• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Technisch Ondergoed

Technisch Ondergoed

Het aanbod aan technisch ondergoed (of thermokleding) is de afgelopen jaren flink gegroeid. Maar waar gebruik je deze kleding nu eigenlijk voor? Wat maakt het anders dan “gewoon” ondergoed? Op deze informatiepagina zullen we deze vragen behandelen.

De belangrijkste functie van thermokleding is de temperatuur- en vochtregulerende werking. Technisch ondergoed vormt de eerste laag kleding in het 3 lagen systeem. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat transpiratievocht van de huid afgevoerd wordt. Hierdoor wordt het materiaal niet nat, dus is er geen sprake van afkoeling.    

In de winter werkt thermokleding verwarmend en in de zomer verkoelend. Dit maakt technisch ondergoed geschikt voor allerlei soorten activiteiten en bijbehorende inspanning niveaus. Van langlaufen, schaatsen, bergsport en fietsen naar wandelen en motorrijden, de thermokleding werkt in alle gevallen.

Technisch Ondergoed

Welke materialen zorgen er nu voor dat het vocht van de huid afgevoerd wordt? Veruit de meest gebruikte materialen door fabrikanten zijn polyester en nylon. In dit materiaal nemen de synthetische vezels haast geen water op, ze voeren transpiratievocht goed af en ze zijn snel weer droog. Dit maakt polyester en nylon uitermate geschikt voor de functie van thermokleding, in tegenstelling tot katoen. Katoen blijft namelijk koud en wanneer het nat wordt droogt het niet snel.

Technisch Ondergoed
Technisch Ondergoed

 

 

 

Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van Elastan in technisch ondergoed. Dit materiaal zorgt voor extra stretch, zodat de thermokleding beter naar het lichaam vormt en de kleding dus maximaal kan functioneren.

Shop hier je thermokleding>>

Technisch Ondergoed

In 1987 werd door kledingmerk Odlo het 3 lagen systeem geïntroduceerd. De eerste laag hebben we al besproken, deze is belangrijk voor het droog houden van de huid. De tweede laag dient als isolatie, maar is ook belangrijk voor het afvoeren van transpiratievocht. De laatste, derde, laag beschermt tegen wind, regen en sneeuw. Elke laag is even belangrijk. Een voorbeeld: Als de tweede laag niet van een technische, vocht afvoerende stof is gemaakt wordt deze functie van de eerste laag teniet gedaan.

Technisch Ondergoed

Materialen die bij uitstek geschikt zijn als tussenlaag zijn dons, wol, of fleece. Met de tweede laag creëer je een luchtlaag die de lichaamswarmte goed vasthoudt. Isolatie is hiermee gegarandeerd. Het is belangrijk dat de tussenlaag goed op je lichaam aansluit, anders is de luchtlaag te groot en verlies je warmte. Ook moet het niet te strak zitten, want ook dan gaat het isolerende effect verloren.

Shop hier je tussenlaag>>

Is het slecht weer buiten? Dan heb je ook nog een derde laag nodig: De buitenlaag. Deze laag moet je beschermen tegen regen, sneeuw en wind én moet voldoende ademen om condens aan de binnenkant te voorkomen. Simpelweg: vocht mag niet naar binnen komen, maar alleen naar buiten afgevoerd worden.

Shop hier je buitenlaag>>

Technisch Ondergoed

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.