• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
11394

Hoe en wat: EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje en niet voor alle ongelukken heb je direct hulp nodig van een arts of ambulance. Om jezelf te redden, of het nu het plakken van een pleister is of het verwijderen van een teek, is er van Care Plus een heel assortiment beschikbaar. Van basis EHBO-setjes tot professionele sets voor als je wekenlang op reis bent in onbewoonbaar gebied.

Om goed voorbereid te zijn op de kleine ongelukjes in en om het huis is het verstandig een EHBO-set bij de hand te hebben. Nee dit hoeft echt geen hele uitgebreide set te zijn. Als je maar bent voorzien van pleisters, verband en eventueel een tekentang. Ook desinfectiemiddelen zijn verstandig om erin te hebben.

Care Plus heeft hiervoor mooie complete kant-en-klare sets beschikbaar. De First Aid Kit Basic en de First Aid Kit Compact. Hier zit voldoende materiaal in om hulp te bieden bij kleine ongelukjes in en om het huis, maar zeker ook onderweg. Ga je bijvoorbeeld een stuk wandelen en je wilt toch een set bij je hebben dan is de Basic ideaal. Mooi klein compact en lichtgewicht.

Hoe en wat: EHBO
Hoe en wat: EHBO

Wanneer je met het gezin op vakantie gaat of een wat groter gezelschap dan kan je het beste kiezen voor een EHBO-set die wat uitgebreider is. Je kan meer ongelukjes verzorgen met de juiste middelen en deze grotere set hoef je niet snel bij te vullen. Care Plus heeft hiervoor de First Aid Kit Family. Hierin zitten onder andere meerdere soorten pleisters en snelverband, maar ook een reddingsdeken, thermometer en brandwondenverband. Deze set is dan ook ideaal om standaard in de caravan, camper of auto te hebben.  

Omdat in sommige delen van de wereld de hygiëne en de ziekenhuizen niet allemaal optimaal zijn heeft Care Plus de First Aid Kit Professional. Deze is speciaal ontwikkeld en zo samengesteld dat je bijna geen ziekenhuis meer nodig hebt. Natuurlijk moet je hier wel mee om kunnen gaan. Naast de standaard inhoud met pleister, verband en hechtstrips is deze set ook voorzien van hechtdraad, verschillende naalden en spuiten en ook een scalpel. Dit is dus niet een set die je meeneemt naar de camping in Italië of een dagwandeling op de Posbank.  

Het is verstandig dat je deze EHBO set dan ook alleen gebruikt als je weet hoe je hier mee om moet gaan. Om problemen bij de douane te voorkomen omdat er naalden en een mes in de set zitten, is er ook een artsenverklaring bijgevoegd.  

Hoe en wat: EHBO


Kampeerwereld tip: 

Bedenk goed wat je gaat doen en met wie.
Bepaal hiermee wat voor soort EHBO-set je nodig hebt. Je wilt deze
niet gebruiken maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zeker bij wandelaars komen blaren het meeste voor waarbij je een EHBO set nodig kan hebben. Dit kan gaan om een kleine blaar op een vervelende plek of juist een grote blaar waar je veel te laat achter komt.

.

Een blaar ontstaat wanneer en constant een wrijving of druk met de huid is. Zeker wanneer de huid vochtig is komt dit sneller voor. De bovenste huidlaag komt los en op deze plek ontstaat er een blaar. Deze is gevuld met weefselvloeistof. Dit is het vocht dat vrijkomt wanneer een blaar stuk gaat. Je kan een blaar ook zien als een kussentje dat door het lichaam wordt aangemaakt om een onderliggend wondje te beschermen.

De meest voorkomende oorzaken van blaren zijn:

  • Natte voeten in schoenen of natte sokken 
  • Verkeerde maat schoenen 
  • Dalen in de bergen, je voeten kunnen glijden in de (verkeerde maat) schoen 
  • In aanraking komen met hitte (brandblaar) 
  • In contact komen met een plant (berenklauw, brandnetel) 
  • Blootstelling aan kou 


Kampeerwereld tip:

Zorg er altijd voor dat je sok boven je schoen uitkomt.
Zo voorkom je directe wrijving tussen de huid en de schoen. Vaak is de achterkant van een
(wandel)schoen hard voor de ondersteuning van de enkels.

Het voorkomen van blaren is makkelijk. Goed opletten. Maar ja we hebben het al eerder gezegd, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs bij de meest doorgewinterde wandelaar kunnen blaren ontstaan. Ook wanneer je schoenen perfect zitten en je de juiste sokken aan hebt kan een klein steentje of een vouw in de sok alsnog een blaar laten ontstaan. Care Plus heeft wel een Foot Kit. Hierin zit Foot Powder. Dit poeder absorbeert vocht en droogt de voeten. Belangrijk is wel dat je dit op voorhand gebruikt. In deze kit zit ook Anti-Blister Spray, ook wel Camphor Spray. Deze zorgt dat de huid van de voeten wat harder wordt. Met deze Foot Kit help je het lichaam om blaren zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe en wat: EHBO


Kampeerwereld tip:

Ga je een lange wandeling maken of bijvoorbeeld meedoen met de
Nijmeegse 4-daagse, dan is het verstandig om ruim van tevoren al te beginnen met het gebruik
van de Anti-Blister Spray. Dan heeft deze meer effect dan een uur voor de start.

Heb je ondanks de voorbereiding toch een blaar opgelopen bij het wandelen dan moet je deze gaan behandelen. Doe dit wel op de juiste manier anders is er een kans dat het erger wordt in plaats van beter. Dit geldt overigens voor alle blaren. Let er ook op dat wanneer je een blaar niet vertrouwd of je wil zelf niet hiermee aan de slag, raadpleeg dan een (huis)arts of ga naar de EHBO-post in de buurt.

Hoe je een wrijvingsblaar behandeld  

  • Laat een gesloten blaar dicht. Als het even kan deze goed afdekken en dan geneest deze vanzelf.  
  • Je mag de blaar doorprikken, maar doe dit met een steriele blaarprikker. Brandblaren mag je NOOIT doorprikken. Deze moet je afdekken met brandwondenverband. 
  • Werk hygiënisch. Een naald nooit desinfecteren met een vlam. Dit kan gaan infecteren. 
  • Prik de blaar door aan de basis van de blaar.  
  • Wees voorzichtig met het vocht uit de blaar drukken en doe dit met een steriel gaasje. 
  • Dek de blaar af met een wondpleister of met speciale blarenpleisters. 
  • Als de blaar open is de wond schoonmaken en afdekken met een steriel verband.  

Mocht de blaar gaan ontsteken raadpleeg dan een (huis)arts.

Wat je vooral niet moet doen bij blaren

  • Niet opgeven. Met de juiste behandeling kan je verder wandelen 
  • Niet steriel werken. Hiermee kan een wondje sneller gaan ontsteken met alle gevolgen van dien 
  • Naalden en prikkers niet ontsmetten met een vlammetje 
  • Brandblaren nooit doorprikken 
  • Afdekken met gewone pleisters, het wondje moet kunnen blijven ademen 
  • Nooit ontsmetten met drank

Insectenbeten zijn naar en vervelend, zeker als dit kleine kinderen overkomt. Voorkomen kan je het niet maar als er een beet is kan je deze wel zo veel mogelijk verzachten. Hier zijn een paar verschillende manieren voor.  

Je kan de plek van de beet bij pijn, irritatie en jeuk koelen. Gebruik hiervoor (schoon) water op een kompres of een speciaal coldpack. Een ijsblokje kan ook goed helpen. 

Met de Insect SOS gel van Care Plus kan je ook de pijn en irritatie verzachten bij de beet van een insect. Smeer de gel dun op en rond de beet plek en laat dit drogen. Als het nodig is kan en mag je dit vaker herhalen. Let erop dat deze gel geschikt is voor iedereen vanaf 2 jaar. 

Als er sprake is van een insectensteek dan kan je het gif uit het lichaam halen. Ouderwets door het simpelweg uit de wond te zuigen met de mond maar tegenwoordig kan je hier ook de Venimex van Care Plus voor gebruiken. Met dit apparaat zuig je gif uit een wondje zonder er met je handen en mond aan te moeten zitten. Ook kan je dit bij iedere leeftijd gebruiken. Dankzij de verschillende mondstukjes kan je alle soorten steken behandelen. Lees goed de gebruikershandleiding voordat je deze gaat gebruiken.

Hoe en wat: EHBO

Hoe te handelen bij een teek 

Het kan niet anders dan dat wanneer je veel buiten bent je een keer te maken krijgt met de teek. Een teek is een bloedzuiger die zich vastbijt in de huid om zo bloed te drinken en te blijven leven. Je hoeft een tekenbeet niet altijd te voelen omdat, wanneer een teek vol zit deze zich laat vallen. Je kan dan een beetje jeuk hebben op de plek van de beet. 

Maar teken kunnen ook bacteriën bij zich dragen die worden uitgewisseld met jouw lichaam op het moment dat de teek je bijt. Een van deze bacteriën kan de ziekte van Lyme overdragen. De teek moet zich dan wel minimaal 12 uur vastbijten in de huid. Het is dus van belang dat wanneer je een teek ontdekt je deze zo snel mogelijk verwijderd. Mocht je de tekenbeet niet door hebben gehad en er ontstaat ineens een rode kring ergens op je lichaam en je hebt griepverschijnselen dan moet je direct de (huis)arts raadplegen. In de meeste gevallen kan de ziekte van Lyme onderdrukt worden met de juist antibioticakuur.  

 



Kampeerwereld tip:

Ben je veel buiten geweest op plekken waar teken kunnen zitten dan is het belangrijk om je eigen lichaam te checken of je een teek tegenkomt. Deze houden van warme plekjes zoals achter je oren, tussen de vingers, knieholten, oksels en je lies. Maar controleer altijd je hele lichaam.


Heb je een teek gevonden op je lichaam dan moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan je doen met een pincet of met een speciale tekentang. Een pincet spreekt voor zich maar bij de speciale tekentangen is het raadzaam de gebruikershandleiding te lezen. Ze werken namelijk niet allemaal hetzelfde. Gebruik nooit alcoholische dranken.

Hoe en wat: EHBO
  1. Pak de teek beet zo dicht mogelijk bij de huid
  2. Trek de teek zo recht mogelijk in een soepele beweging van de huid
  3. Behandel de plek van de beet met een speciaal alcohol doekje
  4. Noteer in je telefoon waar en wanneer je de teek hebt verwijderd
  5. Houd de plek tot 3 maanden na de beet goed in de gaten, ontstaat er een rode kring in de huid of heb je griepverschijnselen raadpleeg dan de (huis)arts en geef aan dat je een teek hebt gehad en verwijderd

Het RIVM heeft een speciale teken app gemaakt waar je alles kan vinden over de teek. Deze kan je hier gratis downloaden. 

  • Als het niet lukt de teek te verwijderen 
  • Je jeuk krijgt over je hele lichaam 
  • Wanneer er rondom de tekenbeet blauwrode, rode of gele kringen ontstaan binnen enkele dagen 
  • Als je binnen 3 maanden na de beet je grieperig voelt, koorts, spierpijn of vermoeidheid 
  • Als je dubbel gaat zien 
  • Bij tintelingen of minder kracht in een arm of been 
  • Bij huid-of gewrichtsklachten 


Kampeerwereld tip:

Je kan je voorbereiden op teken door te smeren met DEET van Care Plus. Deze kunnen ook teken van het lichaam weren, maar doe alsnog altijd een teken check als je het niet vertrouwd.


Natuurlijk zijn ongelukken, groot of klein, nooit een favoriet onderdeel van een reis of vakantie. Maar in de meeste gevallen kan je je erop voorbereiden door een goede EHBO set mee te nemen. Verder kan het nooit kwaad of te kijken wat de noodnummers zijn in het land waar je naartoe gaat. Overigens geldt voor alle landen in de EU dat je hier gewoon 112 kan bellen. Telefoonnummers van de plaatselijke huisarts of ziekenhuis vind je altijd bij de receptie of in de accommodatie. 

Als je een standaard EHBO set hebt, dan kan je deze natuurlijk altijd nog naar eigen wensen verder aanvullen. Ook als producten op zijn vul je deze gewoon aan en hoef je niet direct een hele nieuwe First Aid Kit te kopen.

Nog een tip:
Check voordat je op pad gaat de houdbaarheidsdatum van de producten in je EHBO-set.  

Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.