• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Alles over teken

Alles over teken

Je hebt een dag heerlijk over de hei gewandeld, of misschien ben je wel druk bezig geweest in de tuin. Maakt niet uit wat je gedaan hebt, als je tijd in de natuur hebt doorgebracht is het belangrijk te controleren of je niet gebeten bent door een teek. In tien jaar tijd is het aantal tekenbeten in Nederland met ongeveer 30% gestegen. Dit maakt het des te belangrijker om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en goed uit te kijken voor deze kleine maar niet zo fijne beestjes.

Alles over teken
Alles over teken

De teek waar wij in Nederland mee te maken hebben valt onder de spinachtige parasieten: de Ixodes Ricinus oftewel de schapenteek. Ze voeden zich, je raadt het al, met bloed. Dit kan van mensen zijn, maar ze zijn ook niet vies van dieren. De teek ‘boort zich vast’ in je huid met een zaagachtig orgaan. Daarom is het belangrijk deze op de juiste manier te verwijderen als je gebeten bent (zie “Wat te doen nadat een teek je gebeten heeft?”). Wanneer het 8 graden en warmer wordt komen ze tevoorschijn. Dit zorgt ervoor dat ze van maart tot en met oktober actief zijn, en niet alleen in de zomermaanden zoals veel mensen geloven. Ze bevinden zich in de duinen, in heide- en bosgebied, maar zijn ook in de tuin of het park te vinden.

Bekijk hier een video met algemene informatie over de teek, de ziektes die ze kunnen overbrengen en hoe je jezelf kunt beschermen.

Er zijn bepaalde maatregelen die je kunt nemen om het risico op een tekenbeet te verkleinen. Het is belangrijk om te weten dat een teek vanuit hoog gras of dode bladeren overstapt op passerende mensen. Ze vliegen niet, springen niet en komen niet uit de boom vallen.

Ten eerste is het belangrijk dat je op de paden blijft. Hoog gras en struikgewas is waar de teken goed gedijen dus vermijdt dit. Verder kun je met je kleding de teken een stap voor zijn. Stop je broekspijpen bij je sokken in en draag lichte kleding met lange mouwen. Eventueel kun je er ook voor kiezen om speciale tekenwerende sokken te dragen. Liever met blote voeten en korte mouwen naar buiten? Dan bestaat er anti-teek spray. Ook is er de anti-insect spray hiermee bescherm je je tegelijkertijd tegen muggen en teken.

Controleer jezelf altijd nadat je een dag in de natuur bent geweest op tekenbeten. Zo voorkom je mogelijk een hoop narigheid als je erachter komt dat je een tekenbeet hebt.

Shop hier Anti-teek en Anti-Insect sprays>>

Het is heel belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen. Als je dit op de verkeerde manier doet heb je kans dat de teek zijn maaginhoud leegt terwijl hij nog in je huid zit, en is de kans op ziektes dus nog hoger.

Gebruik daarom een speciale tekentang. Hiermee heb je de minste kans dat je de teek verkeerd verwijderd. In ons assortiment hebben we de Care Plus Ticks-2-go en de Care Plus Tick-Remover Tekentang. Op deze productpagina’s staat ook de beschrijving hoe je deze tekentangen moet gebruiken.

Als je de teek verwijderd hebt is het belangrijk de volgende stappen te volgen.

  1. Noteer de datum wanneer je gebeten bent, waar je gebeten bent en wanneer je de teek verwijderd hebt. Dit kan van pas komen als je later nog last hebt van de beet.
  2. (Optioneel) Maak een melding van de tekenbeet op Tekenradar.nl. Zo kan alles in kaart worden gebracht en help je anderen.
  3. Let nog drie maanden na de tekenbeet op de plek. Eventuele ziektes en dergelijke kunnen zich op een later tijdstip nog voordoen.
Alles over teken

Een tekenbeet op zichzelf is al schrikken, maar helaas kunnen ze ook nare ziektes overbrengen. Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende ziektes die voort kunnen komen uit een tekenbeet. Mocht je symptomen vertonen dan is het zaak om contact op te nemen met de huisarts.

Ziekte van Lyme

Wanneer de teek de Borrelia bacterie meedraagt kan dit de ziekte van Lyme veroorzaken. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt deze bacterie bij zich, dus het is niet zo dat je meteen deze ziekte hebt als je bent gebeten door een teek. Zeker als er een lange tijd tussen de beet en de behandeling zit is de kans op Lyme groot. Dit is waarom het voorkomen van een tekenbeet zo belangrijk is.

De ziekte van Lyme heeft de volgende symptomen: rode plekken waarna de huiduitslag zich kan uitbreiden tot een min of meer ronde of ovale kring. Hierbij is de huiduitslag meestal pijnloos, jeukt deze niet en is de huid op de aangedane plek niet verdikt. Als de ziekte zich ontwikkelt kunnen symptomen als koorts, hoofdpijn en spierpijn voorkomen.

Früh Sommer Meningo Encephalitis (FSME)

Teken die het tick-borne encephalitisvirus bij zich dragen kunnen FSME veroorzaken. Dit kan hersenvliesontsteking bij mensen veroorzaken. Direct nadat de teek heeft gebeten wordt dit virus overgebracht. Gelukkig is hier, in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, wel een vaccinatie voor. Daarnaast komt FSME nauwelijks voor in Nederland. Mocht je naar een land gaan waar dit virus veel voorkomt, vergeet dan niet om de vaccinatie te halen.

Als laatste nog een paar weetjes over de teek.

  1. Last van teken in je tuin?
    Neem een kip! Deze pikken de teken namelijk uit het gras. Een andere manier is om het gras kort te houden. Hier hebben teken een hekel aan.   
  2. 1 op de 3 mensen worden in eigen tuin door een teek gebeten.
    Het is dus van belang ook te controleren op teken als je in de tuin hebt gewerkt.
  3. Wil je testen of je teken in je tuin hebt?
    Lijken er de laatste tijd steeds meer van die kleine zwarte beestjes in je tuin te zitten? Dan kun je testen of het teken zijn door te proberen om er eentje plat te drukken. Als dit heel lastig gaat, dan heb je grote kans dat je met een teek te maken hebt.
  4. Wat is het teken-weerbericht?
    De website van Tekenradar.nl geeft ook de tekenverwachting weer. Zo kun je gemakkelijk zien of in jouw regio veel of weinig teken actief zijn.
  5. Ga je binnenkort op reis?
    Neem dan de Care Plus Travelset Mini Spray mee. Naast bescherming tegen teken en muggen zit er in dit handige pakket ook zonnebrand en aftersun.
Alles over teken
Alles over teken

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Shop hier je verzorging producten >>

Alles over teken