• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Grondzeil keuzegids

Grondzeil keuzegids

Ben jij ook altijd huiverig voor je tentzeil als je aan al die dennenappels, steentjes en takjes denkt die onder de tent liggen? Dan is het tijd voor een grondzeil. Deze beschermt de onderkant van je tent, en het scheelt heel wat tijd met schoonmaken. Ten slotte is het comfortabeler door de isolerende werking en bij dikkere grondzeilen is het ook prettiger om op de grond te zitten.

Welk grondzeil heb jij nu nodig? Zijn er verschillende soorten, of is het one size fits all? Op deze informatiepagina vind je antwoord op deze vragen en meer.

Grondzeil keuzegids

Voor alle grondzeilen geldt: zorg dat deze niet uitsteekt buiten je tent. Als dit gebeurt, dan komt er water onder de tent te staan. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, prik dan een paar gaatjes in het grondzeil. Op deze manier kan het water weglopen.

Voor sommige tenten is het mogelijk bijpassende ‘footprint’ te kopen. Deze past altijd goed. Deze bevestig je door hem vast te zetten aan de tentstokken.

Er bestaan verschillende soorten grondzeil. Hieronder wordt per type uitgelegd wat de sterke en mindere punten zijn. Zo kun je een grondzeil kiezen die voldoet aan jouw wensen.

Grondzeil keuzegids

Dit grondzeil staat gelijk aan wegwerpplastic. Deze soort grondzeil kun je heel goed gebruiken als je voor een korte periode gaat kamperen en eenmalig grondzeil nodig hebt.

Plus en minpunten van LDPE:

+ Goedkoop
+ Weggooien na gebruik, hoeft het niet schoon te maken
- Biedt weinig comfort en bescherming van tentbodem door dun materiaal
- Slechts eenmalig te gebruiken
- Scheurt snel
- Niet ecologisch verantwoord

Dit grondzeil staat ook wel bekend als worteldoek. Op steeds meer campings is dit soort grondzeil verplicht want deze waarborgt de kwaliteit van het gras. Het is vaker te gebruiken, dus heel handig als je meerdere campings bezoekt.

Plus en minpunten van Eco gronddoek:

+ Ademend
+ Dikker materiaal, dus biedt meer comfort en beschermt de tentbodem beter
+ Rot- en schimmelwerend, dit voorkomt muffe geuren
+ Water wordt afgevoerd
+ Meerdere keren te gebruiken
+ Ecologisch verantwoord
- Duurder in verhouding met LPDE
- Moet schoonmaken na gebruik

Met een opblaasbaar grondzeil voorkom je dat water via het grondzeil de tent in loopt. Deze heeft namelijk een hogere rand wat het water tegenhoudt. Het materiaal is PVC. Dit is erg stevig en slijtvast. Mocht er toch een gaatje in komen, dan is deze makkelijk te repareren door het materiaal.

Plus en minpunten van opblaasbaar grondzeil:

+ Houdt water, ongedierte, kou en tocht buiten de tent door 5 cm hoge opblaasrand
+ Dik materiaal, dus biedt meer comfort en beschermt de tentbodem beter
+ Stevig materiaal
+ Meerdere keren te gebruiken
+ Ecologisch verantwoord
- Duurder in verhouding met Eco gronddoek
- Moet schoonmaken na gebruik

Grondzeil keuzegids

Er zijn nog wat laatste wetenwaardigheden die je wellicht kunnen helpen bij het maken van een keuze in grondzeilen.

  • Bij plastic grondzeilen kan het zijn dat er weekmakers inzitten. Deze worden toegevoegd om de flexibiliteit te en zachtheid van bepaalde materialen te verhogen. Echter, ze kunnen de coating van je grondzeil aantasten dus zorg ervoor dat je deze grondzeilen vermijdt.
  • Natuurlijk kun je het niet helemaal voorkomen, maar probeer de kampeerplek zo veel mogelijk vrij te maken van uitstekende objecten zoals dennenappels, steentjes, oude haringen en takken. Zo spaar je de ondergrond van je tent en grondzeil het meest en doe je langer met je spullen.
  • Als je lichtgewicht op vakantie gaat, telt iedere gram. Knip in dat geval het grondzeil precies op maat. Op deze manier neem je ook geen overbodige grammen mee.
  • Twijfel je of het grondzeil te groot is? Dit is geen probleem. Je kunt beter te groot kopen dat je de randen omslaat dan dat het te klein is.
Grondzeil keuzegids

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Grondzeil keuzegids