• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Welke stormbanden heb ik nodig?

Welke stormbanden heb ik nodig?

Wanneer je gaat kamperen zijn stormbanden toch wel items die niet kunnen ontbreken in je kampeeruitrusting. Wanneer er storm op komst is, zorgt deze extra zekering ervoor dat je rustig kan slapen 's nachts. Op deze informatiepagina vind je alles over de stormbanden, van de functie ervan tot welke jij nodig hebt.

Natuurlijk hoop je op mooi weer tijdens de vakantie, maar het kan gebeuren dat het een paar dagen wat minder mooi weer is. Bij harde wind kan de voortent of luifel gaan klapperen, dit zorgt niet alleen voor enorme irritatie, maar kan ook als gevolg hebben dat de voortent of luifel losraakt. Zelfs de haringen kunnen dan losraken, wat dan kan resulteren in het slechtst indenkbare scenario: een verloren voortent of luifel. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Nu gaan de stormbanden goed van pas komen. Deze zorgen er namelijk voor dat de tent of luifel goed op spanning komt te staan. Dit maakt het een stabieler geheel en zo ben je dus beter beschermd tegen storm en harde wind.

Een standaard stormband set bestaat uit: stormband haringen, stormband veren en de stormbanden zelf uiteraard. 

Bekijk hier alle stormbanden>>

Welke stormbanden heb ik nodig?

Stormbanden zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak zie je dat er clips aan de voortent of luifel zitten, waar je dan de stormband makkelijk in kan klikken. Je kunt dan stormbanden van hetzelfde merk gebruiken of je kunt kiezen voor een universele set. De verschillen staan hieronder beschreven:

Dorema

Het merk Dorema heeft speciale stormbanden voor de Dorema modellen ontwikkeld. De passende aansluiting zit bij alle modellen al tweemaal aan de tent genaaid. Om de set universeel te kunnen gebruiken heb je de Dorema Safelock Stormband Bevestingsadapter nodig. Zo kun je de Dorema stormbanden ook gebruiken bij andere modellen voortenten en luifels. 

Isabella

Voor de Isabella tenten geldt dat hier uitsluitend de stormbanden van Isabella op passen. Dit komt omdat de stormbanden niet zijn voorzien van een steekgesp, terwijl andere modellen dit wel hebben. In plaats daarvan bevestig je ze met een lus om het frame aan de binnenkant (!) van je voortent of luifel. Je kunt overigens de Isabella stormbanden wel gebruiken bij voortenten van andere merken.  

Universele stormbanden

Naast de merk specifieke stormbanden is er een breed aanbod in universele stormbanden. Ten eerste zijn er onze speciale Hendriks stormbanden. Naast dat ze perfect passen op de Hendriks-luifels, kunnen ze ook goed gebruikt worden bij andere merken. Vergeet in dat geval alleen niet de Hendriks Stormband Adapters mee te bestellen om de set passend te maken. Daarnaast zijn er ook sets van Mondocamp die geschikt zijn voor universeel gebruik. Zie hiervoor de Mondocamp Tentsafe XL Stormband en de Mondocamp Unica Tie Down Set. 

Specifieke soorten

Ook stormbanden voor specifieke voortenten en luifels zoals de Walker en Kampa ontbreken niet in ons assortiment. Neem een kijkje op de productpagina’s van de verschillende stormbanden om te zien of jouw model ertussen staat.

Welke stormbanden heb ik nodig?

Naast de stormband zelf bestaan er extra hulpmiddelen om het gebruik van stormbanden te optimaliseren.

Zo is het belangrijk om naast de stormband de juiste stormbandharing en een speciale stormband veer te gebruiken. Je plaatst de veer tussen de stormband en de haringen. Dit zorgt voor een optimale werking van de stormbandset.

In het geval van stormbanden die over het dak worden gespannen kan de wrijving van de stormbanden aardig wat schade aanbrengen. Om je voortent te beschermen tegen eventuele schade is er daarom de Mondocamp Tentsafe Beschermingsset.

Word jij ook altijd helemaal gek van het geflapper van de luifel bij harde wind? Dan is de Peggy Peg Anti Flap de uitkomst! Dit is een klem die de luifel makkelijk en snel, maar wel op een stevige manier met de stang verbindt, waardoor de luifel niet meer kan flapperen. De Anti Flap is dus ideaal voor jouw nachtrust en die van de buren!

Welke stormbanden heb ik nodig?
Welke stormbanden heb ik nodig?

Het gebruik van stormbanden zorgt, zoals eerder gezegd, voor een extra zekering van je voortent of luifel bij stormachtig weer. Naast de voordelen kan het zijn dat het gebruik van stormbanden ook nadelen oplevert. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Voortent of luifel staat stevig bij harde wind en storm; het is als het ware een veiligheidsgordel 
  • Geen vervelend geflapper meer van de luifel
  • Overige haringen blijven stevig staan

Nadelen:

  • Stormband kan luifel of voortent beschadigen wanneer je geen clips hebt op de voortent of luifel (er zijn beschermhoezen beschikbaar om dit op te lossen) 
  • Stormbanden moeten juist afgesteld worden. Wanneer deze te los worden afgesteld verliezen de stormbanden zijn functie. Wanneer deze te strak worden afgesteld beschadigen ze de voortent of luifel.
Welke stormbanden heb ik nodig?
  • Gebruik bij een luifel drie spanbanden (in plaats van twee). Een luifel is namelijk gevoeliger voor een windvlaag.
  • Span de stormband af op 1,5 tot 2 meter van de tent en plaats de stormharingen in een hoek van 45 graden in de grond met de punt richting de voortent.
  • Stormbanden die over de gehele voortent gaan zijn het stevigst. Deze stormbanden worden van links naar rechts over het voortent dak heen gespannen en houden de hele voortent op zijn plek. Een nadeel is dat deze stormband slijtageplekken op het dak kan veroorzaken. Wij raden daarom altijd aan om hier beschermhoesjes tussen te plaatsen
Welke stormbanden heb ik nodig?

Heb je nog vragen dan kun je altijd contact met ons opnemen of bij ons langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je na het lezen van deze pagina een keuze kunnen maken? Neem dan een kijkje in ons assortiment stormbanden.

Shop hier alle stormbanden>>