• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Pomp vervangen, hoe moet dat?

Pomp vervangen, hoe werkt dat?

In een caravan, camper of boot bevinden zich waterpompjes die je kranen of toilet van water voorzien. Dit zijn vaak dompelpompjes die zich onder water in de tank bevinden en het water van daaruit aanzuigen en in de leiding stuwen. Het kan voorkomen dat zo’n pompje stuk gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de pomp in geen of te weinig water wordt ingeschakeld, wanneer er zich flinke verontreiniging in het water bevinden of wanneer het water in de tank/pomp bevriest. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is een kapotte dompelpomp vaak eenvoudig te vervangen.

Hieronder zullen we de verschillende stappen van het vervangen van een dompelpomp langslopen. Hierbij zal eerst gekeken worden naar het vervangen van een pomp in een (Thetford) toilet en daarna naar het vervangen van een pomp in een schoonwatertank.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Een nieuwe pomp

In ons assortiment vindt je diverse soorten (dompel)pompen en zit er vrijwel altijd een vergelijkbare tussen waarmee je de oude kunt vervangen. Voor toiletten zijn er vaak specifieke vervangers per type, zodat je zeker bent dat je een passende pomp hebt. Je kunt natuurlijk ook met het typenummer van je toilet bij ons langskomen, zodat we je kunnen helpen met het vinden van de juiste vervanger.

Lokaliseer de kapotte pomp

Voor je kunt beginnen met het vervangen van de pomp, moet je eerst weten waar de kapotte pomp zich bevindt. Voor een toilet is dit niet altijd gemakkelijk. Bij een Thetford C2 toilet, bijvoorbeeld, kan de pomp bereikt worden door de toiletrolhouder te verwijderen en de pomphouder los te schroeven. Bij andere toiletten, zoals de Thetford C200 en C402C/X kan de pomp alleen bereikt worden door het bedieningspaneel met de spoelknop te verwijderen. Let op: zorg er voor dat er geen spanning meer op de pomp staat door bijvoorbeeld de zekering er uit te halen.

Pomp verwijderen

Nu je de pomp hebt gevonden, is het tijd om deze te verwijderen. Verwijder eerst de pomp uit een eventuele houder. Verwijder hierna de waterslang. Deze zit vaak vast met een knelverbinding (voorzichtig lostrekken) of een slangklem (losdraaien met schroevendraaier en dan voorzichtig de slang lostrekken). Hierna kun je de (meestal witte) stroomkabel net boven de pomp afknippen met een kniptang of combinatietang.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Klaarmaken voor nieuwe aansluiting

Nu de oude pomp verwijderd is heb je een afgeknipte stroomkabel over. Verwijder met een mes voorzichtig de buitenste isolatie voor ongeveer 1,5 centimeter vanaf het afgeknipte einde. Zorg ervoor dat de isolatie van de bruine en blauwe draad eronder intact blijft. Gebruik hierna een striptang of een mes om de isolatie van de blauwe en bruine draden voor ongeveer 8 mm vanaf het einde te verwijderen. Zorg ervoor dat het onderliggende stroomdraad intact blijft. Wanneer dit nog niet gebeurd is, volg dan Stap 4 ook voor de stroomkabel van de nieuwe pomp.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Aansluiten van de nieuwe pomp

Het aansluiten van de stroomdraden van de nieuwe pomp spreekt voor zich: blauw op blauw en bruin op bruin. De kale draadeinden verbinden is bij een toilet vaak het makkelijkst door een connector/aderhuls te gebruiken (géén kroonsteentje!). Voor je begint met verbinden is het belangrijk dat je een krimpkous over het dikke draad schuift die over de connector past. Zowel een passende connector als kripkous worden vaak al met de nieuwe pomp meegeleverd. De connectors gebruik je door de ontblote draadeinden van de stroomkabels erin te steken en de connector vervolgens samen te persen tot de draden goed vastzitten. Doe hetzelfde met de andere draden, zodat uiteindelijk blauw met blauw en bruin met bruin verbonden is. Schuif hierna de krimpkous over de connector heen en verhit deze met een föhn, zodat deze om de connector krimpt (kan in geval van nood ook door voorzichtig een aansteker te gebruiken). Let er op dat de krimpkous voldoende krimpt, zodat er langs het draad geen water de connector binnen kan komen en kortsluiting kan veroorzaken.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Terugplaatsen van de pomp

Nu de pomp weer is aangesloten kun je hem weer terugplaatsen. Plaats de waterslang weer op de pomp, plaats de pomp weer in de houder (wanneer aanwezig), breng de pomp weer in de tank en sluit alle openingen, doppen of luiken weer. Hierna kun je de stroomvoorziening weer aansluiten (bijvoorbeeld door de zekering terug te plaatsen) en kun je de pomp gaan uitproberen.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Het vervangen van een pomp in een schoonwatertank is vaak vrij eenvoudig. Meestal zit de pomp aansluiting namelijk buiten de watertank en is het niet nodig de aansluiting waterdicht te maken.

Een nieuwe pomp

Ook voor een nieuwe pomp om je kranen en eventuele douche van water te voorzien kun je bij kampeerwereld Hendriks terecht. Je kunt de specificaties op de oude pomp aflezen en deze gebruiken bij het vinden van een nieuwe, of met ons overleggen voor een passende vervanger (misschien wil je wel een iets krachtigere?).

Lokaliseer de kapotte pomp

De dompelpomp in de schoonwatertank is in een caravan of camper vaak makkelijk te bereiken via een serviceluik. De pomp zelf bevindt zich dan vaak onder een draaidop die de tank afsluit.

Pomp verwijderen

Bij een schoonwatertank zit de aansluiting van de pomp vaak buiten de tank en kun je de pomp gewoon loshalen door de schroeven in een kroonsteentje los te draaien en het draad door de opening van de tankdop te trekken. Zit er geen kroonsteentje, dan kun je de draden doorknippen op ongeveer 3 cm achter het punt waar de pomp aan het netwerk van de caravan/camper vastzit (daar waar je de blauwe en bruine draad kunt zien buiten de tank). Let op: zorg voor je ergens aan begint dat de pomp niet meer onder spanning staat.

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Klaarmaken voor nieuwe aansluiting

Wanneer dit nog niet gebeurd is, verwijder dan voorzichtig met een mes ongeveer 1,5 cm van de buitenste isolatie van de stroomdraad (vanaf het uiteinde) van de nieuwe pomp. Ook van zowel de blauwe als de bruine draad die overblijven verwijder je ongeveer 8 mm van de isolatie. Zorg er hierbij voor dat het draad zelf ongeschonden blijft. Wanneer je in Stap 3 de draden hebt moeten doorknippen, strip dan ook de doorknipte blauwe en bruine draad voor ongeveer 8 mm.

Aansluiten van de nieuwe pomp

Voor het aansluiten doe je precies hetzelfde als het loshalen, maar dan in omgekeerde volgorde. Je voert het snoer door de opening in de dop, steekt de draden in het kroonsteentje (bruin bij bruin, blauw bij blauw) en draait de schroeven van het kroonsteentje vast. Zat er nog geen kroonsteentje, dan kun je deze nu plaatsen.

Terugplaatsen van de pomp

Nadat de pomp is aangesloten kun je de waterslang weer op de pomp aansluiten en vervolgens de pomp in de tank laten zakken. Draai de dop weer op de tank, sluit de stroom weer aan en proberen maar!

Pomp vervangen, hoe moet dat?

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Ben je eruit? Pompen en kranen zijn bij ons ook gemakkelijk online te bestellen!

Shop pompen & kranen hier >>