• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Advies reinigen van een drinksysteem

Het reinigen van een drinksysteem

Wanneer je inspannende activiteiten onderneemt als fietsen, wandelen, hiken of een trailrun is een drinksysteem natuurlijk ontzettend handig om bij je te hebben. Om te zorgen dat je altijd kunt genieten van een verfrissend slokje water tijdens je outdoor avontuur is het belangrijk om de waterzak goed te reinigen en te onderhouden. Maar hoe maak je een drinksysteem het beste schoon?  Wij geven je tips om je drinksysteem in topconditie te houden.

Om een drinksysteem goed te kunnen reinigen moet je als eerste, indien mogelijk de slang ontkoppelen. Hierna maak je de slider of de dop los van het drinksysteem. Schudt vervolgens al de overtollige vloeistof die zich nog in het drinksysteem bevind er zoveel mogelijk uit.

Gebruik keukenpapier of een schone theedoek om het drinksysteem en de sluiting grondig droog te maken. Hang of leg het drinksysteem open en laat deze minimaal 24 uur aan de lucht drogen voordat je deze weer opbergt. Wanneer je dit na iedere activiteit doet zal het drinksysteem in optimale conditie blijven. 
 
De onderdelen van de slang moeten indien mogelijk worden ontkoppeld om aan de lucht te kunnen drogen. Blaas het water met de mond krachtig uit de onderdelen en de slang. Zwiep de slang vervolgens buiten door de lucht in de rondte waardoor het meeste water verdwijnt. Leg de slang daarna minimaal 24 uur te drogen in een goed geventileerde ruimte.

Advies reinigen van een drinksysteem
Advies reinigen van een drinksysteem

Wanneer je een grondige reiniging wilt toepassen op je drinksysteem raden wij je aan om een Sigg Bottle Clean tablet te gebruiken. Laat het tablet gedurende een half uur volledig in warm water oplossen. Schudt nu de waterzak herhaaldelijk en rustig heen en weer zodat het reinigingsmiddel op alle plekken komt. Herhaal hierna het droogproces wat hierboven beschreven staat.
 
Gebruik de verkrijgbare accessoires om het drinksysteem op moeilijk bereikbare plekken te kunnen reinigen. De Platypus Reservoir Cleaning Kit en Camelbak Reservoir Cleaning Brush Kit kunnen je hier goed bij helpen. 

Daarnaast kun je diverse onderdelen vervangen mochten deze niet meer schoon te maken zijn of verteerd zijn, zoals diverse Bites en Tubes. Het kan zijn dat er na verloop van tijd een witte aanslag is ontstaan en/of dat het drinksysteem niet meer goed schoon te maken is. Er kan dan een opeenhoping ontstaan zijn van algen en bacteriën. Deze geven toxines af die je niet veel goeds doen en je uiteindelijk ziek kunnen maken. Vanwege de gezondheidsrisico’s raden wij je aan om dan een nieuwe slang of een nieuw drinksysteem aan te schaffen. We hebben een ruime keus in drinksystemen, losse onderdelen en schoonmaak accessoires van de volgende merken: Camelbak, Deuter, MSR en Platypus.  

Advies reinigen van drinksystemen
  • Krijg je de slang toch moeizaam van binnen schoon, dan kun je ook gebruik maken van een lange veter die je door de slang heen trekt om hem op deze manier te reinigen. Je kunt in de veter eventueel een paar knopen leggen om de slang nog beter te reinigen.  
  • Je kunt er ook voor kiezen om het drinksysteem te reinigen door een bruistablet te gebruiken die bedoeld is voor kunstgebitten. Deze reinigt het drinksysteem ook grondig. Ook soda of azijn kunnen helpen om je drinksysteem goed te reinigen. Meng een van de twee met warm water en schudt het goed door het hele drinksysteem, ook door de slang en het mondstuk. Daarna goed uitspoelen en grondig afdrogen.  
  • Om bacteriën en algen lange tijd uit te roeien kun je het drinksysteem in de vriezer leggen. Zorg er wel voor dat er geen water of andere vloeistoffen meer in zitten, want dat bevriest ook.
  • Kook de waterzak nooit uit in een pan of giet kokend water in de zak om deze te kunnen reinigen. Het rubber kan vervormen of zelfs knappen of scheuren door de ontstane druk. Bovendien kun je jezelf ernstige brandwonden toebrengen wanneer dit verkeerd gaat.

       Drinksysteem nodig?
Bekijk onze collectie >>