Perfect licht met een zaklamp of hoofdlamp
Wanneer je een zaklamp of hoofdlamp aan wilt schaffen wil je graag goed geïnformeerd worden over de opties en keuzemogelijkheden. Of het nu gaat om een zaklamp die voor noodgevallen in de meterkast staat, of een krachtige hoofdlamp die tijdens een afdaling met bergwandelen in de late uurtjes gebruikt wordt. Je wilt het perfecte licht in deze omstandigheden. Met onderstaande informatie helpen we je graag om jouw zaklamp of hoofdlamp te vinden.
Zak- of hoofdlamp in plaats van je telefoon
Op bijna alle smartphones zit tegenwoordig een LED lamp naast de camera. Voor korte tijd is het gebruikelijk deze aan te zetten om de omgeving mee te verlichten. Het nadeel echter is dat bij langdurig gebruik de batterij snel leegloopt en het niet erg handig is om je telefoon continue vast te moeten houden. Over het algemeen kunnen smartphones niet goed tegen regenwater en wanneer deze plotseling uit de hand valt zijn ze tamelijk snel kapot. Afhankelijk van het doel dat je hebt is het beter om te kiezen voor een zak- of hoofdlamp dan je smartphone.
Alle hoofd- en zaklampen die na 2012 geproduceerd zijn bevatten LED (Light Emitting Diode). Ledlampen hebben een lange levensduur, gebruiken weinig stroom en worden niet snel warm. Daarnaast zijn ze lang niet zo kwetsbaar als de traditionele gloeilamp. Wanneer je die laat vallen is de gloeispiraal meestal meteen kapot.
Hoofdlamp of zaklamp?

Welke behuizing kun je het beste nemen?

Gaat de lamp altijd aan wanneer ik het wil?
Betrouwbaarheid van een zak- of hoofdlamp is cruciaal. We hebben veel gerenommeerde merken zoal Olight in ons assortiment die uiterst betrouwbaar zijn. Uiteraard kan het eens voorkomen dat de lamp niet functioneert zoals het hoort. In de meeste gevallen gaat het om batterijen die te zwak zijn om nog goed te functioneren. Dit is eenvoudig zelf op te lossen, dus neem altijd reservebatterijen mee.
Daarnaast kunnen weersomstandigheden voorkomen zoals temperaturen boven de 40 en onder de 0 graden Celsius. Deze omstandigheden kunnen invloed hebben op de werking van de betreffende lamp. Dan gaat de lamp niet aan ondanks dat er nieuwe of volledig opgeladen batterijen in zitten. Hetzelfde geld voor vocht, hierdoor kan kortsluiting in de lamp ontstaan waardoor deze niet meer aan zal gaan. Let hier dus goed op om waterschade te voorkomen.
Tip: Haal batterijen uit de lamp wanneer je deze lange tijd niet gebruikt. Batterijen lopen namelijk langzaam leeg en kunnen tijdens dit proces oxideren.
Hoe zit het met de waterdichtheid?
Wil je dat jouw zak- of hoofdlamp goed tegen (regen)water kan, kies dan voor een IPX-waarde van minimaal 7 of zelfs 8 voor waterdicht. Sommige lampen kunnen hierdoor zelfs een tijdje onderwater gebruikt worden tot een bepaalde diepte.
Oplaadbaar of niet?
Tegenwoordig heb je de keuze uit penlite alkaline batterijen, oplaadbare batterijen of een interne oplaadbare batterij, te laden middels een powerbank of via het stopcontact. Afhankelijk van de locatie waar je de lamp gaat gebruiken, kijk je naar de mogelijkheden om de lamp op te laden. Dus wanneer je geen extra stroombron tot je beschikking hebt, zijn penlite alkaline batterijen de veiligste keuze. Heb je op vakantie geen stroompunt en wel een lamp die opgeladen moet worden, dan kan een powerbank via een usb kabeltje de lamp wellicht opladen.