Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
BBQ Brandstoffen

Verschillende brandstoffen en BBQ's

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten BBQ's en daardoor ook veel verschillende brandstoffen. Het is belangrijk voor de aanschaf van een barbecue dat je goed kijkt welke het beste bij jouw gebruik past. Om deze reden volgt hieronder een overzicht met de voor- en nadelen van iedere brandstof en BBQ en de verschillen tussen de keuzes.

Houtskool is niks anders dan verkoold hout. Omdat alle vluchtige stoffen uit het hout zijn gehaald houd je zuivere koolstof over. Je hebt nu een product dat je makkelijk weer kan ontbranden.

Verschillende brandstoffen en BBQ's
  • Houtskool bereikt snel hoge temperaturen.
  • Het is relatief goedkoop.
  • Geeft een rokerig aroma mee aan het eten.
  • Na het bijvullen is de BBQ snel weer op temperatuur.
  • Als de hoogste temperatuur bereikt is daalt deze ook weer snel.
  • Zeer regelmatig moet je houtskool bijvullen.
BBQ Brandstoffen

Houtskoolbriketten zijn niets anders dan samengeperst houtskool in de vorm van kussentjes. Deze briketten hebben dezelfde eigenschappen als houtskool. Een groot voordeel van deze briketten is de vorm en het formaat. Hierdoor is het makkelijker geworden om een egaal gloeibed te vormen in de BBQ. Met houtskool is dit veel lastiger, omdat dit vaak verschillende groottes en vormen heeft.

BBQ Brandstoffen
Verschillende brandstoffen en BBQ's
  • Bereiken snel hoge temperaturen (niet zo hoog als bij houtskool).
  • Briketten branden redelijk lang (branden langer dan houtskool).
  • Langzame verbranding.
  • Er blijven veel asresten over (deze kunnen ook op je eten terecht komen).
  • De maximum temperatuur is lager dan gewoon houtskool.

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van briketten met kokos. Niet dat hier een hele kokosnoot ingaat, maar wel de schil hiervan. Omdat de kokosbomen niet gekapt hoeven te worden, is het minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld houtskool of houtskool briketten.

Kokosbriketten branden een stuk schoner dan houtskool. Kokosbriketten smaken, roken en ruik je veel minder dan gewoon houtskool. Dit maakt het gebruik hiervan prettig. Als nadeel kun je zeggen dat het wel iets van de BBQ ervaring mist. 

Verschillende brandstoffen en BBQ's
  • Door ontstane dikke aslaag zijn er bij vet vlees veel minder vlammen dan gewone briketten.
  • De briketten branden zeer lang en constant.
  • Zijn erg snel op temperatuur.
  • Minder belastend voor het milieu dan regulier houtskool en briketten zonder gekapte bomen.
  • Duurder in aanschaf dan houtskoolbriketten.
BBQ Brandstoffen

Je kunt ook hout gebruiken om op te grillen en barbecueën. Als je dit op de goede manier aanpakt kun je veel invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak van het eten. In een gecontroleerde omgeving is dit geen probleem. Zoveel verschillende houtsoorten als er zijn, zoveel smaken zijn er ook. De meest voorkomende manier van het hout gebruik is om eten te roken of om een specifiek stuk vlees een bijzondere aroma mee te geven. Dit doe je bijvoorbeeld door een speciale BBQ plank te gebruiken.

De reden dat er niet zoveel met hout gewerkt wordt is dat het erg snel opbrand. Je kunt van hout wel een mooi gloeibed maken, maar als het hout zover verbrand is dan blijft het niet lang meer gloeien. Daarom is een vuur geschikter om marshmallows te maken of om aardappels en kastanjes te poffen.

Verschillende brandstoffen en BBQ's
  • Goedkoop.
  • Goed verkrijgbaar.
  • De natuurlijke aroma’s ruiken en smaken het beste.
  • Kan erg roken.
  • Bij sommige houtsoorten kan het erg vonken.
  • Veel rondvliegende as-deeltjes.
  • Brand erg snel op.
BBQ Brandstoffen

De enige zorg die je hebt bij een gasbarbecue is of je nog genoeg gas hebt, de hoeveelheid eten en of je bier nog wel koud genoeg is. Geen problemen met houtskool of briketten, je handen blijven schoon en je krijgt geen rook in je gezicht. De laatste jaren zijn steeds meer mensen gaan koken op gas. De reden hiervoor is puur het gemak.

Je bent veel minder tijd kwijt met het aansteken van de BBQ. Tijdens het gebruik hoef je je geen zorgen te maken over temperatuursverschillen en hoef je geen rekening te houden met het tijdig bijvullen van briketten. Als je klaar bent draai je simpelweg het gas uit, wacht tot de BBQ redelijk is afgekoeld, maakt hem schoon en klaar! Je hebt geen lade voor de as die je moet legen.

Verschillende brandstoffen en BBQ's

Doordat alles minder moeite kost gaat er wel een wereld aan je voorbij. Het creëren van vuur blijft iets stoers hebben. Om dan ook nog eens je eigen eten hierop te bereiden maakt het helemaal af. Juist de charme die het heeft om het gloeibed perfect te krijgen hoort bij het “echte” barbecueën. Juist voor de mensen die hier niet zoveel mee hebben maar wel een goed stuk vlees van de grill kunnen waarderen, is een gasbarbecue ideaal.

  • Zeer snel op temperatuur en hierdoor makkelijk te gebruiken voor alleen een stukje vlees of vis bij enkel een hoofdgerecht.
  • Blijft heel goed op constante temperatuur.
  • Makkelijk schoon te houden.
  • Te gebruiken voor alle soorten bereidingen.
  • Je gaat niet naar rook ruiken.
  • Voor de authentieke BBQ smaak ben je afhankelijk van allerhande accessoires.
  • Volgens de “hardcore” BBQ-ers niet het echte werk.
  • De temperatuur wordt nooit zo hoog als met een houtskool BBQ.
  • Neemt in verhouding tot andere soorten BBQ’s veel ruimte in beslag.
BBQ Brandstoffen

De elektrische barbecue is een van de goedkopere opties om toch van een goed stuk vlees van de grill te genieten. De aanschaf is vaak wat duurder, maar je bespaart uiteindelijk op houtskool en briketten. Veel mensen kiezen voor elektrisch omdat het ontzettend makkelijk schoonmaken is. Bij de meeste modellen kun je zelfs de onderdelen in de vaatwasser doen. Kijk wel goed of dit bij jouw model ook kan. Doordat er vrij veel verschil in kwaliteit zit, doe je er goed aan om goed te kijken welke elektrische barbecue voor jou het meest geschikt is. Elektrische modellen vanaf 2200 Watt zijn de barbecues waarop je daadwerkelijk goed kunt bakken en grillen.

Elektrische barbecues

*We zeggen wel elektrische barbecue, maar eigenlijk is het een grill omdat je alleen direct kunt garen. Sommige hebben wel een deksel, dus je kunt eventueel wel roken maar het hoofddoel is grillen.

  • Ideaal voor mensen die een klein balkon hebben.
  • Zeer snel warm.
  • Minimale rookontwikkeling.
  • Geen gebruik van briketten of het omwisselen van gasflessen.
  • Deze BBQ’s kunnen redelijk wat stroom verbruiken (zorg dat je de goede groep van de stoppenkast pakt).
  • Minder mobiel door de verlengsnoeren.
  • Geen authentieke ''BBQ flavour''.
  • In verhouding kostbaarder dan houtskool barbecues.
BBQ Brandstoffen

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Er zijn dus heel wat verschillende soorten BBQ's en brandstoffen waar je uit kunt kiezen. Neem een kijkje in ons assortiment om de juiste barbecue voor jou te vinden!

Bekijk hier alle barbecues>>