• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Nikwax

Hoe onderhoud ik mijn technische kleding?

Of het nu gaat om de buiten-, tussen- of onderlaag, het is belangrijk om je technische kleding op de juiste manier te wassen en te onderhouden. Zo behoud jouw kleding veel langer zijn technische aspecten en heb je er ook langer plezier van!

Nikwax heeft producten om al je outdoor kleding op een verantwoorde manier te reinigen en te onderhouden. Deze producten zijn allemaal milieuvriendelijk. Er worden geen drijfgassen, fluorcarbon of giftige stoffen gebruikt en bovendien bestaat de basis van alle producten uit water! Kortom: Nikwax is biologisch afbreekbaar. Fijn is ook dat de producten makkelijk en zuinig in gebruik zijn.

De producten van Nikwax bevatten elastische en waterafstotende polymeren met open ruimten zodat de ademende functie van je kleding behouden blijft. Doordat de polymeren zich aan de stofvezels hechten en ze elastisch zijn bewegen ze mee met de stof waardoor ze beter en langer hun werk kunnen doen.

Nikwax

Door je jas te testen op het pareleffect weet je op een simpele manier of je jas weer een impregneerbehandeling nodig heeft. Laat gewoon wat water op je jas lopen. Parelen de druppels eraf? Niets aan de hand. Dringt het water in de stof? Tijd voor een behandeling.

DWR staat voor Durable Water Repellency wat zoveel betekent als een duurzame waterafstotende laag die aangebracht is op de stof aan de buitenkant van je outdoor kleding. Deze laag zorgt ervoor dat water niet opgenomen wordt door de stof en het water er vanaf zal parelen.

Als de DWR laag, of in de volksmond de waterafstotende coating, is aangetast zal je technische jas minder goed presteren. De stof zal water opnemen maar ook het water vasthouden. Hierdoor wordt je jas zwaar en koud waardoor er een temperatuurverschil ontstaat wat voor condensvorming aan de binnenkant van je jas zorgt. Ook het ademend vermogen van de jas kan hierdoor zijn functie verliezen wat ook weer condensvorming tot gevolg heeft.

Bij hoge lichamelijke inspanning is de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de kleding erg hoog. Er zal dan, doordat de buitenlaag van je jas nat is, condensvorming ontstaan aan de binnenkant van je jas. Dit kan je het gevoel geven dat deze lek is, het is dan goed om te kijken of het hierdoor komt of door bovengenoemde oorzaak.

Het ademende vermogen van je kleding zorgt ervoor dat vocht en warmte goed afgevoerd wordt. Bij intensieve activiteiten transpireert je lijf en komt er veel warmte vrij. Als dit vocht in je kleding zou blijven “hangen” en je even een rustmoment inlast tijdens je berg- of fietstocht, zal de natte kleding warmte onttrekken uit je lichaam. Zeker tijdens koude weersomstandigheden kan dit gevaarlijk zijn.

Niet alleen een aangetaste waterafstotende coating tast het ademend vermogen aan. Ook de zoutkristallen uit het transpiratievocht hebben een negatieve werking op het ademend vermogen van je technische jas. De zoutkristallen nestelen zich in de poriën van het membraam en sluiten deze hierdoor af waardoor je jas minder goed zal ademen.

Nikwax
Nikwax

Bij Nikwax spreken ze over het twee-stappen-behandelingsplan. Het plan bestaat simpelweg uit reinigen en impregneren van kleding. Voor de duidelijkheid hebben alle reinigingsproducten van Nikwax een groene dop en de impregneermiddelen een paarse dop.

Nikwax

Welk product je ook wilt gaan behandelen, start altijd met een reiniging. Dat kan op de handwas maar ook in de wasmachine in een laag programma. Een reinigingsproduct van Nikwax verwijdert vuil en vlekken zonder dat de waterafstotende laag van je jas aangetast wordt. Bovendien worden restanten van “gewone” wasmiddelen veilig en effectief verwijdert. In "gewone" wasmiddelen zit over het algemeen ook een klein percentage wasverzachter, dat tast ook de technische stof aan en beschadigt de stof van je jas.

Bekijk hier alle reinigingsmiddelen>>

De tweede stap in het behandelingsplan is natuurlijk impregneren. Gebruik hiervoor weer het impregneermiddel dat geschikt is voor jouw kleding. Het gebruik hiervan zorgt ervoor dat de ademende werking van je outdoor kleding wordt onderhouden en dat er een waterafstotende laag op de buitenkant van het kledingstuk wordt aangebracht.

Bekijk hier alle impregneermiddelen>>

Nikwax

De meeste waterafstotende, waterdichte en ademende kleding kan gewoon in de wasmachine. Kijk eerst even op het label wat in je kleding zit (vaak in de zijnaad) voor het wasvoorschrift. Lees ook de wasvoorschriften op de verpakking van het reinigings- of impregneermiddel, zo voorkom je dat je op een verkeerde temperatuur wast of te veel onderhoudsmiddel toevoegt. Dit kan er namelijk weer voor zorgen dat je technische kleding “beschadigt”.

Het kan gebeuren dat de druppels nog prachtig van je jas af parelen maar dat je toch het gevoel hebt dat de jas je “verstikt”. Vaak zien we dan dat de poriën van het membraan verstopt zijn met zoutkristallen. Dat is op een hele simpele manier op te lossen: Gebruik, zonder toevoeging van onderhoudsmiddelen, het spoelprogramma van je wasmachine. Of, als je onderweg bent, spoel je de jas uit met lauwwarm water.

Is je jas toe aan een wasbeurt? Dan adviseren wij je om wel een voorwasprogramma te gebruiken. Zo reinig je de jas van vuil en andere stoffen en kan de Nikwax goed zijn werk doen. Om het reinigings- en impregneermiddel optimaal te laten werken is het aan te bevelen om de kleding in de wasmachine te wassen.

Nikwax

Is je jas erg vuil? Dan kan je bij uitzondering je jas een keer wassen met een gewoon waspoeder. Gebruik in geen geval een wasverzachter! Wasverzachter legt namelijk een filmlaag over kleding heen en sluit daardoor je jas af. Houd er wel rekening mee dat een “gewoon” wasmiddel restanten achterlaat op je technische kleding. Deze restanten trekken water aan en houden dit ook vast. Gebruik hierna Tech Wash om deze resten te verwijderen en behandel de jas hierna met het juiste impregneermiddel.

Vaak zie je bij impregneermiddelen dat je deze nog moet activeren door warmte. Het impregneermiddel van Nikwax heeft geen warmte nodig om de binding tot stand te brengen tussen impregnering en de stof. Simpelweg drogen aan de lucht!

Als je je outdoor jas weinig gebruikt volstaat één maal per jaar wassen en impregneren. Bij intensief gebruik, kan je bij gebruik van Tech Wash en TX direct er vanuit gaan dat 4 tot 6 keer wassen voldoende is.

Nikwax

Ook aan je uitrusting heeft Nikwax gedacht, denk daarbij aan je slaapzak, tent, schoenen, handschoenen, technisch ondergoed, softshell of rugzak. Voor elk uitrustingsstuk is er wel een apart was en/of impregneermiddel.

Een kind kan de was doen!

Nikwax
  • Zorg dat je ritsen en klittenband gesloten hebt voordat je gaat wassen, zo gaan je ritsen en klittenband langer mee.
  • Laat je kleding rustig drogen aan de waslijn.
  • Gebruik niet meer Nikwax dan nodig is, je uitrusting en/of kleding neemt maar een bepaalde hoeveelheid op.

Heb je nog vragen over het wassen of impregneren van je technische kleding? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel voor advies op maat. Wanneer alles duidelijk is, kan je alle Nikwax producten ook gemakkelijk online bestellen.

Shop hier je Nikwax producten>>