Met de parasol zwevend de vakantie door
Een mooie optie tegenwoordig is de zweefparasol. Hierbij zit de stok niet in het midden, maar zweeft de parasol boven je bedje, stoel of tafel. Zo heb je meer bewegingsvrijheid en kan je makkelijk in de schaduw gaan zitten. Ook vouw je deze parasols niet in maar via een draaisysteem met katrollen draai je de parasol in zodat het nog makkelijker gaat. Zeker wanneer het slecht weer wordt wil je de parasol snel en gemakkelijk kunnen invouwen. Een zweefparasol moet je wel goed fixeren omdat er meer krachten op komen te staan dan bij een standaard parasol.
Een stevige basis voorkomt vliegende parasols
Een parasol komt natuurlijk goed van pas tijdens de zonnige dagen. Hoe groter de parasol, hoe meer schaduw je kan creëeren. Belangrijk is hierbij dat de parasol wel goed blijft staan. Dit kan op twee manieren: met een parasolvoet of met een grondpen. Een parasolvoet is een zware voet waar de parasol in geplaatst kan worden. Sommige voeten zijn zwaar van zichzelf, andere kan je ter plaatse vullen met water of zand. Grondpennen zijn eigenlijk alleen geschikt voor kleinere parasols. Je steekt de pen in de grond en bevestigt de parasolstok aan de pen. Hier heb je natuurlijk wel een stevige ondergrond voor nodig.
FAQ: Parasol
Meest gestelde vragen over parasols
Waarom zou ik voor een parasol kiezen?
Naast parasols zijn er tal van mogelijkheden om schaduw te creëren. Denk bijvoorbeeld aan luifels, schaduwdoeken en overkappingen. Het grote voordeel van een parasol tegenover de andere opties is dat deze flexibeler en mobieler is. Zo kan je een parasol makkelijker verplaatsen en is deze in sommige gevallen kantelbaar. Hierdoor kan je eenvoudig meebewegen met de zon en makkelijk schaduw creëren.
Welk type parasol moet ik hebben?
Er wordt onderscheid gemaakt in twee typen parasols, namelijk:
- De stokparasol, ofwel de tuinparasol. Deze wordt met een stok in de grond of parasolvoet geplaatst. Dit type is eenvoudig te bedienen en te verplaatsen. Daarbij kan je hem makkelijk opbergen.
- De zweefparasol. Zoals de naam al doet vermoeden, zweeft deze parasol boven de grond. Zo heb je minder last van de parasolpaal en kan de schaduwruimte volledig benut worden.
Welke van de twee types jij moet hebben? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden.
Ik wil een parasol kopen, welke materialen kan ik het beste kiezen?
Het doek van een parasol is bij de meeste modellen gemaakt van polyester. Het frame verschilt daarentegen wel. Onderstaand worden de voor- en nadelen per materiaal toegelicht. Aan de hand daarvan kan je bepalen welke geschikt is voor jou.
- Aluminium frame: dit is een lichtgewicht en duurzaam frame wat goed buiten kan blijven staan. Het materiaal is wel wat kostbaarder.
- Stalen frame: dit is een zwaarder frame dat vaak een deelbare stok heeft. Staal heeft als nadeel dat het sneller roest wanneer er kleine beschadigingen op zitten. Het voordeel is wel dat ze tegen een scherpe prijs aangeboden worden.
Hoe werkt het systeem om de parasol te openen?
Er zijn twee verschillende systemen, namelijk: het push-up systeem en de opendraaier. Met het push-up mechanisme duw je handmatig het doek van de parasol omhoog waarna het automatisch vastklikt in het frame of je het handmatig vergrendeld. Parasols met een push-up systeem zijn vaak in hoogte verstelbaar. Een nadeel van het systeem kan zijn dat het zwaar is om het parasoldoek handmatig omhoog te duwen. Dit systeem wordt om die reden over het algemeen alleen gebruikt bij kleine en lichte parasols.
Bij het tweede opendraaier mechanische draai je de parasol met de hendel van een molentje open. Een groot voordeel van dit systeem tegenover het push-up systeem is dat iedereen, ongeacht lengte, de parasol zonder moeite kan openen. Let er bij dit systeem op dat je niet te ver doordraait. Hierdoor kan er schade ontstaan aan het touw dat door het frame loopt.
Welke parasolvoet heb ik nodig?
Een parasolvoet zorgt ervoor dat jouw stokparasol niet omvalt, vooral wanneer er veel wind staat. Een vulbare of verrijdbare parasolvoet is handig voor de wat kleinere parasols die door de hele tuin heen of op de camping gebruikt worden. Een grotere en zwaardere parasol heeft ook een zwaardere voet nodig. In alle situaties geldt: hoe zwaarder en groter de parasolvoet, hoe meer stabiliteit deze geeft.
Waarmee vul ik een vulbare parasolvoet?
Een vulbare parasolvoet kan je het beste vullen met zand, grind of water. Vergeet bij water niet het water uit de voet te halen wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Anders heb je kans dat de parasolvoet kapotvriest.
Welke parasolhoes heb ik nodig?
Een parasolhoes beschermt de parasol tegen regen, wind, vuil en uv-straling wanneer je deze niet gebruikt. De afmeting van je parasol is het belangrijkst bij het selecteren van een parasolhoes. Meet daarom eerst je parasol op wanneer deze gesloten is, en vergelijk deze maten met de afmetingen van de verschillende parasolhoezen.