• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
- Gas op de camping

Gebruik van gas op de camping

Wanneer je gaat kamperen moet je ervoor zorgen dat je uitrusting helemaal in orde is. Het gebruik van gas als brandstof mag dan zeker niet ontbreken. Misschien heb je hier nog wel vragen over. Om je een beetje op weg te helpen staan hier alle do's en don'ts als het gaat om het gebruik van gas op de camping en onderweg! En natuurlijk kan je deze tips ook thuis voor bijvoorbeeld je gasbarbecue of gaskachel gebruiken!

- Gas op de camping

Voor gebruik thuis of voor op de camping is het natuurlijk belangrijk om de spullen te controleren. Bekijk of de gasslang geen scheurtjes heeft, uitgedroogd is of dat hij poreus is geworden. Lekkage kan je opsporen door de slang te zien als een fietsband. Dus hup met een kwast, sop en water aan de slag en op zoek naar bubbeltjes. Er is ook een speciale lekzoekspray. Ook moet je de rubberen ringen controleren op de aansluiting of kraan van de gasfles. Zijn deze onbeschadigd? Dan zit je goed. 

Gebruik van gas op de camping

Ruik je een gaslucht? Dan doe je er verstandig aan geen ontsteking meer te gebruiken. Draai de kraan van de fles dicht en ventileer de ruimte. Blijkt het dan zo te zijn dat de kraan van de gasfles lekt of stuk is koppel dan de fles af en verplaats hem naar buiten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de gaslucht veroorzaakt wordt door een kapotte gasslang of een rubber dat vervangen moet worden. 

- Gas op de camping
Gebruik van gas op de camping

De juiste drukregelaar is belangrijk. Er zijn twee type drukregelaars: 30 MB en 50 MB. De 30 millibar komt het meeste voor. De drukregelaar moet passen op de gasfles en let op, want voor Campingaz zijn er speciale drukregelaars. Maar over het algemeen past op de meeste gasflessen een standaard drukregelaar. Dan is het nog belangrijk om de drukregelaar niet verder vast te draaien dan handvast. 

Gasslangen zijn er in verschillende lengtes. De lengte van jouw gasslang hangt af van waar je het aangesloten toestel wilt plaatsen. Bedenk wel dat je bij een langere slang wat drukverlies kan hebben, dus voor het beste resultaat is het goed om een slang te nemen die niet langer is dan 1,5 meter. Gebruik een gasslang niet vlakbij een warmtebron en voorkom dat de slang te strak komt te staan of dat er een knik in komt. 

- Gas op de camping
Gebruik van gas op de camping

Allereerst is het belangrijk om een goedgekeurde gasslang en drukregelaar te gebruiken.

  • De gasslang moet je vervangen na 2-3 jaar
  • Een drukregelaar vervang je na 5 jaar

Het jaartal staat altijd op de slang en regelaar.

- Gas op de camping

Ook het vervoeren van een gasfles dient de nodige voorbereiding te hebben. Zo moet de gasfles ten alle tijden rechtop blijven staan. Overigens is dat niet alleen zo tijdens het vervoer. Zo voorkom je dat de fles op de kraan rolt en deze open gaat. Zo zijn er speciale houders om de gasfles vast te zetten in de auto of disselbak.

Staat de gasfles in de caravan? Zorg dan dat alle roosters vrij zijn, dek deze nooit af. Wanneer je de gasfles wisselt sluit het kooktoestel dan af. Controleer of hij na het aansluiten van een nieuwe fles lekvrij is, doe dit uiteraard nooit met een aansteker of lucifer. Wil je een gasfles laten vullen: Doe dit dan alleen bij erkend vulstation. Geen vulstation? Ruil hem dan om voor een volle, dit kan bij Kampeerwereld Hendriks in de winkel.  

- Gas op de camping

Tot slot hebben we nog een aantal nuttige tips voor je. Gas gebruiken in de auto is alleen toegestaan als er een crashbeveiliging aanwezig is. Ga je onderweg tanken, dan moet je de koelkast en kachel die op gas werken uitzetten. 

Bij brand moet je, wanneer dit mogelijk is, de gaskraan sluiten. Maar onthoud: Eigen veiligheid eerst. Hang een blusdeken en brandblusser op in de caravan, dus gooi hem niet hup onder de bank maar hang hem op zodat je er makkelijk bij kan. 

Gebruik van gas op de camping
- Gas op de camping

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

De gasflessen die wij verkopen zijn alleen verkrijgbaar in onze winkel in Ermelo, omdat het gevaarlijke stoffen betreft. Kleine gasblikjes en toebehoren zoals een gasslang en drukregelaars verkopen we wel via onze website.

Shop hier je gasaansluiting>>