• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Wandelstok activiteiten

Wandelstok activiteiten

Wandelstokken bieden je meer stabiliteit tijdens het wandelen. Wanneer is het slim om wandelstokken te gebruiken? Wij geven je hieronder meer informatie. 

Wanneer je een hike maakt waar je veel te maken hebt met hoogteverschillen, losse stenen of schuine rotsenkan je veel hebben aan wandelstokken. Wandelstokken zijn niet bedoeld om je volledige gewicht te dragen, maar om je net die stabiliteit te geven die je nodig hebt. Tijdens het stijgen heb je vooral baat bij de wandelstokken om je evenwicht te bewaren. Zeker als je op smalle paden loopt met losliggende steentjes. Veel mensen gebruiken ze ook om ervoor te zorgen dat ze niet van een berg afglijden wanneer ze over een kam wandelen. Het kan dan extra zekerheid geven als je iets in je handen hebt en je net wat meer contact hebt met de grond.

Tijdens het dalen worden stokken ook gebruikt om stabiliteit te geven, maar de belangrijkste reden is om eventueel af te remmen. Paden die bestaan uit los gesteente kunnen nog wel eens het probleem geven dat je een beetje wegglijdt als je snelheid mindert. Met wandelstokken blijf je beter op je plek. Ook vangen de stokken de meeste klappen op, hiermee ontlast je de knieën.

Wandelstok activiteiten
Wandelstok activiteiten

Als je een wandeling hebt met zware bepakking dan geven wandelstokken je meer stabiliteit. De stokken kunnen je net dat beetje extra steun geven om de zware last mee te nemen bergopwaarts. Met een grote rugzak heeft je lichaam nogal de neiging om te gaan zwalken. Je loopt wel recht, maar je bovenlichaam gaat meer heen en weer dan wanneer je zonder bagage loopt. Dankzij wandelstokken zal je een stuk beter gaan lopen. Ook is je evenwichtpunt anders dan wanneer je zonder bepakking loopt. Je wandelstokken kunnen dan helpen om in één tempo te lopen en je balans te houden.

Dan is er nog nordic walking. Dit is een hele andere categorie wandelstokken. Deze stokken hebben speciale handgrepen en vormen. Ze zijn gemaakt voor het langdurig wandelen. Deze stokken zijn vaak minimaal te verstellen en zijn door de speciale handvatten niet ideaal in ruig terrein met veel hoogteverschillen. Nordic walking stokken hebben voornamelijk als functie om ervoor te zorgen dat de armen meer meebewegen tijdens het wandelen. Zo is je lichaam meer in beweging met als resultaat dat je uithoudingsvermogen aanzienlijk verbetert. Dit is puur zodat je wandelingen beter kan volhouden.

Wandelstok activiteiten

Je gebruikt geen wandelstokken meer als het terrein waar je loopt te steil wordt. In rotsterrein moet je je handen gebruiken om te klimmen en niet om stokken vast te houden. Het gebruik van stokken in rotsachtig terrein is veel minder stabiel dan het gebruik van je handen en kan gevaarlijk zijn. Ook al is het rotsterrein eenvoudig en gebruik je je handen alleen ter voortbeweging, gebruik dan geen stokken!

Bij steilere stukken sneeuw of ijs gebruik je een pickel en geen wandelstokken, ook niet één stok. Deze kan alleen maar in de weg zitten bij een rem met een pickel. Ook op de gletsjer gebruik je geen stokken. Bij het uitvoeren van reddingstechnieken kunnen ze alleen maar problemen opleveren.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met onze product experts of langskomen bij ons in de winkel voor een persoonlijk advies.

Zijn wandelstokken wel geschikt voor jouw wandelavontuur? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment.

Bekijk hier alle wandelstokken>>