• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Het beklimmen van de Mont Blanc

Het beklimmen van de Mont Blanc

Te vaak lees je op internet dat je alleen maar motivatie nodig hebt en dat het eigenlijk een soort ‘uitdagende wandeling’ is. Maar niets is minder waar, het beklimmen van de Mont Blanc is een serieuze aangelegenheid! De Mont Blanc beklimmen vraagt een goede conditie, lef, doorzettingsvermogen, kennis van het weer en alpine klimvaardigheden. Wij helpen je een handje op weg naar de Mont Blanc door onze ervaringen met jou te delen!

Bij goed weer en redelijk wat andere beklimmers op de berg, dan wil het allemaal wel. Maar zodra je een misstap maakt, uitglijdt of iemand krijgt last van hoogteziekte, dan veranderd een gezellige beklimming al snel in een spannende en angstige Mont Blanc ervaring. Als daarna het weer ook nog omslaat wordt het helemaal een gevaarlijke situatie.

Samen met een aantal teamgenoten zit je in de mist en iemand verzwikt zijn enkel. Het weer wordt slechter en het gaat sneeuwen. Want ook midden in de zomer sneeuwt het op de Mont Blanc. Daar zit je dan, al strompelend moet je naar de hut zien te komen, maar je ziet geen pad meer. De Mont Blanc top lag toch achter je? Maar door de mist ben je de top en je oriëntatie totaal kwijt.

Wachten lijkt nu de beste optie, maar na 10 minuten krijg je het al koud. Je kan de weg naar de hut niet meer vinden en je enkel is al dik aan het worden. Als je verstandig bent blijf je rustig en staak je de beklimming van de Mont Blanc. Raak je in paniek dan ga je fouten maken en zal de situatie waarschijnlijk nog benarder worden.

Goed, nu je dit verhaal hebt gelezen zal je wel denken, ik heb er geen zin meer in. Als liefhebbers en ervaren alpinisten zeggen wij echter: STOP! Want de beklimming van de Mont Blanc is een prachtig avontuur. Heb je de plannen, voer ze dan absoluut uit. Het is alleen wel belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Dus een goede conditie, kennis, ervaring en een goed team zijn minimaal nodig. Daarnaast heb je een goede uitrusting nodig.

Neem niet teveel spullen mee en ga zeker niet op pad met een te zware bepakking. Past je uitrusting niet in een 40 liter rugzak, dan is het zaak minder noodzakelijke artikelen thuis te laten. We gaan er even van uit dat je bij de eerste beklimming niet direct in een tentje gaat slapen, maar in de Goûter hut of in het Vallot bivak.

Bij het samenstellen van de juiste uitrusting spelen er verschillende factoren een rol. Prijs bijvoorbeeld. Heb je een beperkt budget is er ook nog de optie deels een uitrusting te huren. Maar een goede uitrusting hoeft niet duur te zijn, als je maar goed weet wat je nodig hebt.

Het beklimmen van de Mont Blanc
  • Klimrugzak
  • Waterdichte jas en broek
  • Isolatielaag
  • Thermokleding
  • Waterdichte, stevige schoenen
  • Bivakzak ( bij risico op slechter weer)
  • Technische uitrusting:
    • Helm
    • Pickel
    • Stijgijzer
    • Klimtouw
    • Klimgordel
    • Karabiners
    • Slinges
    • Prusiktouw/reepsnoer
Het beklimmen van de Mont Blanc

Voor de beklimming van de Mont Blanc heb je een rugzak nodig een maximale inhoud van 40 liter. Probeer een tas mee te nemen die zo licht mogelijk is en waar het draagcomfort goed van is. Klimrugzakken zijn hier uitermate geschikt voor. Materiaallussen zijn erg handig en ook moet de tas waterafstotend zijn en voldoende buitenvakken hebben. Tot slot moet de rugzak te dragen zijn in combinatie met je klimgordel.

De jas en broek moeten natuurlijk waterdicht zijn. Kies daarnaast voor lichtgewicht en geen gevoerde jas en broek. De jas moet overigens ook nog comfortabel zitten als je de rugzak draagt. Het is handig als de capuchon verstelbaar is en de jas grote zakken heeft. Kies ten slotte voor een opvallende kleur zodat je bij noodweer ook nog goed zichtbaar bent.

Zorg voor een goede isolatielaag, ook wel de tweede laag. Dit kan bijvoorbeeld een fleece zijn of een technische donsjas. Deze laag moet je gemakkelijk uit kunnen trekken als je het bijvoorbeeld te warm krijgt en teveel gaat zweten.

Aan een thermobroek en twee thermoshirts heb je genoeg. Meer zou alleen maar overbodig gewicht zijn. Dit is puur om je direct op het lichaam te beschermen bij extreme kou. Onthoud wel dat als je in beweging bent je het warm krijgt en thermokleding is lastig aan en uit te trekken als je met bepakking loopt en je niet beschut kan staan.

Op de Mont Blanc zie je steeds meer mensen lopen met trailrun schoenen. Echter, als je beginnend bent dan is een stevige bergschoen of een hooggebergte schoen aan te raden. Je zal op de Mont Blanc in de meeste gevallen worden ingehaald door andere klimmers met soms hardloopschoentjes. Maar laat je niet van de wijs brengen. Deze mensen hebben meestal veel ervaring, maar blijven hoe dan ook kwetsbaar.

Op de goede bergschoenen kun je ook stijgijzers fixeren, en die heb je echt nodig. Deze schoenen worden ook wel aangeduid met C / D bergschoenen.

In het geval dat je vast komt te zitten door slecht weer, vergroot een bivakzak je overlevingskans. Comfortabel hoeft het echt niet te zijn, wel moet hij waterdicht zijn en ook is het ademend vermogen belangrijk. Deze is er puur om je te beschermen tegen de elementen als dit nodig is.

Een pickel en stijgijzer zijn absoluut noodzakelijk. Heb je deze niet bij je, dan kan je beter thuis blijven. Als hij maar aan de UIAA eisen voldoet dan is het voldoende. De kop van de pickel moet eigenlijk wel van staal zijn. De inslag bij een noodzakelijke rem is aanzienlijk doeltreffender dan bij een aluminium kop. Kies ook voor een pickel met polslus. Zo voorkom je dat je hem verliest tijdens een flitsende rem.

De Mont Blanc kan je ook zonder deze uitrusting doen, neem hem dan ook alleen mee als je weet wat je ermee moet doen. Anders is het alleen maar ballast. Als je de normale route volgt dan kom je geen risicovolle spleten tegen en op de graat is touw een groot discussiepunt. Deze laten we hier buiten beschouwing.

Als je kiest voor touw, kies dan voor gletsjertouw. Dit touw is aanzienlijk lichter van gewicht en compacter voor in je rugzak. Bovendien neemt het touw minder water op. Bij een gordel en karabiners kan eigenlijk alles. Polstering van de klimgordel is een nadeel bij de beklimming van de Mont Blanc. Kies dus een klimgordel met weinig polstering maar wel met materiaallussen.

Een beklimming van de Mont Blanc kan alleen als er ervaren mensen mee zijn. Als die er niet zijn, kies dan voor een beklimming met berggids. Zorg voor voldoende lekkernijen tijdens de beklimming van de Mont Blanc. Het is zwaar, maar warme koffie en thee afgewisseld met lekker brood, noten of anderen goed vullende tussendoortjes verhogen je moraal als je er doorheen zit.

En zet vooral door als je er bijna doorheen zit! Eenmaal boven zal je ontzettend genieten van het mooie uitzicht en de ervaring. Het is en blijft een prachtig avontuur! En voor de terugweg: voorzichtig afdalen!

Het beklimmen van de Mont Blanc

Gastblog geschreven door Ward. Gepassioneerde bergsporter in hart en nieren.

8 jaar geleden door Aisha van der Marel
Leuk artikel! Hier kan ik goede informatie uit halen. En heb ik nog meer motivatie gekregen om volgend jaar de Mont blanc te beklimmen! En ik zal binnenkort vast even een bezoekje brengen bij outdorado ?