• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Wanneer je met de caravan op vakantie gaat of wanneer je een aanhanger of vouwwagen meeneemt, is het belangrijk dat je op de kogeldruk let. Lees meer

Kogeldruk meters

Kogeldruk meten doe je met kogeldruk meters

Wanneer je met de caravan op vakantie gaat of wanneer je een aanhanger of vouwwagen meeneemt, is het belangrijk dat je op de kogeldruk let. Dit is de neerwaartse kracht die de caravankoppeling uitoefend op de trekhaak. Een verkeerde kogeldruk kan resulteren in vervelend of zelfs gevaarlijk rijgedrag van de aanhanger. Om de kogeldruk te meten zijn er speciale kogeldruk meters. Dit zijn eenvoudige apparaatjes die je onder de caravankoppeling of op de trekhaak plaatst. Ook vind je in ons assortiment een caravanweger die naast de kogeldruk ook het gewicht van je caravan meet en berekent. Zo kan je veilig op weg!

Lees meer
Lijst
Foto's

Kogeldruk meters zijn heel handig, maar wat is nu een goede kogeldruk? Allereerst is er natuurlijk een maximale kogeldruk. Deze wordt voorgeschreven door de fabrikanten van je auto, je trekhaak of van je caravan/aanhanger/vouwwagen. Je kan deze vinden in het instructieboekje of de meegeleverde papieren. Uiteraard geldt het laagste maximum van deze drie. Een te lage kogeldruk is echter ook niet goed en kan leiden tot instabiel rijgedrag, zoals slingerneigingen bij wind en het inhalen van vrachtwagens. Een te hoge (of te lage) kogeldruk kan je vaak oplossen door spullen voorin (of achterin) de caravan wat meer richting de as(sen) te verplaatsen.

Kogeldruk meters zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er langwerpige kogeldruk meters, welke je tussen de caravankoppeling en de grond kan plaatsen. Ook zijn er compacte kogeldruk meters die tussen de trekhaak en de caravankoppeling kunnen worden geplaatst. Deze zijn ook in een digitale versie verkijgbaar, wat het aflezen makkelijker maakt. Voor een juiste kogeldrukmeting is het natuurlijk van belang dat de caravan horizontaal staat. Heb je tijdens het rijden toch het idee dat de caravan wat instabiel rijdt? Probeer dan de lading eens anders te verdelen. Zorg er hierbij voor dat het meeste gewicht in de buurt van de as(sen) geplaatst is.