• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Voor het aansteken van je barbecue heb je natuurlijk houtskool en briketten nodig. Lees meer

Houtskool en briketten

De vlam in de pijp met houtskool en briketten

Voor het aansteken van je barbecue heb je natuurlijk houtskool en briketten nodig. Gelukkig ben je dan bij Kampeerwereld Hendriks aan het juiste adres. Bij ons vind je diverse soorten houtskool en briketten van verschillende merken. Bijvoorbeeld de briketten en het houtskool van Weber. Een goede kwaliteit en makkelijk aan te steken wanneer je de brikettenstarter gebruikt. Natuurlijk kan je het ook met aanmaakblokjes doen als je wat meer geduld hebt. En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk ook de charme van barbecueën. Het aanmaken van de briketten, het wapperen en de geur van brandend houtskool!

Lees meer

Barbecueën op gas of op elektrisch is natuurlijk snel en makkelijk, maar barbecueën op houtskool en briketten blijft toch het echte werk. Dat heerlijke, rokerige barbecuesmaakje en die mooie roodgloeiende kooltjes, daar doe je het voor. Het aan krijgen is niet altijd even gemakkelijk, maar ook dat is onderdeel van het barbecueplezier. Met onze aanmaakblokjes en aanmaakvloeistof kunnen we je alvast een heel eind helpen. Het aanwapperen en blazen mag je natuurlijk zelf doen. Ook verkopen we brikettenstarters waarin houtskool en briketten gelijkmatig warm kunnen worden, zodat je bij het barbecueën direct je hele rooster kan gebruiken. Handig!

Naast de standaard houtskool en briketten hebben we ook nog de speciale Cobble Stones (of BBQ blokken) in ons assortiment. Dit is een speciaal soort briket voor de barbecues van Cobb. Net als ander houtskool en briketten kan je deze Cobble Stone aansteken en na opwarmen kan je hier op barbecueën. Deze Cobble Stones passen perfect in het Cobb brikettenmandje en zijn al met 3 minuten warm. Zo kan je dus lekker snel aan tafel en genieten van het barbecueën. Met een brandduur van ongeveer 2 uur heb je zeker genoeg tijd om je buikje rond te eten!

Houtskool en briketten hebben beide voor- en nadelen en unieke eigenschappen. Zo warmt een barbecue met houtskool snel op en is deze direct klaar voor gebruik. Briketten gaan een stuk langer mee dan houtkool en zijn meer geschikt voor het klaarmaken van grote stukken vlees. Omdat houtskool lekker snel opwarmt, is het ideaal voor barbecues zonder deksel. Het zal je dan ook niet verbazen dat brikketten perfect zijn voor barbecues die met hun deksel zorgen voor een oven-effect. Houtskool kun je het beste gebruiken wanneer je direct wil garen en briketten gebruik je wanneer je indirect wil garen. Over het (in)direct garen vind je hier meer. Als laatste wordt het gebruik van briketten in kamado’s afgeraden, omdat het de binnenkant van de Kamado beschadigt.

Houtskool en briketten zijn helaas niet zo goed voor het milieu en daar houden we bij Kampeerwereld Hendriks toch graag rekening mee. Houtskool is na hout één van de meest vervuilende brandstoffen voor de barbecue. Voor de productie van houtskool moeten er bomen worden gekapt en de rook die ontstaat bij verbranding van houtskool bestaat voor een groot deel uit vervuilend CO2. Om deze reden zijn er tegenwoordig duurzamere oplossingen. Zo bestaat er houtskool met het FSC-keurmerk, een internationaal keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Een ander alternatief zijn de op kokos gebaseerde briketten. Bij de productie van kokos briketten worden geen kokosbomen gekapt, slechts de schil van kokosnoten wordt gebruikt. Dit is dus een stuk minder belastend voor het milieu dan traditioneel houtskool en briketten. Deze milieuvriendelijke alternatieven voor houtskool en briketten zorgen ervoor dat nog vele generaties van het barbecueën kunnen genieten.

De houtskool barbecue steek je het snelst, veiligst en eenvoudigst aan met een brikettenstarter. Hiermee worden de kolen snel en gelijkmatig opgewarmd. Zo bespaar je veel tijd en is de barbecue binnen 15-30 minuten opgewarmd en klaar voor gebruik. Om de brikettenstarter te gebruiken, leg je eerst 2-3 aanmaakblokjes op het onder rooster en vervolgens steek je deze aan. Hier bovenop zet je de met briketten of houtskool gevulde brikettenstarter. Na verloop van tijd is de inhoud van de brikettenstarter bedekt met een grijze laag van as. Dit is het punt waarop je de briketten of houtskool in de barbecue kan schudden en kan beginnen met lekker barbecueën.