• Klantenbeoordeling 9,1
 • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
 • 90 dagen retourgarantie
Alles over gas toebehoren

Alles over gas toebehoren

Wanneer je een gasfles hebt aangeschaft kan het nog wel eens een zoektocht zijn de juiste accessoires bij elkaar te vinden om jouw uitrusting gereed te maken voor gebruik. De technische termen vliegen je al snel om de oren: werkdruk, flesaansluiting, afblaasbeveiliging en veel meer. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom leggen we op deze informatiepagina duidelijk uit welke producten je nodig hebt om jouw gasfles veilig te kunnen gebruiken.

Alles over gas toebehoren

Bij een gasdrukregelaar komen heel wat verschillende zaken kijken. Zo is het belangrijk naar de werkdruk, flesaansluiting en uitgaansaansluiting te kijken. Ook kan het zo zijn dat je voor jouw doeleinden een drukregelaar nodig hebt met afblaasbeveiliging. Lees hieronder wat dit precies inhoudt.

Allereerst is het belangrijk dat de werkdruk van de gasdrukregelaar overeenkomt met die van de aangesloten apparatuur. Controleer daarom altijd de werkdruk van het aangesloten apparaat of gasinstallatie. Wij verkopen regelaars van 30 mbar en 50 mbar. De eerste is de meest voorkomende categorie.

De gasflessen uit Nederland, België en Duitsland zijn hoofdzakelijk voorzien van een DIN of Shell aansluiting.

Een DIN aansluiting vind je op de meeste gasflessen, zoals een Duitse, van Benegas en bijvoorbeeld Primagaz. Wij bieden hier een handig installatiesetje voor aan. Deze set komt inclusief drukregelaar van 30 mbar, 150 cm gasslang en 2 slangklemmen.

De Shell aansluiting komt voor op de gasflessen van Campingaz. Ook voor deze aansluiting hebben we een installatiesetje die komt met een drukregelaar van 30 mbar, 150 cm gasslang en 2 slangklemmen. We verkopen ook een verloopkraan zodat je van een Shell aansluiting, een DIN aansluiting kan maken. Zo hoef je geen extra geld uit te geven voor meerdere soorten gasdrukregelaars.

Alles over gas toebehoren

Een gasdrukregelaar kan voorzien zijn van een slangpilaar of een ¼” linkse schroefaansluiting. De eerste kan rechtstreeks op een gasslang aangesloten worden, en de tweede gebruik je wanneer je een gasslang met koppelingen aansluit.

Wanneer je van plan bent de gasfles in een afgesloten geventileerde ruimte te plaatsen (bijvoorbeeld een disselbak of gasbun), dan heb je een regelaar met afblaasbeveiliging nodig. Let op: gebruik NOOIT een gasdrukregelaar met afblaasbeveiliging wanneer de gasfles in de directe omgeving van de aangesloten apparatuur staat.

 

Campingaz

Propaan
butaan

Afblaas
beveiliging

Campingaz flessen

X

 

 

Propaan/butaan flessen

 

X

X

Buitengebruik
Bijvoorbeeld BBQ, buitenkeuken, verwarming

X

X

 

Voertuigen
Afgesloten geventileerde ruimtes zoals disselbak en gasbun

 

 

X

Hierbij hebben we nog wat laatste tips over de gasdrukregelaars:

 1. Draai bij de montage aan de gasfleskraan de drukregelaar handvast. Als je deze te strak vastdraait kan door de vervorming van het afdichtrubber lekkage ontstaan.
 2. Een gasdrukregelaar dien je te vervangen na 5 jaar. Het jaartal staat altijd op de regelaar, dus dan kun je controleren wanneer je deze moet vervangen. Het is belangrijk dit te doen, want mocht er een incident met het gas plaatsvinden dan zal de verzekeringmaatschappij hier zeker naar gaan kijken.
 3. We hebben een handig setje verloopstukken in het assortiment waardoor de (Nederlandse) gasdrukregelaar ook op buitenlandse gasflessen past. Daarnaast hebben we ook een gas vulset die bestaat uit vier verschillende adapters zodat je in diverse Europese landen zoals Zwitserland, Italië, Zweden, Oostenrijk, Portugal, Noorwegen, Denemarken en Luxemburg je gasfles kan laten vullen.
 4. Controleer na montage de gemaakte verbinding altijd op gasdichtheid.
Alles over gas toebehoren

Een gasslang wordt gebruikt om een flexibele verbinding tussen de gasfles en de gas apparatuur te maken. Hetzelfde als met een gasdrukregelaar dien je de gasslang na een verloop van tijd te vervangen. Voor gasslangen is dit een periode van 2-3 jaar, het jaartal staat in dit geval ook altijd op de slang. Er zijn twee verschillende soorten gasslangen.

Deze gasslangen worden universeel, voor vele toepassingen gebruikt. Met de meegeleverde slangklemmen kunnen deze direct op een slangpilaar geklemd worden.

Deze worden gebruikt voor specifieke toepassing op vaste aansluitingen. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen lagedruk gasslangen (na de gasdrukregelaar, bijvoorbeeld 30 mbar) en hogedruk gasslangen welke rechtstreeks aan de gasfles gemonteerd worden.

Alles over gas toebehoren
Alles over gas toebehoren
Alles over gas toebehoren

Als laatste is er de fitting. Deze wordt gebruikt om een verbinding tussen apparatuur, leiding(en), en/of slang(en) te maken. Hierbij zijn bepaalde zaken belangrijk.

 1. De verbinding kun je veelal gasdicht maken door middel van een knel – of schroef- verbinding.
 2. Bij schroefverbindingen is het aan te raden altijd een dichtmiddel zoals teflon of vloeibaar dichtmiddel te gebruiken voor een goede afdichting.
 3. Stalen koppelingen zijn vaak goedkoper dan messing en RVS koppelingen. De stalen koppelingen zijn namelijk alleen te gebruiken voor verbindingen van stalen leidingen en zijn corrosiegevoelig.
 4. Gebruik NOOIT een stalen koppeling op een koperen leiding, door de materiaalverschillen dicht de koppeling onvoldoende af en kan er lekkage ontstaan.
 5. Voor koperen leiding worden vaak messing koppelingen gebruikt. Deze zijn namelijk van zachter materiaal en hierdoor zijn ze zowel op stalen als koperen leidingen te gebruiken.
Alles over gas toebehoren
Alles over gas toebehoren

Bij Kampeerwereld Hendriks hebben we een aantal handige accessoires waardoor het gebruiken van een gasfles nog gemakkelijker wordt. Zo hebben we een gasfleshouder zodat de gasfles tijdens het vervoer niet omvalt of verschuift. Vind jij het ook altijd zo onhandig dat je er moeilijk achter kan komen hoe vol de gasfles nog zit? Dan hebben we daar ook een tool voor, namelijk de Bo-Camp Gaslevel indicator. Zo weet je altijd hoeveel gas er nog in de fles zit en kun je op tijd de gasfles laten vullen of omruilen.

Alles over gas toebehoren

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je jouw keuze in gas toebehoren gemaakt? Deze zijn bij ons ook gemakkelijk online te bestellen!

Shop hier gas & toebehoren >>