• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Wanneer je een zaklamp of hoofdlamp aan wilt schaffen wil je graag goed geïnformeerd worden over de opties en keuzemogelijkheden. Of het nu gaat om een zaklamp die voor noodgevallen in de meterkast staat, of een krachtige hoofdlamp die tijdens een afdaling met bergwandelen in de late uurtjes gebruikt wordt. Je wilt het perfecte licht in deze omstandigheden. Met onderstaande informatie helpen we je graag om jouw zaklamp of hoofdlamp te vinden.

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Op bijna alle smartphones zit tegenwoordig een LED-lamp naast de camera. Voor korte tijd is het gebruikelijk deze aan te zetten om de omgeving mee te verlichten. Het nadeel echter is dat bij langdurig gebruik de batterij snel leegloopt en het niet erg handig is om je telefoon continue vast te moeten houden. Over het algemeen kunnen smartphones niet goed tegen regenwater en wanneer deze plotseling uit de hand valt zijn ze tamelijk snel kapot. Afhankelijk van het doel dat je hebt is het beter om te kiezen voor een zak- of hoofdlamp dan je smartphone. 
Alle hoofd- en zaklampen die na 2012 geproduceerd zijn bevatten LED (Light Emitting Diode).  Ledlampen hebben een lange levensduur, gebruiken weinig stroom en worden niet snel warm. Daarnaast zijn ze lang niet zo kwetsbaar als de traditionele gloeilamp. Wanneer je die laat vallen is het gloeispiraal meestal meteen kapot. 

Zaklampen:

Zaklampen zijn er in allerlei soorten en maten. Van sleutelhangermodel tot grote staaflampen die tot wel 1000 meter ver kunnen schijnen. Ze zijn eenvoudig te gebruiken door een grote aan/uit knop.
De meeste zaklampen hebben verschillende functies zoals lichtsterkte aanpassen en een stroboscoop- en SOS-functie. Echter hebben zaklampen vaak geen roodlichtfunctie zoals bij de hoofdlampen wel het geval is. Dit is alleen te gebruiken in combinatie met een opzetstuk, zoals bij Olight. Deze opzetstukken zijn optioneel en in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat de lichtbundel anders kleurt.

Het nadeel van een zaklamp is dat deze vaak vastgehouden dient te worden met een hand, tenzij je een zogeheten mount gebruikt. Dit is een bevestigingsbeugel voor bijvoorbeeld op je fiets. Een voordeel van een zaklamp is dat de batterijen iets eenvoudiger op te laden of te vervangen zijn dan bij een hoofdlamp. Daarnaast is een zaklamp minder ingewikkeld in gebruik te nemen omdat iedereen er mee overweg kan.  

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Er zijn tegenwoordig kleine handige sleutelhanger zaklampjes verkrijgbaar die eenvoudig aan je sleutelbos vast te maken zijn. Je merkt amper dat dit de hele dag in je broekzak zit, maar wanneer je deze nodig hebt om de boel te verlichten verbaas je je over de lichtsterkte die dat kleine lampje heeft op volle kracht.

Hoofdlampen:

Hoofdlampen zijn compact, lichtgewicht en worden middels een elastische band op het hoofd gedragen. Wanneer je de hoofdlamp goed op het hoofd bevestigt, beweegt deze stabiel mee in de kijkrichting. Hierdoor hou je beide handen vrij, dat is natuurlijk ideaal. Hoofdlampen zijn eenvoudig in meerdere standen dim- en kantelbaar, zodat de grond voor je goed verlicht wordt, zonder je hoofd naar beneden te hoeven kantelen. Ze hebben vaak ook een stroboscoop- en SOS-functie en een roodlicht functie. Deze laatste functie is prettig wanneer je met meerdere mensen bent. Je verblindt elkaar hierdoor niet wanneer je elkaar aan wilt kijken. Daarnaast verstoor je de natuur minder door jouw aanwezigheid. In een aantal gevallen, waarbij beide handen vrij moeten zijn is een hoofdlamp prettiger dan een conventionele zaklamp. 

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Enkele voorbeelden waarbij een hoofdlamp de voorkeur heeft, omdat beide handen vrij zijn:

  • Bij het klussen verlicht je de moeilijk te bereiken plekken en kun je gereedschap veilig met beide handen gebruiken.  
  • Op de camping kun je eenvoudiger in het donker de tent opzetten omdat je de haringen kunt vasthouden en een hamer kunt gebruiken. Zo sla je een stuk minder snel op je vingers. 
  • Bij het hardlopen of mountainbiken is veiligheid enorm belangrijk. Je wordt door het overige verkeer beter gezien wanneer je goed verlicht bent. Een hoofdlamp kan hierbij goed helpen. De weg wordt verlicht in de richting waar je naar kijkt. Zo kun je laaghangende takken ontwijken of oneffenheden in het terrein op tijd zien waardoor je ongelukken kunt voorkomen.  
  • Door de kantelstand van de hoofdlamp in combinatie met de dimbare functies kun je eenvoudig je favoriete boek lezen wanneer het donker is. 
Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Voor het wandelen met de hond op minder goed verlichte wegen heb je vaak al voldoende aan een kleine zaklamp tot 100 lumen. De zaklamp kan eenvoudig in de ene hand vastgehouden worden terwijl je met de andere hand de riem van de hond vasthoudt. Mocht je in het donker met een zakje in de weer gaan om “iets” van je hond op te moeten ruimen, dan wordt het vaak wat lastiger en mis je op zo’n moment een extra handje. Wil je goed in de verte kunnen schijnen bij bijvoorbeeld een fietstocht op slecht zichtbare wegen dan heb je al meer aan een 200 lumen lamp. Bekijk dus goed van tevoren welke handelingen je wilt verrichten alvorens je een zaklamp gaat aanschaffen.

Het aantal lumen gaat tegenwoordig van 4 lumen in spaarstand modes, tot wel 3200 lumen. Er zijn uitzonderingen zoals een professioneel lichtkanon van wel 25000 lumen waarbij je een dorp of natuurgebied kunt verlichten, maar om hier nou je sleutels mee te zoeken in het donker is misschien toch wel wat overdreven.
In de meeste gevallen zul je een hoofd- of zaklamp vinden in de gangbare modellen tussen de 50 en 300 lumen.

Wanneer je een hoofdlamp op het hoofd zet wil je niet dat deze te veel schudt door het gewicht en zich zo verplaatst richting de neus. Wanneer je hem zo strak moet binden dat je hoofdpijn krijgt is deze wellicht iets te zwaar voor het doel dat je hebt. In veel hoofdlampen zitten 2 tot 4 AAA batterijen. Deze batterijen wegen ongeveer 10 gram per stuk. Dus met 4 batterijen plus de behuizing zelf zit je al gauw aan 50 gram. Over het algemeen zul je geen uren met een zware hoofdlamp direct op het hoofd rondlopen. Let dus goed op bij de aanschaf hoeveel batterijen er nodig zijn om de lamp te kunnen laten branden.

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Op veel zak- en hoofdlampen kun je eenvoudig door verschillende lichtsterktes schakelen door op een knop te drukken. Hierdoor kies je de juiste lichtsterkte die op dat moment nodig is. Bij alle lampen geldt, wanneer je de maximale lichtsterkte gebruikt, dan neemt de batterijduur drastisch af.  Lichtbundels kunnen verspreid of juist gecentreerd zijn.  Een aantal zaklampen hebben een uitschuifbare hals waardoor je lichtbundels eenvoudig kunt spreiden of centreren.  

Wil je tegelijkertijd een gebundelde lichtstraal en een brede lichtstraal om zowel dichtbij als in de verte te kunnen zien. Kies dan voor een gebundelde combinatie. Deze combinaties zitten vaak op de  krachtigere hoofdlampen van de merken Petzl en Black Diamond. Let wel op dat je jezelf niet verblindt wanneer je deze combinatie instelt. Eveneens zal het batterijverbruik behoorlijk toenemen wanneer beide LED’s aanstaan. 

Over het algemeen worden kunststof en aluminium het meest gebruikt in de commerciële zaklampenwereld. Aluminium heeft doorgaans een langere levensduur dan kunststof. Dit komt omdat er in kunststof weekmakers worden gebruikt die op den duur verteren. Langdurig blootstellen aan UV-licht zorgt ervoor dat de levensduur van de kunststof aanzienlijk wordt verkort. Denk hierbij aan plakkerig wordend materiaal dat zacht of hard wordt. Aluminium is steviger dan kunststof en kan beter tegen vallen of stoten.

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp

Betrouwbaarheid van een zak- of hoofdlamp is cruciaal. We hebben veel gerenommeerde merken in ons assortiment die uiterst betrouwbaar zijn. Uiteraard kan het eens voorkomen dat de lamp niet functioneert zoals het hoort. In de meeste gevallen gaat het om batterijen die te zwak zijn om nog goed te functioneren. Dit is eenvoudig zelf op te lossen, dus neem altijd reservebatterijen mee. 
 
Daarnaast kunnen weersomstandigheden voorkomen zoals temperaturen boven de 40 en onder de 0 graden Celsius. Deze omstandigheden kunnen invloed hebben op de werking van de betreffende lamp. Dan gaat de lamp niet aan ondanks dat er nieuwe of volledig opgeladen batterijen in zitten. Hetzelfde geld voor vocht, hierdoor kan kortsluiting in de lamp ontstaan waardoor deze niet meer aan zal gaan. Let hier dus goed op om waterschade te voorkomen.  
Tip: Haal batterijen uit de lamp wanneer je deze lange tijd niet gebruikt. Batterijen lopen namelijk langzaam leeg en kunnen tijdens dit proces oxideren.  

Wil je dat jouw zak- of hoofdlamp goed tegen (regen)water kan, kies dan voor een IPX-waarde van minimaal 7 of zelfs 8 voor waterdicht. Sommige lampen kunnen hierdoor zelfs een tijdje onderwater gebruikt worden tot een bepaalde diepte.

Tegenwoordig heb je de keuze uit penlite alkaline batterijen, oplaadbare batterijen of een interne oplaadbare batterij, te laden middels een powerbank of via het stopcontact. Afhankelijk van de locatie waar je de lamp gaat gebruiken, kijk je naar de mogelijkheden om de lamp op te laden. Dus wanneer je geen extra stroombron tot je beschikking hebt, zijn penlite alkaline batterijen de veiligste keuze. Heb je op vakantie geen stroompunt en wel een lamp die opgeladen moet worden, dan kan een powerbank via een usb kabeltje de lamp wellicht opladen.

Aanschaffen van een zaklamp of hoofdlamp