• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Advies koelbox gebruik

Welke koelbox past bij mijn gebruik?

Je wilt natuurlijk in elke situatie je drankje koel kunnen houden. Vaak luid dan de vraag welke koelbox moet ik hiervoor gebruiken? Het gebruik en efficiëntie van een koelbox verschilt per situatie. Elke type koelbox heeft zo zijn voor- en nadelen.

We gaan hieronder in op het gebruik van de koelbox onderweg, op de boot en op de camping.

De koelbox is ideaal voor onderweg. Je wilt het liefst een koel drankje wanneer je op weg bent naar de camping, een dagje uit bent of naar je werk gaat. Zodra je gebruik maakt van een passieve koelbox moet je rekening houden met de isolatiewaarde van de koelbox. Zo kan een passieve koelbox tot wel 24uur koelhouden. Om de koeltijd van een passieve koelbox te vergroten kan je gebruik maken van koelelementen. Leg de koelelementen altijd bovenop de producten, omdat de koele lucht naar beneden zakt, zal de gehele box koel blijven. Het voordeel van een passieve koelbox is de handzaamheid en het gewicht. Passieve koelboxen zijn ervoor gemaakt om gemakkelijk mee te kunnen nemen.

Advies koelbox gebruik

Voor de camping kan elk soort koelbox gebruikt worden. Vaak is het wel zo dat je voor een langere periode producten wil koelen. Hierdoor ben je al snel gebonden aan een actieve koelbox. Deze koelboxen zijn vaak wat zwaarder en onhandiger om mee te nemen. Voor een dagje uit kan je dus het beste alsnog een passieve koelbox meenemen vanwege het lichte gewicht en de handzaamheid. Ook hier is het belangrijk om naar de omgevingstemperatuur te kijken. Ga jij vaak naar warme landen dan moet je rekening houden met de omgevingstemperatuur. De keuze valt dan al vrij snel op de absorptie en/of compressor koelboxen. Wanneer je naar koelere landen gaat is een thermo-elektrische koelbox ook erg goed te gebruiken vanwege de handzaamheid en het gewicht.   

Naast het feit dat je moet kijken naar de omgevingstemperatuur moet je ook rekening houden met het geluid van de koelbox. Vaak slaap je in de buurt van de koelbox en wil je het liefst niet gestoord worden wanneer je probeert te slapen. Thermo-elektrische koelboxen maken vaak wat meer geluid door het ventilatiesysteem. De compressor koelboxen maken een vergelijkbaar geluid als de koelkast thuis. Een absorptie koelbox daarentegen is volledig geruisloos.  

Wanneer je op de camping een extra vriezer wilt hebben dan kan je hiervoor de compressor koelbox gebruiken. Deze koelboxen kunnen tot wel -15°C vriezen. Het is wel handig om deze koelboxen op een koelboxstandaard te zetten. Dit zorgt ervoor dat de koelbox van de vochtige grond staat en je de producten gemakkelijk uit de koelbox kunt halen.

Voor de boot kunnen ook verschillende koeltechnieken gebruikt worden. Overigens zal een passieve koeltechniek niet zo snel worden gebruikt omdat de omgeving op de boot vaak te warm is. Dit heeft zeker een grote invloed op de koelcapaciteit van een passieve koelbox. De koelcapaciteit zal verminderen.  

Voor op de boot kies je vrij snel voor een actieve koelbox. Er is dan ook weer de keuze voor een thermo-elektrische, absorptie en/of compressor koelbox. Het verschil hiertussen is de techniek waarmee de koelbox koelt. De thermo-elektrische en absorptie koelbox is gebonden aan de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat wanneer de omgevingstemperatuur 35°C is en de koelbox 20°C onder de omgevingstemperatuur koelt, de koelbox maximaal 15°C zal worden. Er zijn ook efficiëntere koelboxen die 27°C onder omgevingstemperatuur koelen.  

Advies koelbox gebruik

Een compressor koelbox heeft geen last van de omgevingstemperatuur en koelt altijd de opgegeven temperatuur. Daarnaast kan een compressor koelbox ook vriezen. Voor op de boot moet je wel rekening houden met de aansluiting. Er zijn namelijk hybride koelboxen die alleen op 230v op de compressor werken en waarbij het thermo-elektrische systeem op 12V werkt. Let erop dat de koelbox dus ook op 12v met compressie werkt. Voor de juiste keuze kan je dit altijd nog teruglezen op de alles over koelboxen adviespagina.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel voor advies op maat.

Ben je er na het lezen van deze pagina uit welke koelbox het beste bij jouw gebruik past? Neem dan eens een kijkje in ons ruime assortiment koelboxen.

Bekijk ons assortiment koelboxen