• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Eerste Multi-pitch ervaring

Het is maandag 25 juni als de wekker om 6.30 uur gaat in ons vakantiethuis in Fiesch, Zwitserland. Met een blik op mijn telefoon zie ik dat ik om 8.00 uur bij het lokale gidsen bureau beneden in het dorp moet staan samen met mijn vader. Samen met een berggids gaan we klimmen in Fieschertal, een dorpje verder.

Na even gezellig te hebben gepraat hebben wij al meteen een goede klik met de gids, wat niet altijd het geval kan zijn hebben wij helaas in het verleden gemerkt. Als we in de auto stappen richting Fieschertal is het ook erg gezellig in de auto en de gids merkte dat ik erg veel interesse had in het zijn van berggids en vroeg of het niks voor mij was. Lachend zei hij dat ze jonge berggidsen te kort kwamen. Wie weet zei ik, het lijkt me in ieder geval geweldig.

Eerste Multi-pitch ervaring

Na een wandeling van ongeveer 30 minuten komen We aan bij de rotswanden, hier starten we de dag. In de auto had ik de gids al veel verteld over mijn ervaringen en wat We nog graag zouden willen leren. Hij stelde voor om eerst te beginnen met  normaal voorklimmen hierbij heb ik gebruik gemaakt van mijn setjes van Black Diamond en mijn lekker strak zittende La Sportiva Python klimschoentjes. Later op de dag ben ik overgeschakeld naar mijn meer comfortabelere Lowa bergschoenen.  Voor mijn vader was het ook een eerste test om te kijken hoe het ging met zijn nieuwe La Sportiva Nepal schoenen, die hij nog niet veel gebruikt had.

 

Eerste Multi-pitch ervaring

Boven moest ik mijn vader zekeren en dan zouden We met z’n drieën boven gaan ombouwen. Dit heb ik al vaker gedaan maar de gids wilde het toch nog even zien en het mijn vader uitleggen, die dit nog nooit had gedaan. 

Eenmaal omgebouwd mochten We abseilen naar beneden. Hierbij hebben We gebruik gemaakt van een abseil-acht van Mammut. Beneden zei de gids dat We klaar waren voor het “grote werk” routes van meer touwlengtes.

Na de lunch zijn We begonnen aan onze eerste Multi-pitch route. Geen spectaculaire 8b route maar een bescheiden 4b, in de klimhal klim ik een 6b+ onsight. Maar ik merkte  dat dit buiten heel anders is, ik had bij sommige stukjes toch wel veel moeite in een 4b. De gids zei dat hij ging voorklimmen en ik zou dan zekeren en daarna samen met mijn vader na klimmen. Het zekeren vond ik erg leuk, het was toch wel spannend om onze berggids te zekeren, maar het ging allemaal prima.  Het zekeren deed ik hier met een Black Diamond ATC Guide welke erg goed is voor Multi-pitch routes, omdat je ook van de standplaats kan zekeren.

Eerste Multi-pitch ervaring

Op de laatste Multi-pitch route genaamd Elaneu (4b) haakte mijn vader vermoeid af na de eerste touwlengte en hebben de gids en ik hem laten zakken. We zouden de route afmaken en mijn vader zou naar boven lopen. De tweede touwlengte was de moeilijkste die ik die dag heb geklommen maar het ging erg goed op wat zoeken naar grip en treetjes na. Ik had mijn La Sportiva pythons nog nooit eerder buiten gebruikt, maar ik had er toch erg veel plezier van op de kleine treetjes.

Toen ik de gids aan het zekeren was in de derde touwlengte en de laatste heb ik hard op tegen mij zelf gezegd “ Wauw dit is stoer”. Er zat ongeveer zo’n 80 meter lucht onder mijn voeten.  

Eenmaal boven aangekomen voelde ik mij erg vermoeid na een dag waar We in totaal 11 touwlengtes hebben geklommen.

Na dat we mijn vader boven weer ontmoet hebben, hebben we ieders uitrusting weer verdeeld en zijn we naar de berghut gelopen om op het terras na te genieten van een dag die ik niet snel hoop te vergeten!

Nu ik dit blog aan het schrijven ben zit ik midden in de voorbereidingen om samen met vrienden binnen 2 weken terug te gaan om meer routes te gaan klimmen en mijn nieuwe aankoop het Beal Antidote 10.2 touw te testen

Eerste Multi-pitch ervaring