• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Slaapmat aankoop advies

Slaapmat aankoop advies

De meeste klanten van Kampeerwereld kunnen we onderverdelen in de groepen: Lichtgewicht kampeerders, fietsvakantie, bergsporters, scouts/ backpackers en autovakantie. Speciaal om jou te helpen hebben wij per groep een kleine uitleg over het gebruik van slaapmatten en de veel voorkomende gebruikseisen. Per groep hebben wij een aantal slaapmatten geselecteerd die het beste bij deze gebruikersgroep past.

De naam lichtgewicht kampeerders zegt het al: Deze groep mensen is opzoek naar gear die het laagst in gewicht is. De reden hiervoor is dat deze groep de spullen vaak op de rug meeneemt in een rugzak. Met een hike die meerdere dagen kan duren moet je veel spullen meenemen. Zeker als je compleet zelfvoorzienend wilt zijn. Een tent, slaapzak, slaapmat, brander, kookspullen, voedsel, drinken en kleding. Je kunt wel nagaan dat alles bij elkaar een aardig gewicht kan zijn en dat elke gram kan tellen.

Voor deze groep mensen is ook comfort belangrijk. Je bent de hele dag actief bezig en je moet dan dus ook een goede rust genieten.

De volgende matjes worden voornamelijk gekocht door lichtgewicht kampeerders:

Slaapmat aankoop advies
- Slaapmat aankoop advies

Mensen die op fietsvakantie gaan hebben over het algemeen minder met gewicht dan met pakvolume. Omdat je alles op de fiets meeneemt is een aantal gram extra vaak geen moeite. Opdat je ook de hele dag aan het fietsen bent is comfort ook belangrijk.

Wat je ziet is dat de slaapmatjes die deze groep voornamelijk gebruikt allemaal aan de wat dikkere kant zijn, maar met een redelijk kleine pakvolume.

De volgende matjes worden voornamelijk gekocht door fietskampeerders:

Slaapmat aankoop advies
- Slaapmat aankoop advies

Bergsporters zijn de mensen die de bergen in gaan. Meestal rijden deze met een auto naar bijvoorbeeld de Alpen en staan daar op een camping. De verblijfplaats is vaak op een wat grotere hoogte. Dit houdt in dat het ’s avonds snel zal afkoelen en dat je ook in de zomer koude nachten kunt hebben. Hierdoor is deze groep opzoek naar slaapmatten die een goede tot uitstekende isolatie hebben.

Met deze matten is het ook geen probleem om in de sneeuw te liggen of om een nacht in een kamp op een berg te bivakkeren. Pakvolumes, gewicht en comfort spelen allemaal mee met de keuze.

De volgende matjes worden voornamelijk gekocht door bergsporters:

- Slaapmat aankoop advies
- Slaapmat aankoop advies

Scouts lopen dan wel meer met hun bagage, maar zij zoeken een matje dat tegen een stootje kan. Als je in een tent ligt met 7 andere jongens, dan wil er nog wel eens iemand met een schoen op je spullen gaan staan. Een buitensport luchtbed zou dan al sneller de geest geven dan een self inflatable mat.

Backpackers lopen zelden met hun bagage dus gewicht is niet heel interessant. Aan de andere kant speelt de prijs ook mee bij de keuze. Self inflatable slaapmatten zijn over het algemeen voordeliger dan buitensport luchtbedden maar niet minder van kwaliteit. Dat je een mat niet zelf hoeft op te blazen is zeker ook een van de redenen dat backpackers voor een self inflatable slaapmat kiezen. En de meeste nachten zullen zij niet op hun matje slapen. Deze is meer als noodgeval ingepakt.


De volgende matjes worden voornamelijk gekocht door scouts en backpackers:

Slaapmat aankoop advies
- Slaapmat aankoop advies

Mensen die met de auto op vakantie gaan stellen als eis aan slaapmatten dat deze vooral erg comfortabel moeten zijn. Het liefst net zo fijn als het bed thuis. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook. Natuurlijk nooit zo fijn als het bed thuis maar wel heel dichtbij.

Dat het pakvolume en gewicht dan groter is dan bijvoorbeeld self inflatable matjes, is geen probleem omdat dat deze toch in de auto gaan en er vaak voldoende ruimte is. De prijs van deze matten ligt ook wat hoger, maar je krijgt er ontzettend veel comfort voor terug.

Vaak is het zo dat als je op een van de onderstaande matten hebt gekampeerd dat je dan op geen andere slaapmat meer wilt slapen.

De volgende matten worden voornamelijk gekocht door mensen die met de auto op vakantie gaan:

Slaapmat aankoop advies
- Slaapmat aankoop advies

Een goede slaapmat is praktisch onmisbaar bij meerdaagse outdoor activiteiten of een enkele logeer partij. Slaapmatten zijn in diverse soorten en grootte verkrijgbaar. Belangrijk is dat je er goed naar kijkt waar je de slaapmat voor gaat gebruiken. Er zijn zoveel verschillende matten op de markt dat je makkelijk een verkeerde keuze kunt maken. De meeste matten overlappen gebruikseisen maar sommige totaal niet.

Naast het gebruik is comfort ook een leidraad in de keuze voor de juiste slaapmat. De gedachte dat een dikke mat het lekkerste slaapt gaat tegenwoordig niet meer op. Vaak is het zo dat de dikste mat het minste stabiel slaapt en je dus sneller rugklachten geeft. Vergeet niet dat slapen op een slaapmat vooral leuk moet blijven.

Het pakvolume en gewicht zijn in sommige gevallen de belangrijkste punten waar je op let bij de aanschaf hiervan. Ga je met een rugzak op vakantie, dan ben je opzoek naar de lichtste en meest comfortabele mat die er is. Ga je met de auto, dan let je vaak alleen op comfort.

Dan is er nog de prijs. Het is voor te stellen dat je misschien schrikt van sommige prijzen. Vergeet alleen niet dat een slaapmat je vakantie kan maken of breken. Wat een goede tip is als je voor het eerst met slaapmatje op vakantie gaat, dat je naar de winkel komt en gewoon komt proefliggen. Ons complete assortiment hebben wij als showmodel. Onze medewerkers beschikken over voldoende gebruiks- en productervaring om je te voorzien van persoonlijk advies. 

Slaapmat aankoop advies

Mocht je nog vragen hebben of een keer willen komen proefliggen? kom dan langs bij ons in de winkel voor een passend en persoonlijk advies. Uiteraard kun je ook contact opnemen met een van onze productexperts.

Weet je op welk avontuur je gaat en heb je een passende slaapmat gevonden? Bestel deze dan gemakkelijk hier.

Bekijk hier alle slaapmatten>>