Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
exped banner

Luchtbed of slaapmat?

Een luchtbed zegt het al: een bed van lucht. Bij deze slaapmatten bestaat de vulling uit lucht. Bij luchtbedden denken de meeste mensen direct aan de grote blauwe luchtbedden die je na één keer gebruik weg kunt gooien omdat ze lek zijn. Nu zijn er ook zeer kleine lichtgewicht luchtbedden die qua gebruik zeer lang mee gaan. De meeste van deze slaapmatten zijn uitgerust met een extra isolatielaag. Dit kan een folie zijn zoals de ThermaRest NeoAir Xlite maar er zijn ook slaapmatten een synthetische of donzen vulling hebben zoals de Exped Synmat.

Het voordeel van deze matten is dat deze vaak dikker zijn dan self inflatable en dus meer slaapcomfort bieden. Een nadeel is dan wel dat je deze matten zelf moet oppompen. Dit kun je met de mond doen, maar dan komt er vuil en vocht in de mat wat hem op den duur aantast. Er zijn voldoende accessoires beschikbaar om hiermee te helpen. Let er wel op dat de ThermaRest pompzak anders is dan de Exped pompzak en Minipomp.

Allerlei accessoires om het oppompen van je luchtbed makkelijk te maken
  • goede isolatie (let op de R-waarde)
  • lichtgewicht
  • gevoelig voor vocht
  • kwetsbaar voor scherpe ondergronden
- Luchtbed of self inflatable?

Een self inflatable mat is in staat om zichzelf grotendeels op te blazen. Deze matten zal je wel iets bij moeten blazen, anders worden ze niet hard genoeg. Het grote voordeel tegenover de andere matten is dat je bij deze bijna geen vuil en speeksel in de mat blaast. Bij het bij blazen zijn dit zeer kleine hoeveelheden. Doordat je minder blaast gaat de mat aan de binnenkant langer mee.

Qua pakvolume en gewicht zijn deze in het algemeen wat groter en zwaarder dan de buitensport luchtbedden maar ze zijn wel weer voordeliger. Self inflatable slaapmatten worden voornamelijk gebruikt door mensen die op veel verschillende ondergronden liggen. De Therm à Rest Trail Lite is bijvoorbeeld een mat die veel word gebruikt door padvinders.

Doordat self inflatable matten van ander materiaal gemaakt zijn, zijn deze wat zwaarder maar vallen nog zeker in de categorie lichtgewicht. Door dit dikkere materiaal zijn ze wel robuuster en zullen je niet snel in de steek laten mits je ze goed opbergt.

  • robuust
  • blaast zichzelf op
  • redelijk lichtgewicht
  • dun
- Luchtbed of self inflatable?

Een gesloten celschuim mat houdt in dat de vulling bestaat uit een soort schuim dat lucht vasthoudt. Het voordeel van deze matten is dat ze zeer lichtgewicht zijn. Een nadeel is dat ze erg dun zijn en het pakvolume aan de grote kant is. Hierdoor passen deze vrijwel nooit in je rugzak.

De gesloten celmat word vrijwel nooit gebruik om direct op te slapen. Dit komt puur omdat er geen comfort is. Ze worden vooral gebruikt om een extra laag te vormen tussen de ondergrond en je slaapmat. Hierdoor heb je een betere isolatie en je slaapmat heeft minder te lijden van de ondergrond. Denk hierbij aan bijvoorbeeld scherpe rotsen.

Mocht je nog vragen hebben dan nodigen wij je graag uit in onze winkel voor een persoonlijk advies en proefliggen of neem contact op met een van onze productexperts. 

Bekijk alle slaapmatjes