoires die erg handig zijn om te gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale visroosters. Deze kun je dubbel klappen met een of meerdere vissen ertussen. Je kunt de vis makkelijk omdraaien zonder dat deze uit elkaar valt.

Vis grillen op de barbecue
Kip op de barbecue

Een andere BBQ accessoire is een kerntemperatuurmeter. Hiermee kun je de kerntemperatuur van een product meten. Dit is erg handig, zeker wanneer je een groot stuk vlees langzaam aan het garen bent. Op de luxere uitvoering zit zelfs een alarm. Je kunt dan de temperatuur instellen die je wilt (bijvoorbeeld 65°C) en het alarm gaat af als de kern deze temperatuur heeft bereikt.

Assortiment barbecue accessoires>>

BBQ aftercare en meer

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.