• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Deel 1: de materiaalkeuze

Deel 1: de materiaalkeuze

Wellicht heb je jezelf weleens verbaasd over wat mensen uit hun rugzak toveren als ze aankomen bij de berghut? Of misschien wat ze juist niet uit hun rugzak toveren. Waarom sommige mensen echt voor duizenden euro's aan materiaal meenemen waarvan ze de helft nooit gebruiken... Of juist andersom, hoe eigenwijs sommige mensen kunnen zijn. 

Als ik eerlijk ben pleit ik voor de invoering van een keurmerk voor outdoor- en bergsport winkels. Allereerst om bovenstaand probleem te voorkomen. Maar bovenal om de hoeveelheid ongelukken terug te dringen. Zoals eerder al gemeld in onze blog: een belangrijke oorzaak van de hoeveelheid en de ernst van de ongelukken is te wijten aan materiaal of juist het ontbreken daarvan. 

Wij zullen je nu proberen te helpen bij jouw materiaal in de meest algemene zin, maar wel een hele essentiële. De strekking van dit hele verhaal is: een goed advies in goud waard! Laat dit nog even doordringen, want een goed advies is echt goud waard.

Iedere winkel schreeuwt het van de daken: “Bij ons krijg je uitgebreid advies”, “Wij geven degelijk advies” of “Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar”. Je kan vast nog wel een paar van deze oneliners verzinnen.

Voor we verder gaan, wat is nou eigenlijk een goed advies? Waar ga je naartoe met je vragen? En hoe weet je dat een advies ook een goed advies is? Een goed advies is echt heel belangrijk als je een hoop problemen en ellende wilt voorkomen. De uitrusting gaat voor een deel je veiligheid bepalen en ook voor een deel je vakantieplezier. 

Ga voor advies niet zomaar op het internet af. Geloof niet alles wat online staat. Er wordt veel nagepraat en er staan een hoop dingen op die niet waar zijn of dingen zijn gebaseerd op een enkele persoonlijke ervaring. Het kopen van een uitrusting is iets dat je het beste bij een outdoorzaak kan doen met verkopers die zelf ervaring hebben en gepassioneerd zijn. Een goed en eerlijk advies betaald zich dubbel en dwars terug!

Deel 1: de materiaalkeuze
Deel 1: de materiaalkeuze

Hoe herken je een goede buitensportzaak? En hoe herken je een goede verkoper? Als schrijver van dit artikel ga ik mij nu op glad ijs begeven. Enerzijds omdat ik nu generaliseer en anderzijds omdat ik nu andere mensen en zaken mogelijk tekort doe. Als je echt een goed advies wilt vraag dan de verkoper naar zijn eigen ervaringen en durf ook door te vragen. Onderzoek of de verkoper zelfverzekerd is en echt kennis heeft. Je komt een heel eind als iemand gepassioneerd is en je hoort of iemand voldoende eigen erervaring in de praktijk heeft.

Een tweede algmene regel is dat je een zaak moet zoeken die jouw gewenste materiaal voldoende op voorraad heeft. Jezult daar eerder vinden wat je nodig hebt en er valt nog wat te vergelijken. Voldoende voorraad zal ook eerder voor deskundige verkopers zorgen.

Kijk ook even online en naar de content van de webwinkel. De hoeveelheid content zegt iets over het belang dat de winkel aan deze groep materiaal hecht en iet over de aanwezige kennis. 

Naast een goed advies zijn ook de volgende onderwerpen van belang bij het aanschaffen van een uitrusting: planning, budget, duurzaamheid en de checklist. De volgende keer zullen wij nog terugkomen op de checklist. 

Het klinkt misschien simpel: koop je spullen ruim van tevoren, het liefst een maand. Let even op het woordje koop. Nu denk je waarschijnlijk, logisch. Echter in de praktijk gaat het toch vaak mis. En waarom? Heel vaak beginnen mensen een maand van te voren met oriënteren om vervolgens tegen allerlei dingen aan te lopen in het keuzeproces. Uiteindelijk koop je vaak onder een fikse tijdsdruk soms niet het juiste. Neem de tijd voor je uitrusting, want het is tijdens je vakantie een belangrijk deel van je veiligheid.  

  • Begin minimaal 3 maanden voor je reis met het oriëntatieproces
  • Schijf op wat je echt nodig hebt en bespreek dat met een ervaren persoon of verkoper die eerlijk zal zeggen of het klopt wat je denkt
  • Bepaal je budget en bedenk dat een goede uitrusting je voordelen gaat opleveren
  • Test je spullen zo snel mogelijk na aankoop. Als er dan toch iets mis is met het artikel dan kan je het altijd nog ruilen of aanspraak maken op garantie
Deel 1: de materiaalkeuze

Bepaal je budget vooraf. Sommige mensen hoeven minder rekening te houden met een budget, echter in alle gevallen is het zonde om teveel uit te geven toch? Je hebt beslist niet de mooiste merken nodig voor een goede uitrusting. Anderzijds is een lage prijs vaak een teken van slechte kwaliteit. Ook is een te lage prijs een teken van het aan de laars lappen van de mens- en milieuregels. Juist een outdoorzaak moet hier oog voor hebben. 

Terug naar het budget. Ik durf te wedden dat veel mensen geld hadden kunnen besparen op hun uitrusting en dat ze dat ook graag hadden gedaan. En gelukkig is dit ook mogelijk! Maar hoe?

  1. Kijk niet teveel naar het merk, maar naar de kwaliteit
  2. Weet wat je echt nodig hebt
  3. Onderhoud je spullen goed, zo gaan ze namelijk langer mee
  4. De details en kwaliteit maken een artikel vaak duur, beoordeel of je deze details echt nodig hebt

En nu moet je jezelf eerlijk en kritisch de volgende vragen stellen:

  • Kan je de kwaliteit beoordelen?
  • Weer je wat je echt nodig hebt?
  • Onderhoud je de spullen?
  • Kan je bepalen wat de noodzakelijke basis is en wat de details zijn?

Indien je nu twijfelt heb je eigenlijk maar één echt advies. Zoek (opnieuw) een echte outdoor specialist met een eerlijke en deskundige verkoper met een website met veel inhoudelijke content!

Nick
Over Nick
Nick heeft jarenlange ervaring op de werkvloer als (voor) -tenten en outdoor specialist. Tegenwoordig kan hij aardig overweg met SEO.